12 Tetszik vagy nem tetszik? 3. rész

Megkértem a blogtársakat, mondják el véleményüket a Legends of Chima témáról, amelynek bevezetését a LEGO minden idők legnagyobb marketinghadjáratával indította el. Nekem abszolút nem nyerte el a tetszésemet, talán mert lány vagyok, és ezekkel a harcos izékkel nem tudok mit kezdeni, talán nem ezért. Nem nagyon értem, miért van szükség az X-edik licensztémaszerű univerzum (értsd jó és rossz vérbe menő csatája) megalkotására. Mert hát tudjuk, hogy - és most jó közhelyes leszek -, milyen erőszakos világot élünk, csak nem világos számomra, miért kell (vagy miért gondolják, hogy kell) a LEGO-nak is ezt sugároznia. Csak mert erőszakot, erőt sugárzó készletekkel tuti a profit? Ha így gondolkodnak, akkor baj van.

Az oroszlán kapujában
Attila nem tagadta meg önmagát és szűkszavúan csak ennyit írt:
 - megjelenési évére tervezett készletek száma 2-vel meghaladja még a Ninjago-t is
- rengeteg új, vagy új színű elem
- a TMNT szériával üti egymást az ótvarszörnyek miatt
- a rengeteg olívzöld alkatrész a harciMOColóknak álom
- egy rahedli, ránézésre széthulló járgány és fegyver - szörnyű
- az egymásra építhető kék üvegkristály tetszik, növelhető a hagyományos kristály mérete, valamint a minifigszárny ütős
- a hajó, mint valami rossz koreai klón, olyan rút
- igazából egy csomó jó, sőt egy-két ragyogó ötlet hamvába halasztása terheli a LEGO-t a nyamvadt kidolgozással
- nekem egy kicsit sok, ez a promo-tömeg + építs + rombolj + kártya + mittudoménmi, de lehet, hogy csak ideológiailag nem vagyok elég felkészült
- a madárfejek tetszenek, a többi bárgyú
- a welcome-to-chima kis reklámfilm alapján ez egy SW-Avatar-Madagascar-Múmia-
ésmégvalami egyveleggé "nőtte ki" magát a szememben
- Chima-kód gyűjtése még egy kupac baromság. Mintha Metro-pontokat, vagy DM-matricákat gyűjtögetnénk. És amilyen hasznos digitális tartalmakra lehet ezekkel szert tenni... Biztos van olyan réteg akit ez lázba hoz, én ezek szerint nem esem bele. Szélesebb látókörre kapcsolva: engem a Megasztár sem érdekel, meg TV-t sem nézek, egyáltalán, mégsem vitatom az emberiség javára gyakorolt hatásának mértékét. Az előjelben szívesen vitázok, de a mértéke megvan. Hogy jelen esetben milyen társadalmi, evolúciós, esetleg másodősrobbanásos hatással számolhatunk, azt ki tudja, a Friends meg másnak nem jön be, aztán mégis hullára kereste magát a LEGO, nekem meg jórészt tetszik.
- Speedorz használati útmutató debileknek - nagyon gyengus
- Kártya használati útmutató - gratulálok annak, aki ez alapján megtanulja, hogy műxik a kártya
- a TV-sorozat reklámjában az orrszarvú az egyetlen, ami tetszik. Ebből hiányzik a szokásos LEGO-báj
- a 2 reklámból az első végén a LEGO logó fejbeveri a krokodilt - nagy ötlet. Maga a reklám a mostanában szokásos LEGO-reklám fílinggel bír, bár a már említett koreai klón jellegű hajó sokat levesz az értékéből. A 2. reklám gyakorlatilag a bontást sulykolja az építés helyett, szerintem nem okés.
- a zenei videóban legalább megjelennek ízig-vérig LEGO momentumok a sok kuszaság között, viszont: a külsőségek erőtől duzzadónak, energikusnak mutatkoznak, de maga a szám mégis halovány.
- 16:9-es és 16:10-es képernyővilágban csak 4:3-as háttérképeket készíteni, jajj, ne. Még bő 5 percet nem tudtak rászánni, hogy a szélesvásznú kijelzőkre is legyenek hátterek?
- a csengőhangot képesek voltak szimplán kivágni a zenéből... semmi lecsengés, kifuttatás...
- Chima földjéről talán sose' tudom meg micsoda, mert egy böngészőbe sem tudom végigolvasni.
- több leírás az állatokról egész jó lett, aztán vannak nagyon gyengék is
- úgy tűnik, még a Ninjago-nál is jobban kidolgozták a világot, de lehet, hogy túl szerteágazóra, ami visszaüthet.
- a viking, germán és kelta hatású fegyvernevek némelyike remek, mások meg borzasztóak, és több leírás is tetszik, míg van egy-kettő, amit jobb lett volna nem elolvasni
- online játék nálam nem megy, ha fejem búbjára állok sem
- iOS mobilos minijátékot letöltöttem kipróbáltam, egy ideig el lehet vele bohóckodni, de semmi extra (sőt  elég alapnak tűnik, és iOS-ra miért taperolással csinálták meg, mikor rázást, döntést, minden túrót érez?
- és igen, az utolsó linken olvasottak... az online mmpog és körítése valóban Universe-szagúvá teszi, ami rossz ómen
depi is megmondta a magáét:

Mi a véleményem?

No comment. Messzire elkerülöm.
Nem akarok többet írni, mérges vagyok, hogy ilyen készletekre rengeteget áldoz a LEGO, míg kreatívabb, tényleg játékos és ártalmatlan ötletekre nem jut elég energia. Pedig lenne hová fejlődni, mind ötletben, kreativitásban, mind minőségben.

Ennyi.

Az említett marketinghadjárat mélypontja számomra ez a klip. Félreértés ne essék, maga az ötlet nagyon jó, csak hát... 


Folytassuk?

12 megjegyzés:

 1. Hoppácska! Úgy tűnik, az oroszlánvár tele van kanárisárga elemekkel. Lehet, hogy mégis megnézem közelebbről. Vagy nem.

  A Folytassuk mire vonatkozott? A "Tetszik vagy nem tetszik?" sorozatra, vagy a Chimára? Előbbire "igen", utóbbira "Kösz, inkább NE" a válaszom:)

  VálaszTörlés
 2. Nocsak, ekkora felhajtás van körülötte? Ebből szinte semmit nem tudtam... eléggé agresszív, vagy nem is tudom milyen. Komolyan azt várják, hogy visszahozza a reklám árát, és még profitot is termeljen? Nekem eddig nem sikerült elnyerni a tetszésemet, asszem előbb veszek Friends készletet, mint ilyet.

  "Az előjelben szívesen vitázok, de a mértéke megvan." Ez viszont hatalmas! :)
  A folytatást én sem értem, így hozzácsapódok Attilához, olvasgatnék, de ha eltűnne a Chima, nem siratnám meg.

  VálaszTörlés
 3. Olvastam, h idén (az új színeket is beleszámítva) valami 890 darab új lego elem van.

  Egyszer már ebbe majdnem belebuktak, nem?

  Ez a Chima sem jön be nekem. Amit nagyon nem bírok az utóbbi időben: modellszerű készletek, rengeteg nagy elem, túl sok (és túl drága) licence téma, olyan sorozatok, amik önmagukban nem is érthetők, mert kell hozzá egy rajzfilm (saját vagy licenszelt) film, stb.-stb. Agyrém, tartom a kezemben a Ninjagokat és nem értem. Ezt a Chimat sem.

  De nehogy azt higgyétek, h pld. a technic-kel nincs bajom. Megint jön egy nagy daru. Hát nagyon kell, ez már nem is tudom, h hanyadik. Van megint autómentő is, de azt legalább megmenti, hogy újra van a sorozatban pneumatika.

  Nem is sorolom. Vmi nagyon nem jól van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A 890-ből hányat gyártanak Kínában? :)

   Törlés
  2. 896 új elem van http://www.brickset.com/parts/browse/years/?year=2013
   de ezekből a valóban új forma kisebbségben van, egy csomó kockát öntenek új színben. Szóval ez nem jelent akkora költségnövekedést.

   Törlés
 4. Na azért nem kell ilyen szorosra összezárni ellene. Mivel elég sok negatívumot felhoztatok, én ezeket már hagyom még akkor is is ha jópárral egyetértek. Elmondom inkább, én hogy látom. Öt éves gyerekem fiam van, akit közepesen nehéz rávenni hogy nekifogjon a Legozásnak, ha belejön már elvan, építget, élvezi. Egy feleségem van, akinek kimaradt a gyerekkorából, most is kerüli a Legót. Ehhez képest miután kipróbálni vettünk egy ilyen indulókészletet az utóddal, a feleségem is megjegyezte hogy ezek egész aranyos figurák, kipróbálná. Természetesen, mint kötelességtudó Lego-hit terjesztő, rohantam a (boltneve)-be elhasználni a (pontgyűjtőkártya neve) pontjaimat és vettem neki is egy alapkészletet, eset már együtt rötyörésztünk a földön ülve és Legóztunk. (Na jó, a TLC termékeit használtuk.) Bárki bármit mond, ez nekem nagy dolog volt.

  A történet annyira nem agresszív (legalábbis ami a reklámból átjött, filmet nem néztük), figurák összevesztek és aki (versenyben) a legtöbb cuccot megszerzi, az lesz a király. (Érzem, hogy a puskás farkasautó és a máshogy lövős oroszlán autó -amit szintén meg tudtunk kis módosításokkal meglévő elemből építeni- másra utal...)

  Az iOS-es játékkal nem játszottam, de elsőre nekem is az tünt fel, aztán mintha NAGYON döntögetné, akkor fordulna, mert ugye az már a természetes mozdulat.

  Ezzel együtt ennyiért hétszentség hogy nem fogok több készletet/speedort (max 300Ft-ért bricklinkről) venni, majd megépítjük a pályákat hozzá. A Ninjagónál azért szerintem ez jobb cucc, azzal valahogy sosem sikerült megfelelően pörgetni (ajánlom szintén a Bricklinket, 30Ft/pörgyentyű a 2700Ft-os készlet helyett).

  Amit viszont megmagyarázhatna valaki: nem licenszelt téma, két figura + fél marék elem: 5900Ft. Licenszelt téma (SW kerek kis leszállóegység(?)) négy figurával fél marék elem: 4800Ft.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. TLC így, TLC úgy, mi az a TLC?

   No igen, a Ninjago sem tetszett, ez szerintem egy fokkal érdekesebb. De annyira mégsem tetszik.

   Az árakat én sem értem, talán új? A licenszesekre azt mondom drága. De lassan már az új készletek lesznek a drágák, elemszámra lebontva már így is rémisztő... Volt szerencsém, és találtam egy 5893-et 18 banis áron (kicsivel több mint 10 forint), míg egy új készletben 40-45 bani az elemek darabja (kb. 30 forint). Úgyhogy nagyon nem tudom mi van...

   Törlés
  2. TLC=The LEGO Company, de szoktak téelgézni is TLG=The LEGO Group

   De van még pár:
   http://www.brothers-brick.com/lego-glossary/

   Törlés
  3. Köszönöm. :) A MOCot meg az AFOLt tudtam, a többit majd átolvasgatom.

   Törlés
 5. Engem a médiakampány nem ért el, az első képeket látva azt gondoltam, hogy na a ninjago után egy újabb borzalom... aztán jöttek a jobb képek.
  Nem tudom megmagyarázni, de nekem egyre jobban tetszik ez a téma. Tényleg nem tudok racionális okot mondani. Úgy gondoltam, hogy ezt még a gyerekeimnek is megengedném. A ninjago valahogy teljesen taszított, de ez nem. A legjobban az oroszlános vár kapuja vett meg.
  És most kövezzetek meg :)
  (vagy inkább legozzatok meg! Ha felétek fúj a szél egy ilyen készletet, dobjátok csak felém, majd én kezdek vele valami)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nemadom, ha felém fújja a szél, megismerkedek vele. :P Az oroszlánok egész érdekesre sikeredtek, azt sajnálom, hogy a farkasok olyan randák. Pedig azok érdekeltek volna, ha normálisan néznének ki...

   Törlés
 6. ...vagy ez egy jel, hogy elszállt felettünk az idő :)
  biztos vagyok benne, hogy a ninjago-hoz hasonlóan, általunk nem várt siker lesz a gyerekek körében ez a borzalom. Csakúgy, mint a korábban bemutatott monster truck szett is, amitől még most is kiráz a hideg. Most, hogy tudatosan keresem a képkockákat gyerekkori legózásaimból, nem rémlik, hogy a lövöldözésen és pusztításon, autós üldözésen kívül mást is csináltam volna legóval. Szóval inkább nem ítélek elsőre :)
  A sok új formának nem annyira, de az új színeknek viszont annál jobban örülök.

  VálaszTörlés