3 Tesók: 420 (611) vs 8214

Rékocs a minap egy giga-Minivel örvendeztetett meg minket, így adódott a Tesó-összevetési alap egyik szempontja, a méret és a részletesség kérdése, míg örök panaszkodása a 43. rendőrséggel kapcsolatban adta a másik vonulatot, nevezetesen a témaválasztást. Ezek után már tényleg csak idő- és sorhúzási célzattal jelzem, hogy ma ismét a rendőrség, annak is üldöző járművei kerülnek terítékre, egy szoborszerű, és egy napi játékra fazonírozott kivitelben.

Mai párbajozóink szinte minden tekintetben ellentétei (valóban?) egymásnak, de legalábbis az azonos alapszerepen kívül erősen keresgetni kell a rokoni szálakat. Első szereplőnk egy 1973-as lelet, a 420 (egyesek szerint 611) Police Car nevezetű készlet, mely eléggé önmagáért beszélő nevet tudhat magáénak, míg társa némiképp újabb eresztés, 2010-ből, az olasz csodát bemutató 8214 Lamborghini Polizia.

via thetoycabin.com
 

 


Nem kell nagyívű kutatásokat végeznünk, hogy megállapítsuk: az eltelt idő, és a közben felhalmozódott tendenciák bizony rányomták bélyegüket az újabb Tesóra. A maga 801 darabjával még csak nem is esik nagy túlzásokba a készlet, s mégis meggyőző modellt ad a kezünkbe, ám ezzel egyidejűleg az a kínos óvatosság, amivel szinte az összes lehetséges helyről kiiktatták a bütyköket, már cseppet zavaró. Negyedik ikszében járó pajtikánk emellett labdába sem rúghat, hisz – korához hűen – csupa bütyök, semmi rejtegetés, csak “szimplán” játék akar lenni. Mit ne mondjak, sikerült is neki, számos társával egyetemben, melyek ugyanezen kor szülöttei.

Most kéretik nem nyerítve röhögni! Tesósági faktor következik!!! Valószínűleg a vakoknak is szemet szúr, hogy a Lamborghinit így csakis SNOT (és tsa.) technikákkal lehetett megvalósítani. Ez az, ami a a Technic 1977-es, és az ős-SNOT headlight-elem 1980-as megjelenése előtt jóval kisebb (értsd: nullához konvergáló) teret kapott, mint napjainkban, s mégis mit látunk!? A kék villogó ugyan még ősibb SNOT-technikával, de ott figyel a kisöreg tetején.

Tovább lépegetve ezen az ösvényen, térjünk rá a rendőrségi feliratok kérdéskörére (a legfontosabb tesósági összetevő ugyanis most ez). Az echte '70-es amcsi rendőrautót életre keltő mütyür az össz 19-ből két darab 2x3-as kockát is felvonultat, igazán soha le nem kopó, relief-szerűen dombornyomott “POLICE” felirattal, míg a modernebb gondolkodás az internetkorszak-béli olasz kollégáknak már csak nyamvadt “P”OLIZIA” és “POLIZI”A” feliratot reprezentáló marticákat hagyott jóvá. Mint szükséges rosszt, természetesen applikáltuk a járgányra, hiszen a készlet vesztette volna értelmét ellenkező esetben, de azért nyomtatott alkatrészeknek jobban örültem volna.

Érdekes a problematikája a lámpatestek/világítási sajátosságokkal bíró alkatrészek (vagy ki tudja, hogyan érdemes most fogalmazni) témakörének is, hiszen Ye' Olde haverunk elülső fényszóró-párját a hűtőráccsal együtt egy 1x4 kockába integrálták a “POLICE” felirathoz hasonló módon, míg hátul fehér-fekete-fehér mintázat imitálja a kétoldalt elhelyezkedő lámpákat, azán annyi. A talján Tesó úgy látszik nem akart nagyon lemaradni – hiszen cirka 40 évvel fiatalabb létére, kb. 40-szeres kockamennyiségből ez nem is volt elvárható – ezért elől kihagyásos építkezés valósítja meg a lámpocskák helyét, míg hátul matricákkal osztják az észt (na jó, fényt), illetve egyetlen pár átlátszó piros elem, két 1x2 csempe van középen, mint 3. féklámpa.

a játék adott az apróléknak rendesen:)
jobboldalt meg kissé sok a matrica...
...bár meg kell hagyni, a hátsó lámpatesteket jól megcsinálták velük.
Az alapvető funkcionális eltérés számlájára írható a következő különbözőség. A korkép-gyanús matt üvegek az Idősb Tesónak gyakorlatilag kész “utasteret" adnak, üvegezéssel együtt, míg a szoborszerű zöldfülűnek nincs egy fia szélvédője. Illetve van, csak az is kihagyásos módszerrel készült (mint ahogy a zokni szavunkat képezzük a zok-og-ni igéből) Persze ennek magyarázatára már a probléma felvetése előtt kitértem, így látható mindent legyűrő fejlődőképességem.

A Tesóság végső bizonyítékát ide, a vége felé tartogattam. 4-pöttyös verdáknál ugye nemigen volt szokás kormányozható kerekekről beszélni, s így van ez a – vélhetően nem Euro 5-ös besorolású motorral szállított – vén csotrogánynál is, ráadásul azzal megfejelve, hogy a kerekek páronként kénytelenek egyidejűleg forogni, lévén merev fémtengelyes összeköttetésben részesülnek az egy kockához tartozó egyedek. Mit ád LEGO, a kormányozhatóságot – már nem először, s valószínűleg nem is utoljára – feláldozták a szoborszerűség/modellhűség oltárán. Kérdés, hogy lenne-e értelme a kormányozhatóságnak, vagy használjuk annak, ami: dísznek. Upgrade szóba sem jöhet a kidolgozottság degradálása nélkül, de ez esetben én nem is gondolkodtam ilyesmiben.

Mivel pillanatnyilag csekély a valaószínűsége, hogy a böhönc végigjátszását elkövessem, ezért elő-utó kárpótlásul néhány részletre ehelyt fényt derítek, ha csak optikailag is. A “fantasztikus” fícsörök ellensúlyozására “szerencsére” mintegy 28-30 matricának örvendhetünk, hacsak ki nem hagytam valamit, de különben eléggé rendben van a cucc.

Hááá! nyílnak az ajtók (s belül még tárcsa is van!)...
...szuperformázottak az ülések...
...és még előre is dönthetőek!
Mögötte életmentő eszközök tömkelege...
...ez még mindig az
Betekinthetünk a motorházba...
...ahol egy vagon matrica fogad...
...csakúgy hátul...
...de elől is, a felni pedig nem krómozott, ami viszont már-már galádság!!!!
S zárszóként vérszívás jellegűen költői, netán valós kérdése(i)m: Nálatok mi a fő irányzat, azaz milyen AFOL-ok vagytok? Magatoktól építgettek mindenfélét? Gyűjtötök? Álmaitok városát/terepasztalát/miegyebét építgetitek, és ezért gyerek/felnőttkori álmaitok készleteit vadásszátok feszt? Netán mindegy, csak mutatós legyen és vitrinbe/polcra vele? ...

...Ezek fényében, esetleg pont ezek ellenére a két végletet megjelenítő, ma kitárgyalt szettek közül figyel-e / figyelne-e bármelyik a Ti otthonotokban is, mint megtűrt/játszott/közkedvelt, esetleg óvott darab?

3 megjegyzés:

 1. Van némi méretbeli különbség :-)

  VálaszTörlés
 2. Magamtól én csak akkor tudok építgetni, ha megszáll az ihlet. Az meg az utóbbi időben egyre inkább elmarad. Egyenlőre inkább gyűjtögetem a mostani érdekes készleteket, majd talán később beszerzek pár régi darabot is.

  A Lambora azt mondom, hogy szép. Viszont a kis 420as meg aranyosabb. Ha választanom kéne, lehet a 420as nyerne...

  VálaszTörlés
 3. Én amikor félig-meddig jöttem vissza a fénybe, miután valahol megláttam az interneten a http://www.brickset.com/detail/?Set=6365-1 -t, bevadultam (és két év alatt) összeszedtem gyerekkori álmaim és jelenkori lehetőségeim metszetét. Miután a hely (és a lehetőségek) elfogytak, kicsit lenyugodtak a kedélyek, inkább gyűjtő helyett gyönyörködő vagyok. (Főleg, mert sok készletet úgy raktam össze, nem "eredetiek". Bár ez is érdekes kérdés, amiről lehetne beszélgetni.)
  Építeni keveset szoktam, egyrészt kevés az időm, másrészt a fiamat annyira nem köti le/érdekli hogy egy-két hetente egy délelőttnél többet töltsünk vele. Azért mindig vannak becsípődéseim, most pl a kedvenc blogomon látott 349-1-es a vágyam tárgya, de nincs rá 6-8-10e Ft-om, lehet majd azt is darabokból megépítem. (Bár a fa és az antenna már kiteszi az ár felét :))
  A fenti készletekből, ha dobozostul lehetne választani, a régi egyértelmű. Van egy emlékem a régi (csupa lyuk zacskós) frissen bontott lego illatáról, azt kellene megint megcsípni, maga lenne a nirvana. Gondolom, ennek feltétele lenne egy misb régi készlet, az meg elég sor szervezést igényelne :) Az az illat megvan valakinek amúgy?

  VálaszTörlés