1 Tesók: 7592 vs 8803 Space Alien

Rékocs volt szíves, és majdnem felfedte kilétemet, melynek során pompás felsőtestemet tudatlanul is sokan szemügyre vehették...

via Brickset
...volna, ha a felvételeken nem 1 pixelnél is kisebb mezőt foglaltam volna el. Ha viszont szóba került, elkerülhetetlen hogy többrétű felsőtest-leszólásba ne kezdjek, ezért mai vizsgálódásunk tárgyát egy olyan páros képezi, melyek mindegyikétől jobbat vártam volna. Nem húzom tovább, töredelmesen bevallom, hogy két sárgászöld (alias lime) színű űrlény mai pöfögésem tárgya, melyek színűkön és besorolásukon kívül csekély mértékben Tesózhatók le. Persze ez pont elég is, így hát nagy erőkkel vágok bele a mai agy-velegbe.

A két szerencsés alany egyike nagyon nagy kedvencem, és aki látta a Toy Story valamely részét, első pillantásra felismeri, hiszen a Kampó-imádó gumijátékok, akik közül hármat is örökbe fogadtak Krumplifejék, feledhetetlen alkotások. Az, hogy kedveli-e valaki vagy sem, természetesen egyéni, de aki egyszer látta, az szerintem megjegyzi. A Wikipédia "kis zöld emberkék"-nek, az ángilusok “Green Alien”-eknek nevezik, és sajnos nincs egy jópofa név rájuk aggatva. Értelmi színvonaluk körülbelül a sípoló kutyajáték szintjén mozog (tulajdonképpen azok, tehát nincs mit csodálkozni), de oly bájosan hülyék, hogy nagyon kedvelem őket. Ha ődebilsége rokonsága tudomást szerezne e posztról, egyszerre zengenék: “úúúúúúúúúúúúúú, Te lettél a kiválasztott.....”. Őkelme egyébként a 2010 évi 7592 Construct-A-Buzz szettből kapott kimenőt mára.
 
Mivel ez nem a Hegylakó valamely folytatása, így egy második kiválasztott is belefér a dologba, aki pedig rusnya fejét szürke Space-Police ősőktől örökölte, s nem más, mint a 2011 évjáratú CM 3. sorozat oszlopos tagja, a híres-neves “Space Alien”.

Barátai, “Earth Alien”, “Magma Alien”, “Ocean Alien”, “Polluted Air Alien” továbbá “Magnetosphere's Brunhes-Matuyama Polarity Transition Alien” sajnos nem értek rá vele tartani erre a nagy kihívást jelentő találkozóra, ezért ma megelégszünk vele, és csökött növésű társával.


Önkényes vizsgálódásomat ma leginkább vizuális alapokra helyezem, s kezdem azt a formára szokásos, ámde lime-színt öltött kacsók összevetésével. Szabad szemmel történő szemrevételezésnél első pillantásra, az alábbi fotóról meg talán többszörire, de megállapítható, hogy a két minifig vagy nem egy gyárban készült, vagy nyominger volt a színkeverést ellenőrző alkalmazott optikája, műszere, akármije. Alacsonyabb barátunknak ugyanis a fakóbb, netán sárgább irányba tolódott el kéz-színezete, míg colos haverunké roppant élénk sárgászöld, inkább a zöldre téve a hangsúlyt.

Fejétől bűzlik a hal, kézfejétől meg a kar, hiszen a magassági domináns egyed felkarjának belső felszínén “kínai gyártást jelző” szögletes benyomódás látható, míg az antennás fazon mentes az ilyesmiktől. Lehet, hogy nem Kínában készült kis kedvencem? :)

Tovább terjeszkedve, eljutunk a bevezetőben már említett testrészhez, az erőst lapuló mellkashoz, melynek befoglaló méretei – LEGO-ról lévén szó – azonosak. Nem az viszont több dolog, melyek közül a második “kínai-szindróma” talán a legszembetűnőbb.

Igen, a csillogás, illetve a nagyon-nagyon találó nevű “Space Alien” esetében ennek totális hiánya az, ami így, egymás mellé rakott darabok esetén szinte ordít. Ha viszont már megszemléltük űrlényeink teniszpályányinál némileg szerényebb hátát, vegyük észre, hogy a licenszelt törpincs háta festett, nem úgy, mint gyűjteményes társáé. Na, ez az összes, ami előnyként elmondható háromszemű nyüzügénk hátáról, hiszen maga a festés körülbelül nulla értékkel bír, talán az “eredeti” szerény festésének tökéletes utánzása folytán. Sajnos még ez sem igaz, de jó lenne szépítő mondatnak. Ha már így, borítsuk őket hanyatt, s szem-száj máris elakad. Ha a kocsányos szemű űrhősünk valóban Kínában nyerte el festését, akkor le a kalappal az ottani munkások/gépek/szoftver vagy egyéb felelős körülmény előtt, merthogy nagyságrendekkel jobb Pixar-örökség társának kipingálásánál.

Mondhatnók megint, hogy persze, a licensz köti a LEGO kezét, de nem mondhatjuk: az öv nyamvadt, az űrlogó meg gagyi. Hogy miért az, mindenki állapítsa meg az alábbi képek alapján. Szerintem magáért beszél.

Ez LEGO-festés...
...ez meg Pixar-renderelés

Ha valaki már konzekvenciák levonásán töri a fejét, álljon meg egy röpke pillanatra, hiszen nem vagyunk még kész. Ha a testhez tartozó fejeket is elővesszük, érdekes dolgot tapasztalhatunk, ami a ragyogást, (mi több, lüsztert!) illeti. Ott ugyanis fordított összefüggést figyelhetünk meg, mint a felsőtest esetében, hiszen a piros nyelvvel büszkélkedő UFO feje úgy csillog, mint Salamon tökéletessége, míg nyökkencsnyi Tesójának feje költői fénnyel ragyog (nem, nem Arany Jánosról, hanem Tompa Mihályról gondoltam itt megemlékezni). Szerencsére a mentségként szóló licensz-hivatkozás itt legalább megállja a helyét, tekintve a gumi mattságát, melyet így jól utánoz. Isteni szerencse, hogy műanyagból van, mert én a gumi-testrészekért azért nem vagyok túlságosan oda meg vissza.

Jajanyám, az ottan az én testem?
Gigakrumpli fejben elfér némi anyagtakarékosság, mégis nagyon cuppanósan tart
Végül csak eljutottunk a futóművekhez is. Antropomorfizálhatunk is, és nevezhetjük lábnak az alant meghúzódó végtagokat, mely esetben ugyanazt állapíthatjuk meg, mint bármely kis növésű kontra normál minifig lábainak összehasonlítása esetén, nevezetesen a hosszban korlátozottabb darab NEM mozgatható. Nyilvánvalóan meg lehetett volna csinálni pozicionálható kivitelben is, hiszen van, akinek sikerült, de a LEGO ellustulta (értsd: elbaltázta) a dolgot.

A lila láb szintén fénytelen gagyiságú, és ami még ennél is rosszabb, nagy alaplapon meg sem áll. Ezen alaplapok némileg rugalmasabbak/hajlékonyabbak és kissé a bütykök is jobban legömbölyítettek, mint a kockák/lapok/stb. esetében, s a láb kis mértékű elnagyolása (aminek szemmel látható jele nekem csupán a kép jobb oldala felé, a lábfej belsejében figyelhető meg) elegendő volt, hogy a magasabb Tesó folyton “felugorjon” lecövekelt helyéből. Eddig ilyet még nem láttam, és mondhatom, nem kis mértékben bosszant.

Pót-végül meg kell jegyezzem, az igazán csapattagnak nevezhető, de Kampó jelenlétében erről sikerrel megfeledkező aprólék nem kapott sem fegyvert, sem egyéb kézieszközt, amit tervezői nagyon helyesen tettek, hiszen filmbéli eredetijének sem volt ilyesmije. Lappadtfejű társa viszont valószínűleg Triborizált, netán Galvatronic-kal bevont nagy teljesítményű lézerpisztolyt kapott alkotójától, melybe a mai BD-lejátszókból átemelt ötlettől vezérelve ibolyaszín félvezető-lézert installáltak, persze némileg megnövelt energiasűrűség mellett. A színválasztásnál értelemszerűen az egyenruhához való igazodás dominált, mint szempont.

Idejazsét soxemű!           /            Űűűűűűűűűűűű, Téged a Kampó küldöt? Biztos Te vagy a Kiválasztott!!!
Természetesen nem maradhat el vonatkozó kérdésem se': vajon várható, hogy az állófigekből mozgatható minifiggé avanzsált LEGO-emberkék magasságcsökkentése miatti félig-állófigesítés elmozdul a mozgatható végtagok alkalmazásának irányába, vagy örök hibridek maradnak a 'kicsikék'? Másodkérdésként pedig a logikusabb fejtörő: tényleg teljesen kínai a CM, vagy vegyesen rakják bele az alkatrészeket, innen-onnan? Netán teljesen kínai, de Dániában festik? Vagy mi?

1 megjegyzés:

  1. A CM ufót Kínában is festik és gyártják is....
    Amúgy a kis űrlénynek létezik kínai változata is,méghozzá amiket anno mágneskészletben lehetett kapni.... Dobozos készletekben is van kínai gyártmányú figura ,például ebben:

    http://www.bricklink.com/catalogItemPic.asp?S=853340-1

    100% ,mert megvan....

    VálaszTörlés