2 Tesók: 3063 vs 7623

Ma lájtosabbra vesszük a figurát, legalábbis ami a korkülönbséget illeti, ehelyett inkább csepp hidroplántannal kiegészített téma-összeugrasztással foglalatoskodunk.

Alanyaink egyike sem a fővonalból került ki, ami külön pikánssá teszi az elemzést. Egyikük licenszelt szett része, nevezetesen az Indiana Jones téma 2008-as eresztéséből való 7623 Temple Escape  duplafedelese Jock személyes kíséretével, másikuk pedig a 2012-es saját vonalból való, ITT már kitárgyalt, Friends-szériás 3063 Heartlake Flying Club vizirepcsije a szöszi kisasszonnyal.


Mivel kortársak, így kor-alapú összevetésről csekély eséllyel gondolkodhatunk, helyezzük a hangsúlyt inkább a vizuális ellenőrzésre. Első pillantásra igen közeli rokonoknak látszanak, mintha csak ugyanannak a gyárnak ugyanazon sorozatából, egy kisebb és egy nagyobb típusjelzésű darab lennének. Hoppá, hisz ez így is van:). A viccet kissé félretéve – de nem elfeledve – vegyük észre, több ponton is közös alkatrész-választékból építkezik a két jármű.


Fehér ez mindkettő... bár a zárt és nyílt motortér közti különbség ordít.
Ebből a szögből Stephanie hidroplánja mennyivel kisebbnek tűnik...
A szárny-elemek az azonos forma mellett azonos színűek is, míg a farokrészen a függőleges vezérsík csak formára azonos.


De azért a heartlake-i cucc magasabb:)
Amint lekapjuk, alulról megfigyelhetővé válik, hogy röpke 4 év alatt is sikerült valamit változtatni a fröccsöntő szerszámon. A négy öntési pötty a sarkokban összement, és simább lett, a gyűrűkön belüli rece pedig teljesen eltűnt. Érdekes viszont, hogy az újabb (kék) darabon a szélétől 1/3 peremnyire egy csík jelent meg, ami ismételten az öntőforma változtatására utal. Most akkor jó, vagy sem, hogy változtattak?
Hanyattborítva a két repszerkezetet, alul is találunk Tesó-alkatrészeket, méghozzá a farokrész alsó borításaként szolgáló, két irányból lecsapott, hosszanti irányban pedig legömbölyített fehér és élénk-kék darabok képében.
 
A Friends-göbzire se ártott volna az a kis csúszó-korong...
Így alulról elégy gyanúsan azonos méretűek a Tesók, ezért visszafordítva ismét elsütök egy képet, valamelyest jobb felülnézetből. Tényleg egyformának tűnnek a befoglaló méretek.


Még a talpak is hogy hajaznak egymásra ebből a szögből. (Máshonnan kicsit se')
Ha már felülnézet, elkerülhetetlen, hogy észrevegyük: mindkét repcsibe elfér a pilótán kívül még egy utas is. Lám a tesóság újabb bizonyítékába, és a jól játszhatóság biztosítékába sikerült beletrafálnunk. Nézzük hát meg közelebbről, hogy vezérlik gépeiket pilótáink.

Jock bérelt gépét egy szimpla botkormánnyal próbálja irányítani, s bár a filmben külön szélvédő és piros ülés volt mindkét embernek, itt nyamvadt kék egybecsík a jussunk, aztán utazzon Indy, ahogy akar. Ha már licensz és film-hűség (illetve annak hiánya), akkor miért fehér a gép az eredeti szürke helyett, miért 3-lapátos a propeller a kettő helyett, miért kupola-szerű a talp a csónak-szerű helyett, ésatöbbi.


Ha azt mondom: OB1 és C3PO, akkor mindenkinek tiszta az utalás?
Stephanie már modernebb felszereléssel nyomatja...


Csak az a randa sárga gumihaj lenne másmilyen
Két pilótánk is megér egy misét. Minifig vs minidoll, hogy politikailag korrektek legyünk. A már több fórumon kitárgyalt többszintű inkompatibilitástól eltekintve, simán nyomathatják egymással kart-karba öltve. Egyik is, másik is bőrszínű bőrt igyekszik imitálni. Mindkettő mosolygós, bár Stephanie ebből a szempontból szerintem pont a gyengébben sikerült heartlake-i szereplők körét erősíti, Jock viszont még annál is gyengébb... leginkább joviális arcú pocokra emlékeztet, és még annál is gyermekibb idétlenséggel bámul a vakvilágba. Ilyen eszméletlen kidolgozottságú felsőtesthez adni egy szimpla lábat, és egy ilyen bárgyú fejet; már-már sértésszámba megy.


Lenne mit javítani mindkettőn, de nekem a csajszi jobbnak/egységesebbnek tűnik
Mindezek után felmerül az örök kérdés licensz, vagy saját vonal? Ha licensz, akkor milyen fokon legyen film/képregényhű a készlet, és mennyire mehet a hűség a játszhatóság rovására, netán fordítva? Ha saját, akkor hányféle téma kell? Kellett ez a minidoll-cucc? Ti hogy látjátok ezeket a dolgokat, pláne egy ennyire erős licensz- és Friends-év előtt/közben/után?
 

2 megjegyzés:

 1. Öntödében dolgozom, nem technológiával foglalkozom, de azért valamennyi ragad rám. A megjegyzés, hogy változtatás történt az öntőszerszámon, nem biztos, hogy helytálló. A négy pötty kilökőnyom, annak a mérete alkalmanként változik, mélyebb-magasabb; a csík a peremen meg utalhat arra, hogy nem ugyanúgy zár a szerszám (ha erősebben zár, mint kéne, lehet ilyen "csík" körbe).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor csak simán elcseszték a kéket... :D

   Köszi az infót.

   Törlés