2 Tesók: 659 (445) vs 8401

Ma ismét visszacsavarodunk a kommerszebb témák egyikéhez, a korábban fekete, manapság pedig egyre kékebb rendőrséghez, s ott is minifig-szinten vesszük szemügyre a rend őreinek változását néhány évtizedes távlatban. Természetesen továbbra sem cél az átfogó történelmi leképezés, de pár dolgot azért kivesézhetünk.Jelen poszt két hősét újfent harmincnégy esztendő választja el egymástól, hiszen egyikük az álló minifigek debütálásának évéből, 1975-ből származik, nevezetesen a 659 Police Patrol (mely 1976-ban 445 Police Units néven ismételt) egyik öntudatos szereplője, míg fiatalabb, komor társa a 2009. évi 8401 City Mini-Figure Collection egyik szereplője. (Nem mellesleg ebben a fazonban csak ezen szettben lelhető fel.) A kisöreget ugyan megviselte az idő (egészen pontosan a gyereksereg) fogsora, mely kétségessé teszi posztolásra való alkalmasságát, de hirtelen megnyugtatok mindenkit: van nála jobb állapotú figem is, viszont be kellett mutassam, van bizony nekem is agyonrágott legóm, ami ezzel együtt is királyi stabilitású csatlakozások létrehozására alkalmas.


Könnyed eleganciával futtassuk át pillantásunkat a két figura deli testén, s a mai tesósági faktor mértékének jó részéről már így meggyőződhetünk. Fekete öltözetben feszít mindkét barátunk, s fejükön fehér egyen-tányérsapka hegyít. (Igen, az a majdnem-tan eredetileg fehér volt.) Nézőpont és fantázia kérdése, hogy az állófig derekán virító fehér csíkba mit magyarázunk bele. Ha nagyon tesósítani akarjuk újabb kollégájával, akkor épp öltözködés közben csíptük el hősünket, és deréktájon kilóg a fehér ing, mely valószínűleg hasonlatos bajuszos társáéhoz. Ha politikailag korrektek (esetleg gyermekiek) akarunk lenni, akkor egy kúl fehér fegyveröv díszeleg kockahasán. Hej, a régi szép idők, mikor a rendőr még nem emblémával, hangosbemondóval és walkie-talkie-val igyekezett érvelését alátámasztani... :)

Jó, jó, az újabb fickónak van gombja, zsebe, nyakkendője, de ki nem tudta ezt hajdanában odaképzelni? :)

Szinte hallom a tömegek neszezését... “Dejszen annak az ódivatú valaminek nincs se keze, se lába, mozogni se' tud.” Hát, valóban, egy kis képzelőerő nem árt életre kelteni vénséges tisztünket, de nicsak, mikre képes ez a csődtömegnek kikiáltott figura! És nem ám szétesőfélben lévő állapotok ezek. Stabilak, mint atom (vagy valami ahhoz hasonló).

Derékhajlítás előre-hátra, aztán egy kis csavarás...

Ülni, térdelni már tuti nem tud, he-he-heee. Sajnos, vagy szerencsére, de tud.

Széken/padon ül, térdel, földön ül (figyeljük meg az üreges lábat - jó az az építkezésnél)
No most már ne hagyjuk abba...

Kalucsni, öv, sál - Párizsban menőzéshez ez utóbbira szükség lesz...
És most némi arcszőrzettel megáldott ifjú társát is vegyük szemügyre.

Hiába, a zsanérok még nem rozsdásodtak be:) - Hanem a padon ülés így jóval dedósabb az előzőnél!
Végül, de nem utolsósorban álljon itt egy felvétel, a LEGO rendszerszemléletének szép példáját felvillantva tekintetünk előtt. Megfigyelhető, hogy az övvel felvértezett állófig és a mai modern minifig testméretei mily szépen klappolnak, szinte kínálják magukat az oda-vissza cserélgetésre.

Egész nőies így összedolgozva, nem?
Ha már kínálják, ne gátoljuk őket. Első pillantásra hidegzuhany-jellegű lehet avatatlan szemek számára, azonban álljon itt ide vonatkozó meglátásom. A régi felsőtest új lábbal kombinálva azt a hatást kelti, mintha hátrakötött kézzel állna a fickó, míg a fordított párosításban szoknyává avanzsál a korábbi láb. Ha még övet sem raktam volna, akkor a “szoknyás” rendőr egy lappal alacsonyabb lenne hátrakötött kezű társánál. Ezen felül haláli díszítések érhetőek el (főleg épületen, esetleg szobrokon) mind az alsó, mind a felső fertály alkalmazásával, mely miatt a jelzett alkatrészek gyártásának beszüntetése felett érzett bosszankodásom sajna folytonos.

Figyelem! Veszélyes bűnözőt fogtam, maradjanak távol! ...
Ne a szoknyámmal foglalkozzanak, hanem táguljanak!

Ha már a többé-kevésbé Tesó-jellemzőkön így sikerült átrágni magunkat, javaslom, nézzük meg a különbségeket is, ahogy azt jó szokásunk is diktálja. A testmagasságot mutató képről lerí az egyik nagy fejlesztés, mely a nyak hosszát többszörösére növelte, így lehetővé téve mindenféle jóságok felapplikálását.

Szeretnék viszont elárulni egy fontos dolgot: mind az alsó-, mind a felsőtest teljesen üreges, így egy pöttyre sokkal szabadabban helyezhető, mint újabb változata, nem beszélve a felsőtest egyedülálló “jumper”-pótló felépítéséről, melyet – ez utóbbi nem létezése miatt – én ki is használtam akkoriban. Aki azt hinné, hogy a lukas bütyök a Technic hozadéka, azt is megnyugtatom... a láb-elem bütykei már itt is ilyenek, és ragyogóan használhatóak trükközésre.

Tűzoltóéktól ismerős lehet a kép, mely az utolsó vonások közti hasonlósági fokra igyekszik fényt deríteni:

Kilukadt a bütyök a fejen - ezt már ismerjük. A tányérsapka változatlan, hurrá!
Aki átélte az állófiges korszakot, attól azért, aki viszont már a mozgó minifig érájában legósodott, attól meg azért kérdem: azért, mert egy elem az adott célra korszerűtlenné válik, azonnal meg is kell szabadulni tőle, vagy osztjátok véleményemet, mely szerint lett volna még helye a LEGO-univerzumban ilyen ős-elemeknek is?

2 megjegyzés:

  1. Simán van helye! Ennek a régi rendőrnek is megvan a magat bája, nekem kellene egy ilyen.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem city elemekben még simán elférne mint szobor. Egyébként a lego szerintem kiadhatna egy retro témájú készletet. Én biztosan rávetném magamat. :)

    VálaszTörlés