14 Végigjátszás (alternatívákkal): 6926 Mobile Recovery Vehicle - 1. rész

A kacifántos nevű készlet a Classic Space témakörében látott napvilágot, 1986-ban, tehát már jócskán az aranykorban járva. Eddigre már túl vagyunk egy szürke és egy fehér érán is, és beköszöntött a kék cuccok kora, továbbá még 2 év van hátra a szűken vett témából, mely évek néhol már bepillantást engednek a '90-es évek némely bukásszagú elgondolásának kezdeményeibe. Mai választásom nem is a legkiemelkedőbb, de nem is a leggyengébb láncszem a sorozatban, s mint ilyen, kor-reprezentálásra alkalmas lehet.

Téma
A készlet – mily meglepő – az űrbe kalauzol minket, ott is a hatalmasra duzzadt nyersanyag- és erőforrásigény kielégítésére a csillagok közé kiküldött kutató, felderítő és kitermelő egységek bemutatását tűzi ki célul. A LEGO átépíthetőségének hála, a teljes skála leképezhető egy másfél száz darabos készlettel, s nincs szükség tizenezer darabos, csupa spec-alkatrészes szettre, sem csilivili matricákra.
Kedvencek a kortársak között
Elsőként egy impozáns készletet említek meg, mely nem más, mint az általam széles körben kedvelt Model Team akkori zászlóshajója, az 5580 Highway Rig, egy szép, ám szögletes vonalvezetésű csőrös kamiont – egyébiránt nagyon jól – modellezni igyekvő szett. 
Második jelöltem a cukiságát letagadni nem képes 6023 Maiden's Cart, a Classic Castle témából. A hölgyemény tornyozott fejdísze elképesztő telitalálat volt a LEGO részéről, és képtelen vagyok felfogni, miért hagyták abba a gyártását. 
A következő választásom a szegény elaltatott, űbercuki Fabuland egy gyöngyszeme, a 3668 Merry-Go-Round a maga gyönyörű körhintájával. 
A végére hagytam, és vállalom a virtuális megkövezést is, de ennek az évnek a kedvenc Space-készlete számomra a 6985 Cosmic Fleet Voyager, melyet hajdan igyekeztem a meglévő darabokból – nem színhelyesen – leutánozni, s nem kis megelégedésemre elég jól sikerült.

Statisztika
BL ár (használt): 5.540,-..12.520,-
Kockaszám: 140 db (melyből sajna hiányzik egy piros üveg antenna, így ezt és párját a Darth Vadertől kölcsönzött fénykard-pengékből, s egy-egy kúpos 1x1 elemből összeillesztett imitációval helyettesítettem, mely az összhatást egyáltalán nem rontja).

 
Minifig: 2 fő
Alternatívák: 1 alapmodell +5 db alternatív modell, összeépített állapotban lefotózva
Doboz: hagyományos tégla fazon, duplafalú tároló tálcával, és az erre csúsztatható, az előlapon a főmodellt, a hátoldalon pedig az alternatívákat is bemutató fotóval díszített “héjjal”. Sajnos nem tudom felidézni, mi lett ennek sorsa, így csak az alábbi találatokat tudom ajánlani az érdeklődőknek:
via Toysperiod.com
Alapkészlet
Az A-modell az eredeti névből magyarra torzított “Mobil feltáró egység”. Az egész szerkentyű, így annak megépítése is moduláris. Elsőként a kis űrkomp kerül megépítésre, mely egy speciális aljra épül.


A kialakítás teljesen egyértelmű, az általam kedvelt rácsos kerítéselem itt kerül hasznosításra mint a kabin oldala, és látható, hogy a tervezés során nagyvonalúan eltekintettek annak légmentes zárhatóságától. Ez a játék során persze nem zavaró, de azért oda lehetett volna figyelni ilyesmire is.


A második darab a felszíni közlekedést lehetővé tevő terepjáró/holdjáró/marsjáró, méghozzá maximális stabilitást, terhelhetőséget és funkcionalitást megvalósító háromszög-elrendezésben szerelt futómű-rendszerrel.


Tekintettel a többcélú hasznosításra, két ülés is jár a géphez, melyen a légritka térben dolgozó űrhajósok is könnyedén és kényelmesen elférnek, akár teljes felszerelésben is. Megfigyelhető továbbá a piros vészvillogó-rendszer, illetve a sárgával jelzett veszélyzónák is, valamint a hordozható egységek csatlakoztatásának vizuális támogatására szolgáló sárga nyilak, mindkét végen.


A harmadik modul a mobil laboratórium, mely megfelelő pozíciót találva nyugodtan letelepíthető, akár napokra elegendő ellátmánnyal a kutatóknak, de félautomata üzemben is, amennyiben az emberi erőforrásokat éppen máshova kell csoportosítani. Van ezen minden, mi szem-szájnak ingere: önvédelmi fegyverzet, sugárzásszűrő aranybevonattal ellátott ablakok a vizuális kapcsolathoz, rádió, szervizsarok, mobil elemző készülék a minták helyszíni előszortírozásához...


Az egymás mellé helyezett modulok már összeillesztés nélkül is szerves egységet sugároznak, és könnyen érthetővé teszik, miért jelent nagy játékélményt ezzel a szettel parádézni.Összeépítve nemkülönben: 
 
A csatlakozási pontokról közeli felvételt is készítettem, a jobb érthetőség (vagy a nagyobb zavar) kedvéért.


A mobil egység az LCS International ltd. 2086-os évjáratú prospektusában szerepel újdonságként, az alábbi cikkel megtámogatva:
“A 3-tagú kompakt szerkezet egyesített ereje bármely környezet mellett biztosítja a lelőhelyek pontos felderítését, a feltárt minták azonnali elemzését, illetve az esetlegesen veszélyes helyzetek elhárítását. A terepjáró szerkezet irányítása többféleképpen történhet: Szétválasztott vagy laboratóriumhordozó üzemmódban két személy befogadására képes a jármű, ahonnan közvetlen vizuális kapcsolatuk révén a személyzet szóbeli, rádiós vagy manuális irányítást is megvalósíthat. Amennyiben a személyzet kényelmesebb avagy sürgős elemzési feladatokat végez a laboratóriumban, onnan akár letelepített módban is vezérelheti a felszíni mozgó egységet. Az önvédelmi lézerfegyverekkel felvértezett egyszemélyes, kis hatósugarú felderítőgép egyaránt rendelkezik közvetlen és műholdas titkosított kapcsolattal is, mely a felszíni egységgel és a laboratóriummal való biztonságos kapcsolattartást hivatott fenntartani.”

Alternatívák
Sajnos egyetlen kiegészítő modellhez sem kapunk útmutatót, azonban vigasztalódjunk, 140 darabból csak elboldogulunk fotó után is.

A B-modell legyen az útmutató hátoldalán is megjelenő űrhajó, mely egyaránt alkalmas mélyűri bevetésre, orbitális pályára állítva távolsági felderítésre, de akár légköri manőverekre is, hála az aerodinamikailag átgondolt formatervezésnek.


Űrhajósok nélkül...
 

... és velük
Stabil felépítményről van szó csakúgy, mint bármely más modell esetében ebben a szettben, ami örömteli, ha játszani is akar az ember, márpedig ez űrhajó, tehát jelentős behatások érhetik a játék során.

Az alsó részről készült felvételen jól látszik kettő a merevítést adó Technic gerendák közül.
Hibaelhárítás az alvázon - "Valami majdnem lemaradt" / "OK, valami majdnem pótolva..."

Az LCS prospektusának fő helyén áll az itt B-modellként tárgyalt jármű csillogó fotója, némi propagandaszöveg keretében:
“A jelentős beruházás, mely a mobil feltáró egységek beszerzéséhez és üzemeltetéséhez szükséges, sosem térülhetne meg, ha nem lenne biztosítva a bolygó- és csillagközi közlekedés is, melyet a találó "Interstellar and Interplanetary Minicruiser for On-site and In-flight Laboratory Testing for finding Miraculous Space Materials and Energy Storage Crystals" elnevezéssel illettek feltalálói. Hátsó traktusában nem csak a hiperhajtóművek és a manőverező egységek kaptak helyet, de a hordozható felszíni laboratórium űrutazásra szánt megfelelője is, melyben egyszerre akár két tudós is dolgozhat a hosszú út alatt. A parancsnoki fülke minden kényelmet kielégít autohibernációs és pándimenzionális érzékkiterjesztő rendszerével, mely a csillagközi utazást gyerekjáték egyszerűségűre redukálja. A hosszú úton persze előfordulhatnak űrkalózok is, akik ellen szépen felvértezték a járművet. A légkörben való közlekedést lehetővé tevő hátsó szárnyak fotonimpulziós ágyúkkal, a laboratórium felső traktusa ionágyúkkal, míg az orr-rész dupla turbólézerrel van ellátva a maximális biztonság érdekében. Hozzáértő pilóta az előző kettővel nem csak előre, de hátra, fölfelé és lefelé is képes végzetes csapást mérni az ellenfélre.”

C-modellnek a doboz jobb felső sarkában található darabot választottam, ami leginkább a valós életből ismert ISS felszíni megfelelője lehet, jelentősen leredukált funkcionalitással és mérettel.

A jócskán felfegyverzett cucc két részből áll: egy központi fogadó/kommunikációs/kutató bázisból, és egy roppant leegyszerűsített siklóból, mely – a készletre oly jellemző módon – egy fő szállítására képes.

A csekély képanyagból először az egyértelmű dolgokat építettem meg, így a siklóval és a bázis fő részeivel készültem el először.Sárga egyes kipróbálja a röppencset

Kettes pedig a központot veszi górcső alá
Végére maradt a bázis alapja, valamint tetejének hátulsó része, melyekhez némi intuitív technikát is bevetettem, hogy megfelelő eredményre jussak.És végül a dokkolt siklóval...


  
Talán már senkit nem lepek meg a kiollózott reklámszöveggel:
“Kiváló eredmény, hogy bolygók és csillagrendszerek között tudunk szabadon mozogni, valamint földön-vízen-levegőben is megoldott a keresés és elemzés, de könnyen belátható, hogy a bolygó felderítése során életadó bázisra is szükség van, ahol a dolgos kezek megpihenhetnek, az elvesztegetett kalóriák visszaépülhetnek a szervezetbe, és ahol az ígéretes leleteket részletesebb elemzésnek vethetik alá. Kiváló modellünk ezt valósítja meg, méghozzá irányítóközponttal, többsávú intergalaktikus "ansible" kommunikátorral (mely azonnaliságot biztosít a térbeli távolságtól függetlenül), továbbá rendelkezik minden elképzelhető veszély elhárítására alkalmas fegyverzettel, ideértve a kisbolygó méretű objektumok megsemmisítésére is alkalmas hiperlézereket, a felszíni és felszínközeli veszélyforrások kiiktatására kifejlesztett gravitációs csapásmérő egységeket, illetve a közeli zavarforrások elpusztítására hivatott vadonatúj közeltér-dezintegrátorokat. A központ gyakorlatilag tetszőleges számú kompatibilis egység - akár láncba fűzött - fogadására is képes, de alapfelszereltsége ettől természetesen jóval szerényebb. Az alapárban a fizikai mentést megkönnyítő, egyszemélyes felderítő siklót adjuk hozzá, a további egységek külön rendelhetők, természetesen jelentős kedvezménnyel, amennyiben egyszerre több modul megvásárlására kerül sor. A sikló vezető nélkül, robotrepülőgép-üzemmódban is használható, például személyzetmentésre.”

Hamarosan folytatjuk...

14 megjegyzés:

 1. Nagyon szép állapotban van a készlet gratulálok hozzá,illetve a bemutatóhoz is!!!!Gyerekkoromban kedvencek között volt és most is tetszik :)Sajnos nem volt meg és most sincs :(Ha már ilyen felszíni gyűjtögető/kutató járműről van szó,eme készlet nekem megvan: http://www.bricklink.com/IL/6880-1.gif?0 készítettem is róla végigjátszást,elküldjem? :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :) (vigyáztam is rá rendesen, csakúgy a szülék. Sajna az elkeveredett antenna nem tudom, merre rejtőzik, de majdcsak előkerül)

   Rékocsnak a Classic Space készleteivel kapcsolatos érzelmei elég engesztelhetetlennek tűnnek, ezért baleset- és életvédelmi megfontolásból javaslom, mielőbb küldd neki a végigjátszást. :D

   Törlés
  2. Ma éjfélig van időd beküldeni, különben drasztikus lépésre szánom el magam :D

   Törlés
 2. Köszi a végigjátszást, ilyenkor örülök, hogy nincs több helyem belefogni a classic space-be :)

  Folytatást (különösen a jobb alsó járgányt) várom!

  VálaszTörlés
 3. Meglesz meglesz hamarosan a végigjátszás,még szöveget kell írnom hozzá :)))Nekem sincs sok helyem,de azért régi cuccnak mindig akad egy kicsi hely:)
  Sajnos az én gyerekkori cuccaim leamortizálódtak,mindenből másodpéldányom van csak,illetve amit tizenévesen kaptam/vettem azok vannak eredeti példányok....Lehet tudnék adni ilyen piros antennát Attila :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajna nekem is elkopott néhány készlet, mire eljutottam a "meg-kell-őrizni" fázisba. '70-es évekből pl. a két kis targoncámból csak egy hiányos emelővilla, egy piros állófig és egy pár kocka maradt. Szerintem ez teljesen normális, kisebb gyerekeknél könnyen előfordul az amortizáció.

   A piros antenna-lehetőség érdekel. :)

   Törlés
  2. Ez már csak a korral jár (mármint a megőrzés). Nekem az első készletem, - egy 6546 - van eltűnve, de azok után, hogy a minifig feje egy kerék kíséretében megnézte a gyomromat, és a pelenkámból kellett kiszedni, nem is csodálom. :D

   Törlés
 4. Ennyit az erőszakról... csupa fegyver mindenhol. És akkor miért is kell kiakadni, ha a Sopwith Camel-ön van két darab géppuska? Márpedig az háborús gépezet, ez meg csupán “Mobil feltáró egység”.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No de kérem! Ezek csak a jogos önvédelemre szolgálnak :D :D :D

   Törlés
  2. :-)))
   P.I.D.-vel egyébiránt egyre forog az agyunk, főleg, ha az új szériákat nézzük.

   Ati, neked újságírónak kéne lenned. Ez dícséret volt :-)

   Törlés
  3. Az újságírást inkább kihagynám, de kösz :)

   Az agyforgási irány nálam is alapvetően egyezik. Egyébiránt nem attól lesz aggresszív egy játék, hogy fegyvert ábrázol. A nyamvadt Chima-ban még csak fegyver sem kell a romboláshoz, szerintem mégis agresszív állatság, ha szabad ezzel a képzavarral élnem:)
   Nem mellesleg 1976 óta vannak fegyverek hivatalosan is ábrázolva LEGO-éknál, méghozzá az alábbi két szettben. A cowboynál két revolver is van, az álló rendőrök pedig pisztolytáskában tartják a fegyvereiket. Eredetileg azt hittem, már az első maxifiges évtől, '74-től van ilyesmi, de mégsem. (visszatérve az előző gondolatfolyamra, aki ebbe a két készletbe bármi agresszivitást magyarázna, az előbb kezeltesse magát, lehetőleg sok LEGO-val :)

   http://brickset.com/detail/?Set=210-1
   http://brickset.com/detail/?Set=256-1

   Törlés
  4. Ez az, az "ősidőktől" fogva voltak fegyverek valamilyen formában, miért lenne gond a háborús gépezet? Mellesleg még mindig egyet értek Rékoccsal, hogy a gépet kell meglátni benne, nem a harci eszközt. Hogy miért, az még nem világos, de az erőszakos videójáték-iskolai mészárlások viszonyának vitája jut eszembe.

   Törlés
 5. Attila nincs valami cserélnivaló Classic Space holmid?:)Mert nekem még van pár alkatrészem space témában és kellene nekem egy Classic Space figura ami nagyon jó állapotban van,színre a fehéren kívül mindegyikre vevő vagyok. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @aluflakon: Írj Rékocsnak egy emailt, ő majd továbbítja nekem. Nem szeretném ilyennel terhelni a blogot.

   Törlés