1 Végigjátszás: 3937 Olivia's Speedboat

Egy kis nyár a télben azoknak, akiknek hiányérzetük támadt Friends-témában.
 
A második hullám sorának vége felé közeledve az Impulse készleteknél nagyobbacska szetteket felölelő hármas első példányához jutunk, ami nemcsak tó-, de tengerparti játszadozáshoz is több, mint megfelelő építményekkel lát el minket.

via smythstoys.com

Téma
Heartlake barna hajú központi figurája, Olivia nem csak a kempingezés terén mozog otthonosan. Heartlake City tava a motoros sportoknak is kedvez, s Olivia ezt maximálisan ki is használja áramvonalas motorcsónakjával, mely a hely szelleméhez igazodva – természetesen – kétszemélyes. Vízparton töltött idejét napozással és homokvár-építéssel tölti, amiben kivetnivalót igazán nem találhatunk.

Némi motorcsónak-nosztalgia
A speedboat-kategóriába sorolható motorcsónakok elég népes szeletét teszik ki a LEGO által felvonultatott vízi járműparknak. 1986-ban a 6698 RV and Speedboat készletben a vontatmány egy szögletes négypöttyös variáns, majd 1990-ben ennek majdnem-klónjával találkozunk az 1632 Speedboat szettben. 1994-ben egy gyenguska próbálkozással találkozhatunk a 6543 Sail N' Fly Marina című alkotás kék-fehér szereplőjeként. A miniatűr, szögletes 1761 Paradisa Speedboat nem szép, nem menő, de nekem kedves. Ehhez plusz egy kék szélvédő, és kész a 2882 Speedboat 1997-ből (amit ismételtek 1999-ben, 1069 álnév alatt). Előzőből a csanak, utóbbiból Kovakövi Enikő LEGO-replikája a nyerő a páros összehasonlításban. 2006-ból a szimpla, Creatoros 7610 Speedboat köszön ránk, majd a City vonalról a kasznit megelőlegző, de egyszemélyes 4641 Speedboat zárja a sort. Jó változatos a névválasztás, de nézzük el ezt is, jó szokásunkhoz híven.

Statisztika
Ár: 2.523,-..3.690,- (2.890,-)
Kockaszám: 65 db
Minifigura: 1 fő (Olivia)
Egyéb élőlények: -
Építmények: 3 db (motorcsónak, homokvár, napozó akármi)
Matrica: nincs
Doboz: Hagyományos tégla, a Friends stílusú élhorpasztás csak festéssel jelölve.


Alapkészlet
Olivia gondosan válogatta össze ruházatát és törölközőjét. Világos pink szoknyához szokásos szívecskés mintájú trikót öltött, melynek alapszíne azonban narancssárga, így öltözéke nem a szürke hétköznapokon viselttel azonos. Hogyan is hívhatná fel magára a figyelmet, ha a strandon is a mindenki által unalomig ismert cuccaiban mutatkozna? Dús barna lobonca a szokásos ápolt, ám nem agyonfodrászolt természetességet mutatja, a homokvár építéséhez pedig kap egy lapátot és egy vödröt is, melyet hamarosan meg is tölt némi vízzel.

via onetwobrick.net

Az említett vár összeállítása – meglepőnek kevéssé nevezhető módon – homokszín elemekből történik. Az élethűség és a cukiság fokozása érdekében a vár belsejébe beáramló víz is ábrázolásra került, méghozzá két 1x2-es átlátszó kék csempe által. A homokvár előtt a belső vízzel azonos színű habok csapkodnak, melyeket 4db pötty jelképez. Rózsaszín zászlót kap a legnagyobb, s egyben középső torony, s kész is Olivia fő alkotása, mely az első dagályig, vagy távozása után az első kisgyerek megérkezéséig büszkén hirdeti a győzhetetlen Pinky uralmát a világegyetem – vagy annak vonatkozó része – felett.


A következő szerkezetnél magasabb fokozatba kapcsolunk. Meglátásom szerint egy csíkos törölközővel letakart egyszerű jógamatracról lehet szó, melyhez élénk sárga ernyőt, s koktélcseresznyével díszített alkoholmentes itókát is mellékeltek. A kanáriszín napernyőre elhelyezett rózsaszín virág az ernyő anyagának összekötött állapotát imitálja, és szerintem nagy durranás az egyszerűségéhez képest. Ide maximálisan illik, nem úgy, mint mindenféle gépjárművek orrára.


A motorcsónak orra két hatalmas, speciális darabból áll, a hátsó traktus pedig néhány normál kockából. Szerencsére a néhány alkalmazott szín összhangban van a napozóhely és Olivia ruházatának színeivel, így remekül illik a készletbe. A szőnyegen való kiemelt siklásért 3 darab átlátszó 2x2 gömbölyded aljú elem felelős, míg az orrészben egy rózsaszín mentőöv feszít türelmesen. A várral vállalt rokonságot az előbbin elhelyezettel megegyező színű zászló hirdeti a motorcsónak bal oldalára kitűzve.


Értékelés

Ötlet: 5/5
Tekintsük át a kínálatot a tópart ismeretében: motorcsónak? igen; Napozás csíkos törölközőn, napernyővel, itallal? nagyon igen; homokvár, némi vízzel? kiemelkedően igen. Ennyi darabból ennyire ötletes készletet alkotni...

Kockák: 4/5
Kis készlet, ezért kevés kocka, de a motorcsónak orrészén kívül minden felhasználható széles körben. Matrica nincs, úgyhogy emiatt nem kell gondolkodni.

Minifig: 4/5
Egy lány, főszereplő, nem az alap cuccában, de végülis nem nyújt semmi kiemelkedőt.

Cukiság: 3,5/5
A motorcsónak jó, de hogy cuki lenne... A vár, az igen, az nagyon a helyén van ebből a szempontból is. A készlet egésze mégis kissé az igen felé mozdítja a mérleg nyelvét, hiába áll több darab a nem irányában.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Csak ismétlésekbe tudnék bocsátkozni, így inkább leszögezem, minden részletében élvezetes játékot biztosító kis készlet ez, így élmény és játszhatóság tekintetében jár az ötöske.

Összegzés: 21,5/25
Gyártson alternatív verziót, kinek ideje végtelen, de a gyártól ne várjon ilyesmire ezen a vonalon. Összességében a Friends széria középmezőnyébe helyezhető ez az Impulse+ szett, így kisebb alkalomra, esetleg kiegészítésül valami másik készlethez jó ajándék lehetőség.

1 megjegyzés:

  1. Jól eltalált szett ez.
    A homokvár a szívem csücske, de szerintem a motorcsónak is kellőképp cuki és csajos. Ha ennél cukibb lenne akkor az már sok lenne. Külön jó, hogy 2 darabból áll az orrész, mert így nem esik szét a nagy játékban és még jól is mutat így.
    A játszani imádó lánykám tuti odalesz ezért a szettért.

    VálaszTörlés