6 Tesók: 4020 vs 5613

Új posztsorozatunk a LEGO-történelem különböző szakaszaiból emel ki véletlenszerűen egy-egy – valamilyen szempontból rokonságot mutató – párost, netán csoportot. A rokonság felismerése hol könnyebb, hol nehezebb, és korántsem korlátozódik funkcióra, vagy alakra, de még az egész szett, vagy kiemelt minifigura sem jelent korlátozó tényezőt. Ezek után az akárcsak néhány készlettel rendelkezők is felkaphatják majd fejüket, “De hisz nálunk is hemzsegnek a Tesók!”.


Mai választásunk alaptémája azt hiszem, öröknek nevezhető, s nem lehet ismeretlen senkinek sem, aki valaha is látott már LEGO-katalógust, vagy végigment kedvenc üzletében egy LEGO-val megrakott polc mellett. Ha aszondom “piros”, 98%-ban úgyis mindenki erre asszociál a napjainkra eléggé összezsugorodott nem licenszelt témák közül. Bizony, ama híres-nevezetes tűzoltókról esik ma néhány keresetlen, korlenyomatnak is betudható kép.


Piros overallos barátunkat a '87-es 4020 Fire Fighting Boat bocsátotta fotózásra, míg láthatósági sávos feketében tündöklő rokonát 21 évvel későbbről, a 5613 Firefighter című szettből kölcsönöztük.


Lám-lám, már az első pillanatban feltűnhet mindenkinek a teljesen azonos sisak, melynek nem csak fazonja, de színe sem változott 21 év alatt, holott a LEGO közben jelentős színpaletta-bővítést hajtott végre. Néhány egyszerű kattintás azonban megvilágosítja a nagyérdeműt – Dániában még manapság is lehet fehér (de legalábbis nagyon világos) színű, használatban lévő tűzoltósisakot lelni. (Tudjuk, azóta kedvenc gyárunk is alkalmazkodott az amcsi trendhez, és sárga ruha + piros/bordó sisak a menő)

Az arc jelentős változása várható volt, de könyörgöm, miért borostás az újkori fickó? Melyik az az elmeroggyant tűzoltó, amelyik hagyja magát ilyen rendetlenül kiszőrösödni? Innentől kezdve gyanítom, hogy ez inkább amolyan “chippendale fiúcska” lehet. A csajozós félmosoly és felvont szemöldök is vélhetően nem a tűzoltás közben elvárt arcberendezés, bár ha figyelembe vesszük, hogy idejük nagyobb részét mégiscsak a várakozás teszi ki, netán egy cicababát épp most hidegvágott ki totálkáros cuncimobiljából, akkor betudható elfogadott grimasznak. Idősb társán a korszak jellemző szmájli arckifejezése az uralkodó, ami rendben is van.
 
Találgathatunk, vajon a LEGO “fejlődése” okozta-e a drasztikus változást a ruházatban, vagy csak az eltérő környezet (gy.k. hajó/szárazföld) a magyarázat arra, hogy a cipzáros piros overallt gombos/patentos fekete ruházat váltotta fel, melyhez a kor igényeinek megfelelően már walkie-talkie, fényvisszaverő feltét és “gyönyörű” láng-embléma is jár. A második feltevés sajnos egyből el is vethető, tekintettel a későbbi tesóval kortárs hajón szolgáló legénység azonos ruházatára. A visszafejlődésre mutat az is, hogy '87-ben még odafigyeltek arra, hogy a hajón szolgáló legénység és közúti társaik eltérő öltözetben feszítsenek, jóllehet valami azért előremozdult: jobb lett a festési technika:)

Más, főként láthatatlan dolgok is változtak az idők során:

A sisakban a gyűrű elvékonyodott - egy kis spórolás, mert így is elég
Kilyukadt a fej:) - spórolunk, s egyben levenni is könnyebb, mert nem lesz vákuum
Nagyobb, de rugalmasabb lett a lábat tartó négy betét - spórolás ugrott, stabilitás nőtt
Vajon szükséges/fontos volt mindez, vagy csak a mérnököknek ki kell magukat élni, ki tudja. A lényeg, hogy nálunk mindezekkel együtt is békésen megférnek egymás mellett, hát nálatok?


6 megjegyzés:

 1. Lehet valami a hajós elméletben, mert a szárazföldi lánglovagok fekete sisakban és fekete ruhában voltak: http://www.brickset.com/detail/?Set=6382-1 ha kell tudok összehasonlító képet küldeni, a csemetének van viszonylag új tűzoltója http://www.brickset.com/detail/?Set=7213-1 (oké, visszavonom, a 2010-es már nem számít annak :) )

  VálaszTörlés
 2. Figyelem: kockaveszély!

  Szóval korra lebontva a sisakok szine:
  Régi fajta, 78-tól fekete, 81-től fehér is, 2005-től ezüst és 2009-ben arany színben:
  http://www.peeron.com/inv/colortable/3834?ip=0&header=1

  Volt egy fehér nyomtatott 94-ben:
  http://www.peeron.com/inv/parts/3834p01

  A Peeronon nincs kategorizálva az újabb fire készletekből a sisak (a bricklink sem különbözteti meg az újakat a régiektől) így a megjelenésről tovább kellene ásni, de ilyen színek vannak:

  (mellette, hogy hány van éppen eladó, nagyjából a gyakoriságnak felel meg)
  Black (190)
  Dark Red (99)
  Light Bluish Gray (1)
  Red (1)
  Tan (2)
  White (623)
  Chrome Silver (4)
  Metallic Gold (167)
  Metallic Silver (423)

  http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=3834

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyönyörű kiegészítések, köszönöm :)

   Törlés
  2. Még egy ilyen komment és kitiltalak :DDD
   Én se gondoltam, hogy ennyi színben van. Köszi!

   Törlés
 3. Várom az űrhajósokat! ;)
  (http://szirszarjaim.blog.hu/2011/01/16/generation_next_2)

  VálaszTörlés