8 Hóhatár

Jól betemetett minket a hó az elmúlt napokban, megfelelő munkagéppel azonban minden akadály legyőzhető. Most hókotrókból szemezgetünk, abból is inkább a cuki kategóriába sorolhatók közül.

Az 5761-es mini Creator készletből lekerekített lapáttal rendelkező, masszív kis járgány építhető, mely lapátforma az útszélén keletkező hótorlasz formai esztétikumát emeli, különös tekintettel a két oldalon fellelhető lukakra, így művészi beállítottságú hómunkásoknak ajánlott.Petr Habala építési útmutatóval is ellátta a nagyérdeműt.Teljes galéria itt.

A következő masszív gépet azon téli munkásoknak ajánljuk, akik az erőben és a nagyságban hisznek. A lánctalpas haladás némi militari hangulatot teremt, harcként fogva fel a hóval való küzdelmet. Ezzel a darabbal igazi frontvonal nyitható Tél tábornok csapatai ellen kertünk végében. Tater-tots alkotása, akit még fogunk emlegetni itt a blogon - ezért nincs link.

Következzék a 4 stud járművek mesterének, Farnheimnek vérbeli városi alkotása. A klasszikus 4 bütyök szélességű jármű a sárga munkagép színt kapja meg, hónyomás-mérő szenzorral megtámogatott első tolólapáttal. Felhívom a figyelmet a többszörösen megerősített világító, helyzetjelző vizuális rendszerre (lásd pl. sószóró alján elhelyezett lámpa, csakhogy a só el ne tévedjen :)), de mindez semmi...Egy lapát nem lapát, elkel abból kettő is. Zseniális!

Egyszerre két sávot tisztít megA segédlapáton is megtalálható hónyomás-mérő szenzor a mért adatokat továbbítja a fedélzeti számítógépre, amely ezek alapján kiszámolja és beállítja a lapátokat a megfelelő szögbe az észlelt hómennyiség eltávolítása céljából.

És ha nem lenne elég a precizitásból, még tartozik a géphez egy műholdvevő egység is, melynek segítségével a hóeltakarító percenként friss időjárási adatokhoz jut, egyben kockázatelemzést végezhet az eljövendő időjárási eseményeket illetően, majd az eredmény tudatában egyeztethet a többi egységgel a hatékony és gyors hóeltakarítás érdekében.
A fedélzeti irányítórendszer az előbb említett érzékelő rendszer adatai alapján hatékonyságelemzést végez, majd a megfelelő sómennyiség kiszámítása után parancsot küld a tartálynak a kellő mennyiség kiszórásához.

 A hóeltakarítás szerelemeseinek ajánljuk ezt  a munkagépet.


Képek itt.

8 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Az 5761-es készletből nekem már 10 alternatívát sikerült összehoznom. Egy éve én is építettem egy hótolót: http://www.mocpages.com/moc.php/289416

  Amúgy Petr Habala jó fej, pár modellemhez küldött nekem útmutatót!

  VálaszTörlés
 3. Az utolsó sárga masina valami nagyszerű! Az ilyeneket hiányolom én a LEGO kínálatából. Simán venném.

  VálaszTörlés
 4. Mondjuk sehogy se látom, h alapesetben hol az oldalsó tolólap. Ahhoz át kell építeni?

  VálaszTörlés
 5. A lánctalpas rulez! Nagyon király, fehérben mehetne a pólusokra is :-)

  VálaszTörlés
 6. Lánctalpas elég komoly, kicsit ratrak-szerű. Beszállhatok a versenybe egy 4-studos aprósággal?
  http://mocpages.com/moc.php/299625

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindháromnak megvan a maga bája, és felhasználhatósági köre. Nem is tudok "győztest" hirdetni, pont emiatt.

   A "4-studos apróság" nagyon versenyképes, gratulálok!

   Törlés