8 Collectible Minifigures - válogatás tudományosan (csak mazochistáknak) - 1.rész

Az érdekelteknek örök kérdés és probléma, továbbá végtelen hitviták kirobbantója a gyűjthető minifigurákból az aktuálisan tetsző/hiányzó darab kiválogatásának módja. Bizonyára jelentős súllyal esik latba, kinek mely érzékszerve van jobban kihegyezve, bár a vonalkódos módszernél ez a dolog azért még nem volt ennyire problematikus. Azóta találkozhattunk már szépséges dudor-táblázatokkal, s kinek-kinek előfordulhat a tarsolyában néhány jó nagy pofára esés – utólag már igen vidámnak ható – története.

via twylah.com

Terjengős írásommal egy kissé más irányból közelítek a témára, mivelhogy az egyik “eladó szervvel” ápolt jó kapcsolat részeként általában 2 karton CM leválogatását végzem el minden sorozatnál, így én szabadon kiválogathatok magamnak, amennyit csak meg akarok venni, és a kedvenc vevők is kérhetnek válogatott darabot a boltban, miután a szortírozott kupacot visszavittem. Lám, mindenki jól jár. Aki szereti a zsákbamacsekot, annak ott van a lehetőség, csakúgy a válogatásért élő-halóknak. A boltnak is jó, mert a konkrét darabot kereső, de válogatni nem tudó/szerető vevő is megtalálja amit keres (így ezek is elégedettek), és nekem is, mert otthon, békességben válogathatok.

Ilyesmi, amikor még friss:)

Akárhogy is nézzük, ez 120 darab tasakot jelent. Ha nem akarom az életemet ezzel tölteni, valami gyorsító nem ártana, gondoltam, így jött az ötlet: kizárt, hogy a tasakok egyforma tömegűek legyenek, hiszen a kopasz minifigekhez ezernyi féle-fajta kiegészítő jár, tehát mérlegeléssel talán megoldható az előosztályozás.

via eurobricks.com

Sajna a konyhamérlegről hamar kiderült, hogy nem alkalmas a célra, mivel itt már a milligrammos tartományban tévelygünk, ami a különbségeket illeti.

via geeky-gadgets.com

A szükséges nagy érzékenységű mérlegek árfekvése inkább további LEGO-készletek megvásárlására ösztönzött volna, így hirtelen felvázoltam 3 megoldási lehetőséget LEGO-ból.

Nettó 62eFt fölött Szingapúrban - via treescales.com
LEGO-ék így mérnek - via news.cnet.com

Ezekből kettő anyagigénye jócskán meghaladta a pillanatnyi fölös Technic-elem készletemet, így a legprimitívebb modell megvalósítása mellett voksoltam.

vagy valami hasonló...            via szerencsijatekbolt.hu
...mondjuk így
Ez – értelemszerűen – egy egyszerű összehasonlításra alkalmas kétkarú mérleg. Amint az a képekről látható, a két kar végén különböző számú sárga pötty csücsül. Ezekkel oldottam meg a mérleg terheletlen állapotában az egyensúlyi állapot beállítását. Jól látszik, hogy a pöttyök különböző távolságokra vannak a tengelytől,ami némi fizikai előismeret birtokában számolási segédletként szolgálhat.

ha jól számolok, 4 pötty az több, mint 1

Figyelem!!! Matek és fizika jön, gyengébb idegzetűek ugorjanak!
Az erőkar növelésével az egyensúlyt fenntartó test tömegét fordítottan arányosan kell változtatni, és fordítva. A pöttyök a tengelytől 16-19 bütyök távolságra vannak, és a mérleg kibillen az egyensúlyából bármely pötty egy bütyökkel történő arrébb helyezése esetén. Egy pötty kb. 70 milligrammot nyom (egy marékkal lemértem grammos mérlegen, majd a darabszámmal visszaosztottam), 1/16 erőkar-változással számolva ez 70/16, azaz kb. 4,5 milligramm eltérés látható érzékelésére elegendő. Sajnos ez csak akkor igaz, ha ilyen pici darabokat hasonlítunk össze, ugyanis gyorsan kiderült: a Technic keresztrúdon való elfordulás ugyan sokkal kevésbé energiafaló, mint a Technic-tüskéken, vagy akár a jóval vékonyabb antennán való billegés, azonban a rá nehezedő súly drasztikusan növeli a súrlódási veszteséget, így jelentősen megnő a bizonytalanság, ha a CM-tasakokat akasztjuk fel mérlegelni.A másik – vizuálisan meghagyott – problematikus kérdés a karokba történő erőbevezetési pont minél pontosabb meghatározásakor adódott. A headlight elemekre erősített bordó szarv jó választásnak tűnt, de már az első próbálkozás csúfos kudarcba fulladt. Amikor felakasztottam az első párost, pompásan lógott mindkét oldalon, de bármelyikhez kissé hozzáérve már mást jelzett a mérleg, mivel a zacsi füle kissé elmozdult a szarv tövén, s így az erőkar kissé megváltozott. Az egyetlen lehetőség a – most speciel nem-LEGO – cérna alkalmazása volt, természetesen LEGO-akasztóval és LEGO rögzítéssel a mérlegkarokon. A rögzítésnek hála, az erőbevezetési pont fixálódott, és jött a következő gubanc, méghozzá a LEGO részéről.


Az ABS-alkatrészek elég jó ismétlőképességgel gyárthatóak, így csak szélsőséges esetben okoznak nagyobb problémát, de a tasak anyaga, és a nem ABS kiegészítők tömeg-bizonytalansága miatt az előszortírozás lefinomíthatósága véges. Mindezeket figyelembe véve a mérleg – a tasakok összehasonlítása során – 7 különböző csoportba tudja sorolni a darabokat, melyek szélső állapotaiban már leér a nehezebb CM-zacskó az alapra, így a két szélső csoport időnként nagy számosságú, és másod-szortírozást igényel.


Addig is, amíg folytatjuk a gyakorlati felhasználással, a kommentmező rendelkezésre áll: ti mire esküsztök minifig-gyűjtésileg?

8 megjegyzés:

 1. Ez a cikk... lenyűgöző, mikor jön a második rész? :D
  Az első szériáknál próbálkoztunk vonalkód szkenneléssel, de a gyűrődő zacskó és a telefonom szkenner alkalmazása nem nagyon voltak kompatibilisak. A dudortapogatás sem nagyon jött be, amennyi idő kell az azonosításhoz, annyi alatt ki lehet tapogatni valamelyik kulcskockát is. Ezzel már el is árultam, hogy mi tapogatósok vagyunk, elsősorban feleségem végzi ezt a nemes feladatot, mivel ő az, akiről lepereg a bolti eladók, a biztonsági őrök és a vásárlók tekintete.
  "Előszűrésre" bizonyos szériák/figurák esetén a zacskó méretét használjuk, illetve a sorozatonkénti két nő pillanatok alatt leválogatható. Ha konkrét figurát keresünk, akkor a kulcselemet keressük, ha teljes átválogatásra kerül sor, akkor jellemzően a legkisebb alkatrészeket. Van még egy remek módszer, a "leárazták 300-ra, annyit látatlanban megér", ezzel 50-60-asával lehet gyorsan és hatékonyan figurákat vásárolni. Egyébként nem mindig ér meg annyit :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez tetszik, feleségednek add át gratulációmat tekintetlepergető aurabevonatához! Nagyon hasznos tud az lenni:)

   Az 50-60 figet meg is tartjátok olyankor, vagy túladtok a nem kellő darabokon? Előző esetben egy stadionnyi figetek van már:)

   Törlés
  2. Továbbadom a felesleget, jellemzően egyben, vagy kannibalizálom a nekem kellő kockákat és a többi passzolom el. Most is van egy tonna, pechemre jellemzően az 5-ös sorozatból, amiből egyelőre (?) elég nagy túlkínálat van a piacon.

   Törlés
 2. Nekem könnyű dolgom van, kb 6 féle minifig van: kék, fehér ingzsebbel, piros postás, csíkos polo, fekete gombos polo, rendőr, séf.

  Viccet félretéve a legegyszerűbb megoldás, hogy nem igen veszünk ilyeneket. Az első pár szériából vettünk párat, akkor Zeon v2.0 leadta a rendelést (és előre megigértettem vele, hogy nem fog hisztizni, ha nem az lesz, rutin) én meg próbáltam kitapogatni. Az első kettőnél meg a barcode scanner nekem bevált. Ezekből összejött vagy 10 darab annyira speciális figura, hogy játéknál nem is tudjuk használni. (Óriási városokat nemigen építünk, csak egy-egy járművet és főleg robotokat). Azóta ránézek mindig a brickseten az új sorozatokra, megállapítom hogy szépek szépek, de nem ég bennem annyira a vágy (főleg, hogy most már az árak is elszálltak).

  Vizsga pótkérdés: még mindig kínai átlátszó műanyagból gyártják a zsákbamacskás minifigeket?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zeon V2.0, ez jó volt!

   A bejegyzés meg újfent tipikus. Agyament, de furfangos ötlet és megvalósítás, némi tudománnyal megtámogatva. :-D Kifogyhatatlan emberi kreativitás.

   Törlés
  2. Vizsga pótválasz: valószínűleg. Az alábbi cikk ugyan egy éves, de inkább a romló tendenciára utal, mintsem a javulóra, továbbá egy csomó érzékszervi kisebb-nagyobb "probléma" is ezt támasztja alá.

   http://www.brickset.com/news/article/?id=2332

   És valóban, Zeon V2.0, nagyon jó :)

   Törlés
  3. Egy részük mindenképpen. Ami nekem picit rosszul esett az az, hogy az adventi naptárban lévő figurák/sapkák/hajak egy része is kínai cucc volt. Erről igazán leszokhatnának, de nagyon-gyorsan!

   Törlés
  4. Egyértelműen abból. Bizonyítékom is van rá, kb. 300 darab Hong-Kongból eBay-ezett CM alkatrész. Durván a 20%-ukat azelőtt lopták ki a gyárból... ööö, akarommondani, bocsájtották tévedésből értékesítésre, hogy befejeződött volna a festésük. Van pl. római lábam, aminek a csípőjén nincs festés, minotaurusz lában paták nélkül, matt szürke római sisakom és egy csomó hasonló nyalánkság. Kifejezetten viccesek tudnak lenni és némelyik még használható is :)

   Törlés