25 Csak nem legó volt a fa alatt?

Az is akadt. Igaz, idén kevesebb, de annál nagyobb dobozra tettünk szert.


A DUPLO-vonattal nagyobbik fiunkat, míg a bányakészlettel magunkat leptük meg. Természetesen a tehervonatot még szenteste össze kellett rakni, a bánya csak másnap került terítékre. (Utóbbiról lesz végigjátszás, nem is kérdés :))
Ti megkaptátok a hőn áhított készleteteket? Esetleg sikerült valakinek nagy örömöt okozni és megvenni neki a nagy álomkészletet? A kommentmező nyitva...

25 megjegyzés:

 1. A vonatos készlet jól néz ki :)

  Nálunk az utódnál inkább a névnap szülinap volt legós, most transformers lázban ég (ami meghozta azt a nem várt mellékhatást, hogy elkezdett transformerseket építeni legóból:), egész aranyos dolgokat csinál), így lego szinten a bányászból a kis rakodó+teherautó volt csak a fa alatt. Apának a rég óta áhított http://www.brickset.com/detail/?Set=7712-1 -ot hozta a családi Jézuska, megsajnáltak :)

  VálaszTörlés
 2. Nekem 7959 Geonosian Starfighter,9491 Geonosian Cannon,9488 Elite Clone Trooper & Commando Droid Battle Pack,75000 Clone Troopers vs. Droidekas,75001 Republic Troopers vs. Sith Troopers,75007 Republic Assault Ship & Planet Coruscant.

  VálaszTörlés
 3. Az 5609 "nekünk" is megvolt egyik karácsonyra pár éve. A mostanin volt 5749 Creative Building Kit, egy újabb 5865 Mini Dumper, és egy 7638 Tow Truck.

  VálaszTörlés
 4. 6911

  9392

  És magamnak megvettem a 7942-t. (Amúgy megdöbbentem rajta, h ez utóbbi egy 2007-es készlet és még mindig lehet kapni.)

  VálaszTörlés
 5. A kislányom megkapta a szokásos karácsonyi ajándékát, egy újabb házat: https://picasaweb.google.com/lh/photo/42hs3x4RK_LRUMntMVa9g9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

  VálaszTörlés
 6. Mindenki élvezze ki még a mostani karácsonyt, mert azt csiripelik a verebek, hogy a LEGO komolyan bedrágít jövőre (pontosabban ezévre). Én már a 2012-es év árait elnézve is elhűltem, szerintem rátettek vagy 10-15%-ot a 2011-es cédulákra, de hogy 2013-ban mi lesz, az szerintem sokakat, nagyon sokakat fog finoman szólva is kellemetlenül érinteni. Ne legyen igaz a szóbeszéd, ez legyen a kívánságom újévre lego fronton :-)

  VálaszTörlés
 7. Ma láttam a Shop at Home-os árakat és drágítottak bizony....Remélem a minőségi szint is növekszik mert ha nem akkor tőlem búcsúzhat a LEGO.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A minőség - sajna - egyelőre nem látszik emelkedni, terjed a szín-, méret és alakhiba, viszont - gondolom én - az évközi EUR/HUF fluktuációt ki szeretnék küszöbölni, és "cseppet" felülárazták a termékeiket. Csak a magyar oldalt néztem meg, és a "még elmegy" 6%-tól az elképesztő 26%-ig sokfélét leltem. Ha ez utóbbi véletlenül 2011-es bázisévre vonatkozna, akkor is 15%, ami sok. Évente 10-15% az meg nagyon-nagyon sok, pláne, hogy a multik folyton költséget csökkentenek, a beszállítóikon is elverve a port. (Hogy a LEGO is ide tartozik-e vagy sem, azt csak ők és beszállítóik tudják, vagy talán még ők se')

   Törlés
  2. Egyetértek... :( most néztem a saját régi készleteimet (kb. 30 éves) és hát alig van szín és illeszkedési hiba, a mostaniakkal viszont... egy falat nem lehet összerakni úgy, hogy ne legyen összevissza az éle.

   Az árakkal meg az lehet, hogy sajnos a drága Ft-unk árfolyama nagyon volatilis, a LEGO mint nagy cég vszleg fedezeti ügyletekkel előre rögzített "kurzust" alkalmaz, amit aztán szépen beleépít az áraiba. Ugyanilyen módon igaz lehet ez a felhasznált műanyag (ABS) árára is, ami meg közvetve a kőolajétól függ. Érdekes lenne megsasolni az eurós áraikat is, azok hogyan változtak...

   Törlés
  3. Szomorkásan jegyzem meg, hogy 2009-ben a 10197 Fire Brigade készletet nettó $149,99 áron lehetett megvenni az USA-ban, ma ez az ár elképesztő magasságokba szökött: $149,99. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 0-7% adó jön az árra, akkor kerekítve legyen $160, ami HUF-ban kb. 29.600 akkor, 35.200 ma, ami egy stabil árfekvésű országhoz viszonyítva bő 3 év alatt 19% romlást jelentene. Ennek megfelelően a magyar ár kb. így alakult: 2009: kb. 40.000,- továbbá 2012: 48.990,-, ami ennél a szettnél szerény 22%-os áremelést jelentett ugyanebben az időtartamban. Pár százalék ide-oda a pontatlan 2009-es ár miatt előfordulhat. Ez gyakorlatilag az USD HUF átváltási arányának romlási üteme, viszont arcpirító az eltérés az USA-beli árakhoz képest. Ökölszabályként a normál készletek USD-ben kifejezett áraival azonos az Európában EUR-ban kifejezett ár.

   További érdekesség, hogy az EUR ára sem változott ennek a szettnek, viszont az akkori cirka 40eFt értékről a 150 EUR csak kevesebb, mint 43eFt értékre változott, akkor meg hova is szalad a magyar ár?

   Elvileg sem az USD, sem az EUR árak nem változtak. Ha mégis, akkor elsiklottam felette.

   Törlés
  4. Arról már ne is beszéljünk, h az alkatrészek nagy része itt készül nálunk, úgyhogy fura az, h máshol nem/vagy alig változik a készletár, nálunk meg emelik.

   Egyébként én ezzel úgy vagyok, hogy bár sajnálom, de különösebben nem érdekel, mert még soha nem vettem meg semmit teljes áron. Ha boltban veszek valamit, azt csak akcióban és kiárusításon, a vatera meg olyan amilyen. Ki kell fogni és általában (kopp-kopp-kopp) ki is szoktam.

   /ott főleg régi szetteket vásárolok/

   Azért sem értem a lego áremelését Mo.-n, mert múltkor volt vmi főnök a tv-ben és azt mondta, hogy világszerte nőnek az eladások és külön kiemelte Magyarországot, ami nagyon komoly piacuk, sosem volt még csökkenés, inkább a 2 számjegyű növekedés a jellemző évről-évre.

   Ha így van, akkor ebből rossz FT/Eur árfolyam mellett is visszaadhatnának valamit, mert én ugyan nem vagyok hajlandó finanszírozni az egyre hülyébb licenceiket és az olyan agyament ötleteiket, h egy CM Fig újonnan 800 Ft.

   Naneeee....

   Törlés
  5. Sajnos a lényeg elhangzott, csak rossz oldaláról közelíted meg a dolgot. Ha nő a kereslet, akkor a modern közgazdaságt alapján szinte kötelező növelni az árat is.
   Visszaadni? Sajnos aki ma magyarországon él, inkább azt tapasztalja, hogy a személy, polgár van a kormányért, orvosért, intézményért, cégekért...

   A minőséghez nincs mit hozzátenni, teljesen egyetértek. Mostanság átfutott néhány modern és régi készlet a kezeim között, eredeti és kamu is. Ez van, mit lehet tenni?
   A vicc az, hogy az új bányaszettben 2003-ban készített elemek is vannak bőven. 10 évig várta, hogy zacskózzák...

   Törlés
  6. Ezt honnan lehet tudni, hogy egy elem mikor készült? A számkódok nem a gyárat ill. az elemek típusát jelölik? Egyébként spórolnak a műanyaggal is ahol lehet: a minifigek feje is vmikor üreges lett, ill. meg lehet nézni még pl. a 2×1-es kockák alját, hol üreges a támasztóbütyök, hol nem - utóbbi lehet gondolom a régi préselésből?

   Most már volt szerencsém pár idei készletet élőben is megcsodálni. Az új témát (CYMO? vagy mi) inkább nem minősítem, és sajnos a Bricks & More is egy olyan metamorfózison ment át, ami egyáltalán nem tetszik és kicsit a 2000-es évek eleji romlásra emlékeztet. De a legdurvább mégis az, hogy az elemenkénti ár kb. 7,5-ről 10-11 dollárcentre emelkedett! Szóval nem csoda, ha a Ft-os ár is magasabb lett... Jó példa az új Fire Station:

   http://www.brickset.com/detail/?Set=10661-1

   aminek elemenkénti ára Ft-ban a nagyon hasonló korábbi 6191-hez

   http://www.brickset.com/detail/?Set=6191-1

   képest 19-ről 26 Ft-ra nőtt! (és a régi még jobb is volt szerintem)

   Persze egyébként mi is ha lehet csak akciósan veszünk legót. A Karácsonyra visszatérve, mi még betáraztunk egy Transport Chopperből is ( http://www.brickset.com/detail/?Set=7345-1 ) a decemberi SPAR-os 30%-os akcióban (ami sokkal korrektebb volt a TESCO-énál, ahol előbb felemelték az árakat 20%-kal, majd úgy vitték le 50%-kal). Ezt végül azonban inkább a szülinapjára kapja meg a gyerek.

   Törlés
  7. A fejek üregessége más téma, az ilyen biztonsági izé, hogy ha a kis krapek benyeli, majd az megakad a légcsövében, a levegő átmehessen rajta.

   Törlés
  8. Ami csak utólagos reklámduma, mert mi van, ha keresztben áll meg? Minimum még két lukacs kellene.

   Amikor viszont az eredeti zárt fejet, ami a sima nyakú, régi álló minifighez készült, s amivel tökéletesen működött is, mozgó tesója megörökölte, annak hosszú nyaka csak nehezen tudta kipréselni a térfogatának megfelelő levegőt, így nehezen ment a fej a nyakra, le viszont már csak fogóval/foggal/miegyébbel lehetett leműteni, akkora vákuum jött létre.

   Törlés
  9. A külföldi/belföldi árakra van egy egyszerű képlet. (Nem az ár USD-ben = ár csak EUR-ban) Elég ramaty dolog megélni, de így visszük a hátunkon a nemzetgazdaságot:

   Ár + ÁFA + VÁM + több nyelvű fordítás / jogi háttérnek való megfelelés + bolt rezsije (benne az alkalmazottak bére, nyugdíj és egyéb járulékokkal) = magas ár

   persze ez LEGO esetében (EU-s gyár, kivéve Kína, Mexikó) bonyolódik, de nagyjából érthető. Ugyanígy brutális eltérések vannak a kütyük, ruhák stb. áraiban. Ezzel együtt bicskanyitogató, amikor a TLC ilyeneket nyilatkozik, mint hogy: azért alacsonyabbak az árak az USA-ban, miert kiélezettebb a verseny, és alacsonyabb árszintet kell tartaniuk. Igaz, hogy kint ugyanannyi polc van tele Megablocks-al, mint LEGO-val, de hogy ezért rólunk húzzák le duplán a bőrt, az elég csúnya dolog. Persze a kapitalizmus nem az emberek lelkének áplolásáról szól. (Hacsak nem fizetnek érte :))

   Törlés
 8. Ráadásul Kína is aktívan részt vesz egyre több elem gyártásában (aminek nem igazán örülök)így elméletileg nem hogy nőnie,csökkennie kellene az áraknak vagy ha nem is csökkennie stagnálnia legalább...
  A SW bolygók ára is felment és igen a mi forintunk gyenge azért ugrott fel az ára euroban 13 euro egy bolygós szett vagyis ami eddig 3200ft volt S@H-as áron az most 3900.....

  Elnézést az offért......

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 2012-ben az árfolyam eur/ft alapon 285 környékén volt.
   2011-ben az árfolyam eur/ft alapon 279ft volt.
   2010-ben 275ft.

   Nem látom a nagy ingadozást. Vegyük hozzá az inflációt, de még az sem éri el az áremelés ütemét. Nonszensz, ez az EURO árfolyam ingadozás egy szöveg, amire lehet fogni az szimpla áremelést. Mocskos dolog e mögé bújni, szerintem.

   Törlés
 9. Valóban, elmentünk kissé OFF irányban, de valahol jó volt kiengedni a gőzt:) Elnézést részemről is...

  Hogy ismét ON legyen, csökkenő számsorrendben:
  40010 Santa with Sleigh Building Set
  21201 Life of George II
  10225 R2-D2
  9496 Desert Skiff
  8805 col05 Gladiator

  Ezekből a 21201 abszolút meglepetés, magamtól nem jutott volna eszembe, de ha már megkaptam, ki fogom vesézni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne kérj elnézést, ez nem gond, ha ilyen téma is felmerül. Inkább azt remélem, olvassa egy illetékes.

   10225?? Rékocsölni tudott volna érte, de lebeszéltem róla, az árát (és akkor ez legyen off) nagyon nem éri meg, pedig imádom a SW szériát itt is, ott is.

   Törlés
  2. Én inkább a SW klasszikus epizódjait szeretem, meg nem vagyok őrülve érte, de egy-egy nagy kedvencemet le szoktam vadászni. "Sajna" R2-D2 is ilyen, hajdan a Mindstorms-os verzión sokat agyaltam, de nem volt rá keret, most viszont volt erre, hál'Istennek. Yoda mester szobrát - szintén hajdanán - kifogtam egy boltbezárásból kifolyólag való féláron, ami nagy öröm volt, és még volt néhány jó vételem a hosszú évek alatt...

   Rékocs harcias vágyait majd egy végigjátszással megpróbálom enyhíteni. :)

   Törlés
 10. off

  Ha itt ilyen nagy népszerűségnek örvend az SW, nekem van két bontatlan dobozom.

  7915 és 7959

  Ha kell vkinek a eladó én ugyanis nem szeretem és nem is gyűjtöm őket.

  on

  VálaszTörlés
 11. Amiket én kaptam Karácsonyra :

  9496-1: Desert Skiff ,9495-1: Gold Leader's Y-wing Starfighter (ezt végül is már régebben megvettem de csak most került kibontásra) 7959-1: Geonosian Starfighter 79001-1: Escape from Mirkwood Spiders :)

  VálaszTörlés
 12. Nálunk is volt Lego a fa alatt :)
  Kislányomnak:5565,3931,6163
  Nekem: 10199,5770,6751

  Mind eredeti bontatlan dobozban aminek külön örülök, főleg a 6163 és a 6751 szettnél örülök nagyon, hisz nem mai készletek.

  Az áremelés nem jó hír, de hát ez van, max idén kevesebb Lego-t veszünk.
  Szerintem is arról van szó, hogy amit visznek az emelni kell és persze jó magyar szokás szerint is emelni kell mindent kb havonta, mert különben még a végén jól élünk... :S

  VálaszTörlés
 13. Közvetlenül nem, de a kapott pénzből mégis az lett. Bár sajnos már nem tudom, melyik volt születésnapi pénzből, és melyik a "fa alól"...

  7347-1: Highway Pickup (közös)
  10226-1: Sopwith Camel (közös)
  8805-12: Evil Dwarf
  8831-14: Evil Knight

  VálaszTörlés