5 Az ádventi kalendáriumok története 1.

Tavaly volt először legó ádventi kalendáriumom és felnőtt fejjel teljesen más volt nyitogatni, mint anno. Gyerekkoromból csak csokisra emlékszem, ami persze akkor nagy élmény volt, de azért egy legós naptár bontogatása nyilván más lehetett, de ezt már nem fogom megtudni. Kíváncsi lettem hát, miket adott ki a LEGO ebben a témában. Egy kicsit furcsa nosztalgia, miről is maradtam le :)

1998-ban indul a sorozat az 1298-as Basic Advent Calendarral.

via ebay

Hátoldalon alternatívák
22 modellt és 2 Mikulás-figet tartalmaz. Aranyos kis építmények születnek Basic-módra, a különböző járgányok cukifaktora igen magas.
via Brickset
A doboz hátoldalán (fent) pedig igazán gigantikus utazó eszközöket találunk az öreg szakállasnak pl. egérfejű repcsit.

1999-ben jelenik meg a 1076-os Advent Calendar.
Az előzőhöz hasonlóan ez is Basic-típusú készlet, 23 építményt és egy figet kapunk. Itt is találunk egészen elképesztő ajándékszállító járgányokat.


via la petite brique


 Ez a Mikulás-hidroplán verhetetlen! Az öreg úr hogy élvezi :)
via Brickset
2000-ben hasonló készlettel folytatódik a sor, a 2250-es Holiday Advent Calendarral. 24 modell, amit szabadon variálhatunk. Érdekes a dobozon található illusztráció, egyáltalán nem legó, csak legószerű rajzokat találunk.

via ebay

via ebay

via ebay

via Brickset
2001-ben a Creator témában jön ki a 4124 Countdown to the Holidays. Sajnos nem találtam több fotót, így nem sok derül ki a modellekről.

Ezek is csak legószerű rajzok
Creatorral folytatódik 2002-ben a sorozat, a 4524 Holiday Calendarral. Az építményekben nem találni nagy újításokat, viszont kapunk 2 érdekes figurát. (Ezeket már az előbb említett készlet is tartalmazza, viszont érdekes módon a Brickset adatbázisa nem említi ezeket a figeket ennél a két szettnél, míg a Brickipédia igen.)

via ToysPeriod


Tina és Max kicsit magasabb az átlagnál.

Simán klónnak nézném, kövezzetek meg!
via Brickipedia
Itt is találunk furcsa járgányokat.


l Forrás Brickipédia, Brcikset. l


5 megjegyzés:

 1. 4124-hez kis segítség:

  http://images.trademe.co.nz/photoserver/25/242589225_full.jpg
  http://images.trademe.co.nz/photoserver/59/242589259_full.jpg
  http://i.ebayimg.com/t/LEGO-4124-ADVENT-CALENDAR-MODELS-2001-/00/s/MTYwMFgxMjAw/$T2eC16VHJHQE9nzEylpDBQq!K0EVb!~~60_12.JPG

  Úgy tűnik, itt kezdődött a Jack Stone jellegű figek becsempészése a naptárba.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Az az igazság, én most láttam először ilyen minifiget :)

   Törlés
 2. Hááát a mostaniak kategóriákkal jobbak :) A kalendár pont a LEGO sötét korszaka előtt indult és úgy látszik mostanra nőtte ki magát eléggé.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel nem teljesen értek egyet. Nekem éppenhogy az elsők tetszenek jobban. :) Valahogy a mostaniak sablonosabbnak tűnnek. A régiekben volt jármű, állat, meg az a rénszarvas is állat! De hát, ízlések és pofonok. :)

   Törlés
 3. Nekem az nem tetszik benne, hogy

  1, alig látni az összerakót, a gyerekek elakadnak.
  2, szerintem kötelezőnek kellene lennie benne egy nagy valaminek, hogy ha minden megvan akkor abból lehet egy nagy bigyuszt is csinálni. Ami ütős.

  VálaszTörlés