7 A "kompatibilis" DUPLO

Jön a karácsony. Mit csinál ilyenkor a szülő mindamellett, hogy próbálja a költségvetést kézben tartani? Ajándékot nézeget, és aki a blogot látogatja, az valószínűleg a témába vágó márkát vadássza. Így teszek én is, és aztán jön néha a nagy ledöbbenés. Jelen esetben DUPLO volt/van terítéken.

Az internet jó, de vannak hátulütői. Nem is kevés, ebből néhányba majdnem sikerült belezuhannom. Történik ugyanis, hogy járok-kelek az aukciós és hirdetési portálok oldalain és el kell könyvelnem, hogy a kicsit szakavatott szemem is néha káprázik a látottaktól. Húú, de jó ár, új, bontatlan, kicsi és vacak a kép első blikkre, majdnem hívom az eladót, ütöm le az adott terméket, de valami nem stimmel, egy kitakart logo, egy furcsa matrica, satöbbi. És aztán jön a felismerés.
Gondolom rájöttetek már, hogy a "hamisítványokról", az olyan "kompatibilis legóról" beszélek, amik szinte teljes egészében az adott Lego készlet dicsőítései (sarkalatosabban koppintásai), néhol annak majdnem azonos dobozképeivel (a kreatív csapat valahol a Távol-Keleten nem erőltette meg magát túlzottan, már ha akarta), mindez megfejelve a magyar eladók sokszor félrevezető megfogalmazásaival és eladási trükközésével. Sok gyártó van, aki műanyag építőjátékokat gyárt, van, aki vállalja a saját arculatot, megoldásokat (Unico, Megabloks, Abrick, stb), és vannak az igazi lenyúlós márkák. Ezen utóbbi szettekből fogtam a kezemben a múltkor néhányat, érezhetően más a minőség, nem mondanám, hogy rossz, de a minőség más. Sokuknál egyértelműen érezhető azon törekvés, hogy teljes egészében lemásolnák az eredeti Lego szettet, de azért néhány apróságot megváltoztatnak, ami talán a jogi kiskaput adja (amennyiben kell ilyen). Természetesen nem túl eredeti megjelenésükön kívül van előnyük is, legfőképp az áruk. Találkoztam olyan érdekes helyzettel is, amikor az egyértelműen kereskedői hirdetés eredeti legónak aposztrofálta a játékot, és azt olyan árcédulával is illette. Nem hívtam fel, féltem a reakciójától :-)

Ti mit gondoltok a témáról, mert bizonyára a véleményetek nektek is megvan! Tapasztalat? Én most próbálok a Duplo vonalra összpontosítani, tudom, hogy a nagyobbaknak szánt játékok között még kaotikusabb a helyzet.

 Hui Mei vonata (neten alig találni valami infót róla)Lego 5608JDLT kukásautó

Lego 5637

7 megjegyzés:

 1. Nekünk egyetlen "LEGO kompatibilis" készletünk van, egy ilyen sárkányos megablock készlet, utód kisírta. Mit ne mondjak, az öt éves gyerek nem tudta összenyomni az elemeket (LEGO kockákkal megy) és még így is állandóan széthullik. A figurák jópofák, csak hamar lötyögős lesz kezük-lábuk. Ha egy klón ár-érték arányban jó, van létjogosultsága. Nem mindenkinek van 10e forintja egy kukásautóra és 5e forintja egy 4x10-es bányászautóra. (Az azóta külön dobozban érintetlenül porosodó MB készletet leszámítva) én nem veszek ilyesmit. Bár mostanában LEGO-t sem :)
  Amúgy összességében nem tudom elítélni a másolást, ezek általában nagyon jól tudják melyik elem védelme (szabadalma, oltalma, nem vagyok ügyvéd) járt le, azt hiszem 20-25 éves átfutása van, gondolom azért hiányzik pl a másolt készletből a szemetes villogója, mert az újabb design. Ha meg már lejárt, használja bátran mindenki, ettől megy előre a világ.
  Másolat készletet eredetiként árulni rugadlnivaló aljasság, főleg hogy sokan akik nem ilyen kockák (ehe ehe) mint mi, a legjobb indulattal sem tudják majd megkülönböztetni a Duplótól, egyértelmű a lehúzás célcsoportja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az ár-érték kérdése természetesen lényeges szempont, de az említett készletek többről szólnak. Az tényleg dühítő, hogy mibe kerül egy eredeti Lego termék, de egy biztos, hogy az 10 év múlva is ugyanúgy illeszkedik, áll, széthullani végképpen nem fog. De sajnos drága, nagyon (habár anyámék mondták, hogy anno az én készleteim milyen horror árba kerültek, félhavi, havi fizetés elment egy dobozra, uhhh).

   A jogi részről anno Tutuka bennfentesként a Kockagyáron és a tévében kifejtette álláspontját. Nincsen licensz és védettség formára és ívekre, szögekre, mértani alakzatra, ez nem az Apple :-)

   Törlés
  2. Nem kötekedni akarok (de akarok:), de az USA-ban ezt is lehet:

   https://www.google.com/search?tbm=pts&hl=en&q=lego&btnG=#hl=en&tbo=d&tbm=pts&sclient=psy-ab&q=lego+a%2Fs&oq=lego+a%2Fs&gs_l=serp.12...0.0.0.13914.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1c.DJXMXKm_avA&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=eb5bd7e5547e2aac&bpcl=38897761&biw=1920&bih=936

   (nem tudom mi lesz a linkben, google-nek van patent keresője, írd be, hogy LEGO A/S)

   Azóta nem hiszek a józan észben, mióta az Apple bejegyeztette a kerekített négyzetet.

   (Most amúgy rossz a kedvem, kicsit negatívan látom a dolgokat) De az meg, hogy tíz év múlva milyen állapotban lesz, valószínűleg a konzolgenerációt (smart device generációt) már nem érdekli. A legnagyobb csalódásom meg az volt, amikor a mi régi legó (kocká)ink kerültek elő és gyakorlatilag addig tartotta egyben az elemeket, amíg fogtad. Persze ehhez hozzá tartozik hogy nagyon kevés készletünk volt és nagyon sokat játszottunk vele. Emlékszem, hogy műanyag fóliát raktunk az emberkék feje és a nyaka közé, hogy ne potyogjon le. (Persze, lehet hogy ha más anyagból/gyártási minőséggel készül, még ennyit se bírt volna. Tény, hogy törni nagyon kevés elem tört el.)

   Törlés
  3. Nálunk anno durva legózás ment, zúztuk a legókat. Sajnos. Harapás, satöbbi, még ma is látszanak, de tartanak.

   Az Apple-t csak példának hoztam fel, de amit megenged az amerikai szabadalmi hivatal, az innen nézve nagyon furcsa. Annál több.

   Amúgy perverz leszek, és szerintem beszerzek néhány koppintást, kíváncsi vagyok kicsit. A vonatos dolgok miatt meg az enlighten cég cuccai egyenesen kötelezőek, de valami eddig visszatartott. És elnézve az emelkedő áraikat még inkább problémás lesz a megvételük.

   Törlés
 2. Az Unico-t mertem csaj kipróbálni, az teljesen rendben volt, mondjuk csak az alapkockákat láttam. Azok viszont Duplo-val azonos színűek és minőségűek, nem ritkán potom áron Duplo vonalon már spécibbnek számító elemeket lehet kifogni alap készletekben is (plate-ek, slope-ok).

  A kínai klónok annyira hasonlítanak, hogy szerintem konkrétan kilophatták a LEGO gyárból a mould design-t. De nem értek hozzá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, annyira nem ismerem. De láthatóan más, ők azért változtatnak a játékon, nem lego koppintás. A minőségéről nyilatkozni nem tudok, de ezek szerint nem rossz.

   Törlés
 3. Nekünk van Duplo és Unico is. Hibátlanul passzolnak. Nálam a wader mini blocks most a nagy kérdés. Vajon mekkora lehet. Azt már tudom hogy nem Duplo kompatibilis de nem tudom sajnos hogy kisebb vagy nagyobb.

  VálaszTörlés