9 Végigjátszás 3189 Heartlake Stables

Újabb lovas leckét veszünk Haeartlake City-ben Attila jóvoltából.


Ismét fontos – talán a legfontosabb – mérföldkőhöz érkeztünk a lovas téma terén. Szegény négylábúaknak fedél is illik a fejük fölé, bár úgy vélem, Heartlake City és környéke merőben alkalmas a “ridegtartásra” is. Úgy tetszik, a LEGO elég jó fejlesztőgárdát választott ehhez a sorozathoz, de ne ugorjunk ennyire előre.

Téma
Mia – aki egyébiránt a főszereplők közül inkább a reál vonalat képviseli – valószínűleg Emma hosszas győzködésére, de átitatódott a lovak iránti szeretettel, s hogy ez irányú érzéseiről tanúbizonyságot tegyen, nyári program gyanánt a heartlake-i istállókban tölt egy hetet, hogy ismerkedjen a lovak körüli teendőkkel, istállótakarítással, mi egyébbel, s nem utolsósorban ugróleckét vegyen Theresa legígéretesebb tanítványától, Katharinától. A szőke versenyző igen jó trénernek bizonyult, vérmesen vörös vadócunknak (ld. Mia) ezáltal gyors fejlődést biztosítva. Mia jövőre talán a többi lánnyal együtt indul a Butterfly Hillben megrendezésre kerülő versenyek valamelyikén. Ha ez még nem lenne elég, olyan pompás mulatságokban van itt része, mint vizet húzni a kerekes kútból, szénapadláson könyvet olvasni, esetleg ott aludni, továbbá Cirmivel, a dilis kandúrral randalírozni a portán.
Hogy állunk istállókkal?
Sok “Stable” és “Stables” elnevezést adtak különböző készleteknek a LEGO-nál, azonban istálló jellege minimális számúnak akad. Ezekből csemegézek néhányat. 1986-ból a már említett 6379 Riding Stable jó darab, bár istállónak elég szűkös. A nem-olyan-rossz-ötlet- elképesztően-pocsék-megvalósítása díjra érdemes Scala téma 2001-ben napvilágot látott 3124 Indie's Stable darabja jól felszerelt istállódarabot valósít meg egy foltos ló (talán Paint Horse) szereplése mellett. A Duplo és Belville próbálkozások java igencsak jelzésértékű: 5833 9239 4690 7581 csak így, név nélkül. Két kivétel akad csak, a 7585 Horse Stable 2008-ból, és a kicsiknek 2010-ből a 5648 Horse Stables. E két utóbbi istálló megvalósításában már több elem is felfedezhető, ami a most górcső alá vett szettben is megjelenik, csak itt szebben jobban, használhatóbban.

Statisztika
Ár: 15.000,-..18.251,- (15.990,-)
Kockaszám: 401 db
Minifigura: 2 fő (Mia és Katharina)
Egyéb élőlények: 4 db (2 ló, 1 macska, 1 béka) plusz némi (4-5, nézőpont kérdése) virág
Építmények: legyen mondjuk 3 db + 1 csomó (2 box a lovaknak, 1 szénapadlással ellátott épület a felszerelésnek, kerítések, cool ugróakadályok, pink molnárkocsi (szénabálával), kerekes kút...)
Matrica: van
Doboz: Friends stílusú, két oldalán élhorpasztással, domború előlappal


Nem optikai tuning, tényleg horpadt
Promóra használt doboz hátoldal

Alapkészlet
Valahonnan már ismerős, hogy nem az összes szereplő összeépítését irányozza elő az útmutató, mi viszont szokás szerint ilyenkor is így járunk el. Mia – pazar, pöttyös pofijához passzoló – vörös copfos hajzatot kap. Vörös hajhoz a világoskék és világoszöld egyaránt jó választás, s bár korábban számos ellenzője volt ezek együttes használatának, napjainkban semmi probléma nincs vele. Most nem spóroltak, így kobakot is kapunk, mely alól értelemszerűen vörös lófarok kandikál ki. Katharina kisasszony versenyzői gúnyájában feszít, így a kobakos megoldáson kívüli egyéb hajzuhatagot más helyről kell elővarázsolnunk hozzá. Öltözéke fekete lovaglócsizma és -zakó, illetve fehér lovaglónadrág. Nagyon pöpec.

Tangapapucs :)

via Eurobricks

Most már csukott szemmel is tud bárki Friends-lovat építeni. A biztonság kedvéért a sárga Bella és a pej Niki összeállítását mégis nyitott szemmel végeztem. Akorábban jelzett szín- és alakprobléma persze fennáll, s csak remélni merem, hogy az újdonság okán vétette ezt a LEGO, és hamarosan orvosolják.


via Eurobricks

Az aprólékok következnek. A négy fehér, vízszintesen lécezett kerítéselem állékonyságát két-két zöld jumper elem adja. 
via Eurobricks

A rózsaszín molnárkocsiba egy sárga szénabála kerül. Ez egyértelmű cukisági összetevő. 

via Eurobricks

Két piros garázsajtó elemből és egy negyed marék kockából újabb cuki darab alakul ki, ez az első ugróakadály. Isteni a színezése, a való életben is elmenne. Zöld füves területre épül, rózsaszín-fehér-piros színezéssel, az akadályt tartó kanalak megvalósítása is annyira eszelős, amennyire egyszerű. (A garázsajtó elem nekem kedves darab, egyik kedvencem, a 6374 Holiday Home készletben az árnyékoló redőny ebből áll össze. - Rékocs)


via Eurobricks

Bella boxa következik, javarészt homokszín kockákból. A hátsó kijáratot reprezentáló, vízszintesen tájolt középkék létra zsanérját a két középkék tartóvillába pattintott fehér antenna adja. A falra két SNOT-elemre rögzített jumper elem kerül, arra pedig egy nemesen egyszerű sárga csap. Vizük már biztosan lesz, de csőtörés esetére is van megoldás, mint később majd látható lesz. A játszhatóság érdekében nem a teljes box épül fel, viszont az eleje szépen kidolgozásra kerül. Rózsaszínre pácolt vízszintesen kettéosztott ajtót szerelünk fel, rajta a ló nevét (Bella) mutató matricázott csempével. Itt egy kis kézügyesség elkél, hogy az ajtók zsanérjai függőben legyenek, de megoldható. A felső szárnyra a paci által elnyert legutóbbi – esetleg legértékesebb – díj, nevezetesen egy rózsaszín szalag kerül. 

A rondalepke matricázást hanyagolhatónak ítélem. A bordó tetőimitációra rózsaszín csempézés (vajh, miért) és egy lóval felmatricázott négyszög-zászló kerül, míg a box mellett szénarakás nő ki a földből, s a csap alatt rácsos lefolyóval némi betonfelület, majd egy pár beton járólap, hogy esős időben is biztosítsa a biztonságos közlekedést. A környéken – köszönhetően a tó közelségének – szép számban találkozhatunk levelibékával, s lám, itt is ugrál egy, gondolom Cirmi nem kis örömére. A tervezők nem feledkeztek el a lovak élelmezésének egyszerűvé tételéről sem, így kapunk egy világoszöld etetővödröt is, melybe máris elhelyezhetünk egy répát. A csap alatt egy hatalmas középkék dézsában az éppen tisztítandó eszközök mosását végezhetjük, ha jobb dolgunk nem akad.Újabb apróléképítés fogad az útmutató vonatkozó lapjain, melynek hatására megépül a másik akadály, ezúttal kék-fehér rudak képében melyeket 2 pöttyös fogantyúk tartanak egymástól eltolt pozícióban. Az akadályt virágok és zászlók teszik teljessé, mely utóbbiakat az útmutató az akadály felé fordítja, így mindörökre megakadályozva, hogy akár egy ló is sikerrel vehesse. Nosza, ki is fordítottam menetirányba; a lobogásukkal pont elég zavaróak, ne akadályozzák ennél is jobban a sportot.


via Eurobricks

Niki, a pej ló boxa szinte tükörképe a másiknak, csakhogy itt csap helyett egy itatóvályú van kívülre felszerelve, melynek feltöltését a legfőbb cukiságfaktor, a pazar, betongyűrűs kerekeskút teszi lehetővé. Járólapokat itt is lelünk, csakúgy a világoszöld etetővödröt. Az udvar maradékát két virág tölti meg élettel.


A végére maradt a főépület, ennek szellős építményét szintén homokszín kockák alkotják. A nyeregtárolásban jártas kedves olvasók már meg sem lepődnek, hogy ezt 2x2-es jumperekkel oldották meg, de hogy ezeket egy-egy pár szénabálára helyezték, az már felettébb szokatlan. Két box, két ló, tehát két nyeregtartó és két kantártartó. Nocsak, megtanultak számolni! 


Mintegy szokásosan, ismét fehér keretes, középkék rácsos a beépítendő ablak. Én szeretem, az biztos. 

A túlsó fal böszme panelekből épül, és még matricázni is kellene. Ez utóbbit inkább nem teszem meg. Egy pár oszlop, egy hosszú áthidaló, és egy jókora lap alkalmazásával máris remek padlást kapunk, amire már csak néhány szénabála, s kész minden gyerek álma, ahol elbújhat, olvashat, szórakozhat. Ide egy könnyed, középkék létra vezet fel, s bár szokatlan lehet a színe, azért az USA-ban széles körben szeretnek ilyen “homokszíneket” alkalmazni, nekem pedig nagy kedvenceim közé tartozik. 

Két óriási íves elem hidalja át a két fal közti távolságot, és a második akadályból ismert fogantyúk fogják tartani a hatalmas, bordó 8x16-os csempéket, melyek így a tetőfelületet alkotják. A tetőgerinc a boxok tetejének csempézésével “harmonizál” és megint eljutottunk a “miért?” kérdéséhez. Barna láda és pink Belville vödör adják a külső tárolási lehetőségeket. Előbbihez nincs tető, utóbbit pedig elfelejtettem nem matricázni. Most már mindegy...via Eurobricks

Értékelés

Ötlet: 5/5
Ez már úgy kellett, mint egy falat kenyér. Igaz, a maradék lóállomány elhelyezése így sem oldódik meg automatikusan, de sokat segít, az biztos. Ha a két boxot szorosan egymás mellé helyezzük, a rózsaszín tetődísz is egész pofás, az akadályok 5,5 pontot érdemelnének, a padlás szintúgy.

Kockák: 4,5/5
Sok, sőt rengeteg jó darab, számos általánosan ütőképes, és jópár nagy kedvenc. Elfogadható a néhány nagyobb panel, de sajna megint van pár randa lepke a matricaíven. Az óriáscsempék alkalmazása jó is meg nem is, nem tudon, hova tegyem. A szín- és alakhibás lókitöltés bosszantó, bár figyelmes szemlélő a shop.lego.com-on a nagy felbontású képeken már előre is kiszúrhatja. Természetesen ennek esélye minimális, mert nem ezt keresi az ember fia egy LEGO-készlet megvásárlására készülve.

Minifig: 4,5/5
Két kisasszony tobzódik a hatalmas istálló nyújtotta megannyi élményben. Sóherek ezek, egy harmadik szereplőt még vártam volna, de azért így is remek figurákhoz jutunk, nem kommersz szerelésben. Katharina kibontott haját is szívesen vettem volna, hátha nem olyan béna, mint Stephanie-é.

Cukiság: 5/5
Űbercuki részletektől hemzseg az egész. Haláli a megbontott szénakupac, a csap alatti betonozás a ráccsal, a kút magasról ver mindent, a szénapadlás elképesztően jó, és az egész összhangja is csízmáskandúri cukiságot áraszt.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Ha ez a készlet nem ad maximális élményt és játszhatóságot, akkor semmi. Minden fontos részlet elérhető, könnyen kezelhető, magától értetődő, élménydús, fantáziatriggerelő. Nincs sehol szedett-vedett hatás, minden klappol. Talán a Belville vödör már egy kissé sok, de azt elnézem.

Összegzés: 24/25
Az alternatív verziók az épületek sorrendjének változtatgatásával alakíthatók ki, így mindenki sejtheti, milyen bonyolultsági fokot képvisel megvalósításuk. Hosszú időre megoldja a változatos játék biztosításának problemetikáját, aki erre teszi le a voksát. A másik két lovas szettel igazán teljes az élvezet, de önmagában is végtelen, játékkal töltött órák elé néz, akinek csak ez van meg. Friends-vonalon belül közepes árfekvés, de kiemelkedő érték jellemzi, nem véletlen a magas pont.

l A jelzett képeket Pandora eurobrickses végigjátszásából vettem. l

9 megjegyzés:

 1. Egyetértek a konklúziókkal, a CITY téma egyre inkább ellaposodik... több izgalmas ötlet kellene, pont mint ezek a csajos dolgok. A Friends szekció ezek szerint kreatívabb a LEGO-nál.

  Eléggé siralmas, hogy a CITY-ben az egyik "nagy" újdonságot a rendőrség erdei verziója jelentette... :(

  Az egyik 2012-es Creator set lesz nagyon instant-get, a kisház, na olyanok kellenének a CITY-be is: kisposta, bicajbolt, no meg persze emberek (!) ahogy a végigjátszásban is említve voltak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyre többet hallom a felnőtt LEGO-soktól a panaszt a CITY-re.
   Ne a CITY-től várjátok a városotok felépülését, mert nem azért vannak.
   Amúgy meg az erdei rendőrség nekem tetszik, tényleg nagy újdonság.

   Kis postát szeretnél? Ott a téli posta fantasztikus megoldása, de ok az tényleg szezonális, bicajbolt? ember szerinted hány gyerek kérne az anyukájától otthon postát és bicajboltot karikra? :)
   Mert hát ugye a LEGO gyerekjáték :)
   Magamból indulok ki, (mint minden ember) ha egyszer összerakok egy várost azt nem úgy fogom, hogy összevásárolok egy rakat házat és egymás mellé pakolom, hanem fogom magam és kockáról kockára össze LEGO-zom az egészet. Így tényleg olyan lesz amilyent szeretnék és nem kell egy-egy téma megjelenésére évtizedeket várnom.
   Úgyhogy hajrá elő a kockákat és egyből lesz bicajbolt :)
   Szerintem az emberek is elegek egy város összerakásához, vagy egy rakat régi fig, postás is, meg a gyűjthető figek közt is rengeteg a városban használható.

   A hozzászólás írása közben megvilágosodtam.
   Ki kell hoznia a LEGO-nak egy city adult névvel ellátott szériát. Ide aztán mehetnek a mindenféle boltok és nyalánkságok. Így nem néznétek szomorúan a Cityre :)
   Na jó ötlet, vagy jó ötlet? :D


   Törlés
  2. Ez a City Adult tetszik. Ezzel talán "be lehetne fogni" a felnőttek száját, akik csak a gyerekkorukat és az akkori készleteket sírják vissza. Teljesen igazad van, építeni kell:) de nyilván jót tenne a mai gyerekeknek, ha nem lenne ennyi rendőrség/tűzoltóság. Pont ezért örültem a Bánya témának, ami nagyon jóra sikeredett, és remélem, folytatódik.

   Törlés
  3. A bánya tényleg nagyon jó, szerintem a felnőttek is simán be tudják illeszteni a városukba.
   A sok rendőr és tűzoltó meg tuti siker ami meg pénz szóval az lesz amíg a gyerek gyerek.

   Törlés
 2. Na ez az a szett ami tökéletes. A listánkon van :)
  Szerintem bőven elég egy ekkora szett erre a témára.
  A nyeregtartó szénabála szuper ötlet. Plusz 4 szénabála a játszhatóság érdekében. Klassz megoldás.
  A lovak megint borzalmasak. Hogy engedheti meg magának a LEGO ezt. Ennyi pénzért minimum tökéletes elemeket vár az ember, de ezek a lovak... :S
  A színek összhatása jó, de tényleg érdekes helyekre tették az igazán csajos színeket.
  A nyitható tető is tetszik. A nagy elemek, nekem nem jönnek be, szeretek mindent kockánként építeni, de nem is nekem készítették ezt a szettet, hanem kislányoknak akik lehet, hogy életükben most vesznek először LEGOt a kezükbe és nekik ez így tökéletes.
  Szerintem a 2 fig épp elég egy ekkora szetthez, viszont állatka pl béka mehetett volna még bele és pár bokor is, az almáról és répáról nem is beszélek, kevés az a pár darab ide...
  Ami nekem szúrja a szemem, (nem csak itt, bármelyik szettre igaz)hogy az alaplapok mérete kicsi. Így a gyerekeknek esélyük sincs ezt meg azt hozzáépíteni, vagy pl pár virágot, bokrot még odabiggyeszteni. Erre is figyelhetnének.


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ma úgy látszik, egyetértőnapom van. A meglátások, plusz megjegyzések nagyjából azok, amiket még nyugodtan hozzátehettem volna a végigjátszáshoz, így hát külön köszönet a hozzászólásért. A figek száma végülis ló-kompatibilis, ezért még azzal is egyet tudok érteni.

   Törlés
 3. Lehet félreasszociálok...
  Ati, szerintem ez téged érdekelne:
  http://www.kockaaruhaz.hu/41003-lego-friends-olivia-most-szuletett-csikoja-2013-as-keszlet!-41003-4960.html/hun/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a tippet. Valóban érdeklődésemre számot tartó darab:) A kiscsikó kicsit bumfordi, de az összehasonlítás érdekében itt egy igazi:

   http://centuryoakminis.com/images/08FoalCOSerendipity.jpg

   szerintem egész jól hozza a csikók dilis szerethetőségét a LEGO.

   Törlés