8 Végigjátszás 3186 Emma's Horse Trailer

A jövő évi újdonságokról szóló hírek kiszorították a készletkritikákat, de most a hétvégén belehúzunk. Folytatjuk portyázásunkat Attila vezetésével Friends-témában.

Ha már a lovastáborról szó esett, járjuk körül a lovastémát, ma a gépesítés oldaláról, nevezetesen a sörényes négylábú barátaink nagy távolságú mozgatását célzó lószállítót prezentáló jópofa készlet kapcsán.

Téma
Emma – akivel a lovastáborban is találkozhattunk – roppantul megszerette a lovaglást. Gondolkodott is rajta, hogy hogyan jut majd el szeretett lova, Robin a Butterfly Hill-ben hamarosan megrendezésre kerülő versenyre. Választhatta volna a kamionos élőállat-szállítást is, de hamar rájött, hogy sokkal rugalmasabban kezelhető, és végig nagy kedvence közelében lehet, ha megfelelő gépjárművel – lehetőleg saját – lószállítót vontat. Tekintettel arra, hogy nehéz pótkocsira még nem tehette le a vizsgát, így egyes lószállítót vetetett szüleivel, amit kedvenc kétszemélyes dzsipjével simán elhúz.

Lószállítás LEGO-éknál
Talán nem ráz meg senkit a hír, de a lószállítók igen alulreprezentáltak a LEGO készleteiben. Érdekes módon DUPLO-val indítunk, a felettébb aranyos 1980-as 2627 Pony Trailer szettel, mely teljesértékű lószállítást valósít meg 6 elemből úgy, hogy ebben benne van a cowboy és a ló is!  1986-ban a kor – nemcsak LEGO – szellemét idéző gyönyörű négypöttyös megoldásba botlunk, 6359 Horse Trailer címmel. Felponyvázott pickup húzza az áramvonalasított menő lószállítót, vélhetően az ügetőre (lásd a képen a ló mögé fogott, tipikusan ügetőre való kocsit). 1992-ben jelentkezik a Paradisa téma egy egyszerű darabbal, a 6405 Sunset Stables cíművel, s bár nem ez a vonal legszebb darabja, ám szerethető, csak az a kék szélvédő ne zavarna annyira. A csekély fellelhetőség okán egy egész friss Duplo darabot is felvonultatok itt, az istállót is tartalmazó 2010-es 5648 Horse Stables készlet keretében. A roppant kiterjedt sort ennek a készletnek a City/Farm vonalhoz tartozó közvetlen elődje és ötletadója, a fekete terepjárót és fehér futót megvalósító 7635 4WD with Horse Trailer szett zárja. Három különbséget tudok hirtelen kiemelni: a City-s készlethez két (azaz +1) minifigura jár, és zárt kabinú a terepjáró, a Friends vonalon pedig több körítés jár az alaptémához. Általánosságban nagyon jó az összes, gratula a LEGO-nak.

Statisztika
Ár: 6.490,-..8.990,- (7.290,-)
Kockaszám: 218 db
Minifigura: 1 fő (Emma)
Egyéb élőlények: 2 db (1 ló, 1 virág)
Építmények: 3,5 db (terepjáró, lószállító, fal, és a fél: ugróakadály)
Matrica: van
Doboz: Hagyományos tégla, a Friends stílusú élhorpasztás csak festéssel jelölve.

Ez a festett horpasztás haláli - RékocsAlapkészlet
Emma összeállításával indul a játék, s máris elégedettek lehetünk, valódi lovassá érett a leányzó a lovastábor óta. Theresától megtanulta a megfelelő lovaglónadrág és csizma kiválasztásának fortélyait, de a szállításhoz még nem a versenyre, vagy oktatáshoz illő hosszú ujjú blúzt öltötte magára, hanem csak szokásos, kényelmes trikójában feszít. Sajnos a készlet nélkülözi a vezetéshez a normál hajzuhatagot, így hősnőnk kénytelen kobakban vezetni, hacsak nem rendelkezünk megfelelő hajkészlettel a hiányosság áthidalására. Mellesleg a Friends készletekhez híven a kobak is rendelkezik a díszíthetőség alapját képező lyukkal, melyet esetünkben egy kék masni behelyezésére használt fel az útmutató füzet. Én nem, sőt ennél a készletnél átmenetileg bontatlanul is hagytam a díszítőelemek tasakját.

via Brickset

Masni, fésű, hajkefék,  éremszalagok - ez aztán kiegészítés a javából
Egészen elképesztő részlet: Robin hátsójára helyezhető a masni! - Rékocs

via Brickset

A már ismert módon összeállítjuk a fehér (lószín-jelöléssel szürke, mint azt korábban megtudtuk) lovat, Robint. A jól játszható, szép kis gömbölyded lóról van szó megint, nem is valószínű, hogy nagyon bántanák az alakját, annyira jól eltalált. Én hozzá tartozónak tekintem a következő építményt is, ezért ezt nem is számoltam egésznek. Ez pedig a mobil ugróakadály, hogy Emma és nyihája úton-útfélen tudjon gyakorolni egy kicsit. Mobilsága abban nyilvánul meg, hogy négy sárga szénabála (kettőn sárga grillrács is van) és egy zöld-fehérre csempézett 8 bütyök hosszúságú rúd alkotja.


Essünk neki az újfajta sárvédőkkel ellátott, két Friends-minifigura elfurikázására felkészített, bordó alvázú nyitott terepjárónak. A nyitottság haszna a játszhatóságnál szépen jelentkezik, és persze könnyebb vele menőzni is. Az orr-rész terepjáróhoz illő, kissé brutalizáló felépítésű, szokásosan SNOT-technikával rögzítve az őt megillető helyre. Van ezen minden: masszív lökhárító, döntött rendszám, lámpahegyek, hűtőrács. Felfelé haladva elérünk a rózsaszín kasznihoz, ahol is a motorháztetőt szabad felmatricázni. Ennél a fázisnál kerül be a sivatagi hangulatot árasztó homokszín láda a hátsó traktusba. Sajnos fedelet nem kapunk a ládához. A ládikó alkalmazási területe értelemszerűen az élénk világoskék díszítőelemek és lóápoló cuccok tárolásában merül ki az útmutató szerint, a játék során azonban ez a végtelenségig kiterjeszthető.Az alváz tekintetében a terepjáróval színrokonságot mutató lószállító a következő áldozat. Ha a 36 elemből felépítettük az alját, következik a rámpa, majd a néhány hatalmas íves panelből az egyszerű, ám nagyszerű felépítmény. Ez utóbbira gazdagon ragaszthatjuk a matricát, de az ablakokon kívül én mást nem voltam hajlandó felhelyezni, annyira idétlennek tűntek, azonban úgy gondolom, hogy My Little Pony-n edződött – és azt elfogadó – embereknek vélhetően nem okoz különösebb gondot az alkalmazásuk. A LEGO – a szellemi előd megoldásával megegyező módon – itt is gondolt az esti lószállítás lehetőségére, és a rámpa megvilágítható egy helyes kis lámpával.
Matricázva tényleg durva! Az ablakot a szállító elejéről jól megspórolták. - Rékocs

via Brickset

Az építés végére maradt egy nem tudom micsoda. Elsőre egy útszéli elhagyatott romfal lehet, de a LEGO-nál azt hiszem másra gondolhattak, mivel magyaráznánk különben a nagy sárga tárolóládát az almával és répával, a kétoldalt elhelyezett, s az utasítás szerint lámpa megvalósítására és kantártárolási célra szolgáló kampókat, valamint a már ismert felépítésű nyeregtartót (ezúttal dark tan 2x2 jumperrel).Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Nagyon ütős ötlet, különösen a többi lovas szetthez nagyon kell. Jó a színösszhang. Azt hogy szinte egy az egyben City-s átszínezés, nem számítom egyik irányba sem, mert kiváló lett az adaptáció. A faldarabot nem értem, az önálló játszhatósághoz nem hiszem, hogy elengedhetetlen, vagy ha már ennyi kockát akartak elverni, ezt lehetett volna sokkal jobbra is csinálni.

Kockák: 4/5
Elfogadható mennyiségben, általánosan használható és néhány speciálisabb, nagyobb panel, az erőteljesen megkérdőjelezhető létű faldarab pedig itt nyeri el élete értelmét. A matricák fele megint mínuszt jelent. Talán még nem említettem túl sokszor: a homokszín láda óriási vétel, de miért nincs fedél hozzá!!!???

Minifig: 3,5/5
Egy lány, ráadásul főszereplő, viszont lovaglóruhában a kommersz cuccok helyett. Hiányzik viszont a kobakmentes haj, és természetesen egy második figura is, ha már ennyi pénzért vesztegetik ezt a készletet.

Cukiság: 3,5/5
Erre most mit mondjak!? A dzsip igen, a futó funkcionális, és még a színe miatt sem lehetne a cuki kategóriába varrni, a fal idétlensége megint jelentkezik, az akadály viszont jó.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Friends-vonalon immáron szokásosnak mondható, hogy a gépjárművek igen jól “belakhatók”, és ez most már a lószállítóra is igaz. Akár nyergestől is beszállhat Robin a Friends-kék futóba, és kivenni sem ördöngösség. Lovas készletekhez nagyon kellő készletről van szó, ami nem megduplázza, de megtriplázza az élményt a magas szintű játszhatóságával. A kiegészítők elhelyezésénél tényleg segít a faldarab, de ez nekem akkor is meglehetősen kényszeres. Juszt azért is eltekintek ez utóbbitól, és maxipontot adok, mert jó és kész.

Összegzés: 20,5/25
Alternatív verziókra ne is számítson a nagyérdemű, játszhatóság magas fokon, némi átgondolatlansággal körítve. A hidroplántól szubjektíve gyengébb, bár az összpontszám jobbat mutat. Majd belejövök a pontozásba, vagy továbbra is bőszen magyarázok. A 3184 Adventure Camper készletnél azonban valóban jobb egy cseppet, így tulajdonképpen praktikus a szubjektív 22 pontot figyelembe venni a 3063 Heartlake Flying Cub kapcsán, és minden a helyére kerül. Jó vétel egészében nézve, a relatív drágaság pedig inkább a többi témával összehasonlítva róható fel, a Friends széria ugyanis érzésre a drágábbak közé sorolható.

8 megjegyzés:

 1. Én ma reggel láttam a repülőgépes utazós barátnős készlet TV reklámját. Repcsivel nyaralni menni, szép lenne :-)

  Viszont alkatrészekben, elemkben ezek a Friends készletek nagyon jók, remélem elérhető lesz más színben néhányuk. A Nohab várja már :-D

  A végigjátszás megint szuper, jó olvasni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az idei és a jövő évi várható szettek, csakúgy mint a minifig-sorozatok, hoznak/hoztak egy csomó új színt és elemet, és szerintem ez utóbbiakból a sikereseket - jó szokásához híven - elkezdi gyártani a LEGO mindenféle színekben, a felnőttek nagyobb örömére. Szegény, lélekben már felépült Nohab addig kénytelen Friends-színűnek elfogadni magát:)

   Örülök, hogy a mostoha téma ellenére is van aki olvassa, és még tetszik is az iromány. Direkt a mostohasága miatt választottam, hogy más is bepillantást nyerhessen ebbe a vaktában is rózsaszínnek, meg szexistának nevezett valamibe. Majd ha megint időmilliomos leszek, írok ismét valamelyik meglévő (és lehetőleg szélsőséges) idei vonalról végigjátszás-sorozatot, az agysejtek kezelhető mennyiségre való csökkentése érdekében:).

   Törlés
  2. Mostoha téma ide vagy oda, én egész megkedveltem amióta vannak végigjátszások róluk. :)

   Törlés
 2. Hát én nem értem ezt a LEGO-t. Kihozza a Friends sorozatot szép kis áron tele bosszantó kis hibával.
  Itt pl tényleg kéne még egy + haj, főleg ha a kislányok szemével nézzük a dolgot. Az áráért pedig még egy fig vagy egy kutya vagy ló vagy valami kellene bele.
  A fal szerintem jó. Egyfajta beálló lehet a lónak ahol ehet, ihat és le lehet szerszámozni.
  Ez a szett tuti meglesz a lányomnak :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mit leagyaltam a falon; köszi a tippet, most már legalább névleg tudom hová tenni. Nagyon tud zavarni a készleteknél, amikor valaminek nem látom az értelmét/hasznát, vagy az csak olyan tessék-lássék.

   Törlés
  2. Örülök, hogy segíthettem :D

   Szerintem a falat azért rakták be, hogy azok a gyerekek is tudjanak lóistállósat játszani akiknek nem veszik meg a másik 2 lovas szettet.
   Ha pedig Emmának építünk egy házat, akkor a lovat a fallal mellé lehet rakni így egyből van egy kisebb tanyánk.

   Törlés
  3. Köszönet még egyszer! Mivel én megvettem, ezért nem ugrott be a lehetőség, hogy valaki nem veszi meg azokat (holott, gondolom én, ez az eset az általánosabb)

   Törlés
 3. Szerintem egy kislánynak nem kell az összes szettet megvenni, mert elég sok átfedés van. Tényleg jó, hogy kihozták ezt a lószállítót is, olcsóbb kategória, mégis lovas téma így örül az anyuka, örül a gyerek.
  Tudják ezek a LEGO-nál, hogy mit csinálnak.

  A színekre visszatérve. Sok helyen, sok embertől olvastam, hogy túl "rózsaszín". A Friends kislányoknak készült és ők imádják. Ennyi...
  Ezt nem kéne elfelejteni..
  Mint ahogy a Ninjagot is srácoknak készítették, nekik pedig telitalálat.
  Lehet, hogy a felnőtt legozóknak ezek nem tetszenek, de egyrészt a LEGO elsősorban gyerek játék, másrészt ezekből a szettekből dől a pénz és ez a lényeg :)

  VálaszTörlés