9 Végigjátszás 376 Ház kerttel alternatívákkal

Deer vérbeli classic Town rajongóként gyerekkori készleteiről számol be nekünk. Terítéken a 376-os kertes ház.


Ezt a készletet a szekrényemben találtam a többi régi legó közt, majd 30 éve kaptam. (Ha most szeretném megvenni, akkor 7000-37 000 Ft-ért a bricklinken, 7-8000 Ft körül a vaterán megszerezhetném.)
A LEGO-katalógusokban 1978-ban jelent meg, tehát egyike az akkor "új generációs" készleteknek: új figurák, ajtók, ablakok. Jobban megnézve egy mostani városba is beillene.

A dobozban a kockák, az építési útmutató, valamint a matricaív bújik meg. Maga a doboz elég erős, túlélte az évtizedeket. A belső részt csak ki kell húzni a tokból.


Amikor kinyitjuk a dobozt, feltűnik, hogy nem kevés kockából (247) fogunk építkezni. Rengeteg piros, vékony építő- és kék tetőelemet találunk. A ház alapja a két 16x16-os zöld plate. Mivel pár elem hiányzott, ezeket utólag kellett megkeresnem, ezért pár napot kitett a ház összerakása, de ha minden meg van, akkor 15-20 perc alatt végezhetünk. Először a két legóemberkét állítjuk össze. Ők egy (házas)pár. A ház pedig szépen sorról-sorra haladva épül meg a berendezéssel együtt. Egyedi darab a csaptelep, inkább régebbi készletekben fordul elő.  


Az épületet úgy tervezték meg, hogy összecsukható legyen. (Ennek és ennek az elemnek köszönhetően, amelyek ekkortájt debütálnak a peeron szerint.) Így akár kinyitva, akár összecsukva is beépíthetjük városunkba.

Ha kinyitjuk, 2 helyiségbe is bemehetünk. Az egyik az ebédlő, a másik a nappali a heverővel és a tévével.                                                                             
Ez utóbbi egy 1x2-es fekete kockára ragasztott matricából áll. Pont egy westernfilm megy rajta. 

Mindkét helyiségbe jut egy-egy virág. A ház körül nagy kertet  találunk, amiben sok minden elfér, nem is fukarkodtak a tervezők a berendezésnél. Egy fenyőfa áll benne rengeteg virággal (9 tő), kerti bútorokkal, nyugággyal, amire egy szép napsütéses délután ki lehet heveredni. A kertet egy stílusos boltíves kapun lehet megközelíteni, amitől nem messze egy kerti sütő áll kéménnyel.

Ez utóbbi nekem különösen tetszik, pedig alapkockákból rakták össze. Matricázni a napellenzőket és a tévét kell csak, szerencsére mást nem kell. Az ellenzőből mára csak az egyik maradt meg elég rongyos állapotban. Ezek amúgy is hajlamosak lejönni, mivel két ferde elemet fognak össze. Annak idején a tévés matricákat  a kocka mindkét oldalára felragasztottuk, így tetszés szerint forgatható, mindkét oldalán lehet nézni a műsort.

Ha meguntuk a házat, a kockákból mást is építhetünk, pár tippet is kapunk a doboz hátulján illetve az építési útmutatón.
Ez az istállós verzió nagyon aranyos - Rékocs
Én egy virágos standot építettem meg, de a tippek közt szerepel még istálló ökrökkel, más stílusú ház és nyaraló is. A doboz hátulján a kislány nem tudom, hogy a célközönséget hivatott-e jelképezni, hiszen lehet, hogy  a témája miatt inkább lányoknak tervezték, de szerintem eléggé uniszex készlet.

Értékelés:

Ötlet: 5/5
Jó alapötlet, eleve az összecsukhatósága is tetszik, meg úgy az egész.


Kockák és doboz:  4,5/5
Nagyon sok kocka, kevés matrica, speciális elem (csaptelep). Ezen kívül rengeteg virág (9 tő) + egy fenyőfa.  Dobozon szép, klasszikus town-beállítású képek, hátoldalon találunk B-verziókat - ez még az az időszak.

Minifigek: 4,5/5
Kettőt kapunk, egy lányt régi, jellegzetes női frizurával és egy fickót munkássapkával. (Szerencsére matrica nélkül.) 

Alternatívák: 4/5
Sok verzió, nem szakadva el nagyon a főmodelltől, mégis hangulatosak.

Élmény: 4,5/5
Remekül játszható készlet.

Összesítés: 22,5/25
Kapunk 2 figurát, sok kockát, virágot, valamint akár egy mostani városban sem rondítaná az összhatást, nem lógna ki a városképből és nagyon tetszetős épület. Magában is remekül játszható.

9 megjegyzés:

 1. Nekem tetszik. Hangulatos, egyszerű, és gyerekkor-idéző. (az a sok virág plusz a rengeteg apró ötlet nagy pálmavivő)

  Szerencsére egy évvel később újra kiadták ezt a szettet, immáron 560-as számozással, így aki újonnan be akar szerezni egyet, a Bricklinken keresztül, Dél-Koreából cirka 160.000,- HUF ár + némi szállítási költség, VÁM, ÁFA és még ki tudja mi után magáénak tudhatja. És kis sincs fordítva!

  VálaszTörlés
 2. Ez nagy kedvenc, ez volt kb a harmadik amivel elkezdtem megint Legózni, gyerekkoromban nem lehetett meg jelleggel (a 6365 Summer Cottage és a black falcon újrakiadás után).
  Ha játszotok vele és (másik kockákra) tennél ki rá új matricát, küldj egy mailt és postázok párat.

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Hogy érted azt, hogy másik kockákra?

  Amúgy a házon azért vannak rések a kockák közt, mert levegőben nem lehet szépen építkezni. :) Én meg kézbe tartva az alapot nyomkodtam rá a kockákat, de úgy azért nem annyira lehet szépen csinálni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ha nem akarod az erdeti matricákat megsemmisíteni (leszedni) ugyanolyan, de nem a készletből való slope-ra fel tudod rakni. Kb. ezt akartam leírni :)

   Törlés
  2. Az a matrica nincs rajta semmilyen elemen, mert már rég lejött, csak odabiggyesztettem a kockákra. :)

   Törlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 6. A hőskor...
  A kinyitható ház nagyon aranyos a hátoldalon, a végigjátszás meg remek!

  VálaszTörlés
 7. Láttátok már ezt: http://www.brickset.com/detail/?Set=31009-1
  Olyan, mintha a Creator vonal visszatérne a gyökerekhez jövőre. Pici ház, pici kamion, pici helikopter...

  VálaszTörlés