0 Végigjátszás 3185 Summer Riding Camp

Karácsonyi vagy születésnapi ajándéknak tuti befutó készlet, még engem is meggyőzött, pedig csak a dobozt fogtam a kezemben. Attila kritikus szemével is nézzük meg ezt a gigantikus készletet.


Kis lépés ez egy azonosítószámnak, de hatalmas ugrás a dobozméretnek. A 3184 Adventure Camperhez képest egy óriásinak tetsző készlethez jutottunk heartlake-i kalandozásaink során. A körítés ízléses tálalásában jártas LEGO meggyőző dobozképpel, és a lapos doboznak hála figyelemfelkeltően impozáns mérettel lepi meg a kedves érdeklődőt.


Téma
Theresa, Heartlake City jó nevű lovastrénere és -instruktora vezeti a tóparti városka messze földön híres lovas komplexumát, és – nyár lévén – lovastáborokat szervez a szabadidő hasznos eltöltése céljából úgy a helyi, mint a környező településekről érkező kisebb-nagyobb csemeték és tinik számára. Ez a hét három helyi lakosé. A már korábbról megismert hidroplán-akrobata Stephanie, fekete hajú barátnője a folyton vidám Emma és a kevésbé ismert, de lovaglás tekintetében már némi előképzettséggel rendelkező barna bőrű leányzó, Ella tölti itt nyári szünidejének hét napját egy csepp lovaglási ismeret és aktív kikapcsolódás érdekében. A lovastábor azonban nem csupán a lovakra koncentrál, igyekszik a fiatalságot kimozdítani napi rutinjából, s közelebb hozni a természet szeretetét, melyhez segítséget nyújt a jól eltalált minibusz és a park területén elhelyezett, piknikre különösen alkalmas kis sarok.

A LEGO-lovasoktatásról (jó bőven értelmezve)
A LEGO nem kápráztatta el a nagyérdeműt eddig ezen a téren. Kis jóindulattal az ember egy kezére van szükség az összes vonatkozó készlet összeszámolásához, jóllehet lovas készletek özöne fogadja a rajongókat szinte folyamatosan. A minifigurák úgy látszik jórészt a lovaglás művészetének maximális ismeretével jönnek a világra az öntőformából. Kezdjük hát egy klasszikusok közé illő darabbal 1986-ból, ami egyben a legjobban sikerült is az összes többihez viszonyítva. Ez a 6379 Riding Stable, istállóval, traktorral, némi ugróakadállyal, egy lovásszal és egy lovassal. A kobak mindkét figurának a fején van, fő a biztonság. A következő készletek az elkeserítő Bellville-korszak eredményei: 5855 és 5871, mindkettő Riding Stables címmel 1997-ből és 2002-ből, csekély játékossággal, az élethűségre törekedve, de mivégre? Ismét Bellville folytatja (és zárja) a sort a 5941 Riding School című szettel 2004-ből, valamivel jobb kivitelben, a színek idiotisztikus kevergetése helyett a funkcióra és a játszhatóságra helyezve a hangsúlyt, immáron tényleg lovasoktatással foglalkozva.

Statisztika
Ár: 27.990,-..34.488,- (29.990,-)
Kockaszám: 1112 db
Minifigura: 4 fő (Emma, Stephanie, Theresa és Ella)
Egyéb élőlények: 4 db (3 ló, 1 sün) és virágok számolatlanul
Építmények: kb. 10 db (minibusz 4 fő részére, pótkocsi, 4-részes épület, piknikelő hely, 2 fős lóvontatású ügetőkocsi (lásd kordé), kapu, körkarám (erős idézőjelben a “kör”))
Matrica: van
Doboz: Friends stílusú, két oldalán élhorpasztással, domború előlappal

Alapkészlet
3db útmutató (1 kisebb, két nagyobb), kilenc számozott tasak, 3 ló, és 6 nagyobbacska alaplap (köztük 2db 8x16 pöttyös rózsaszín és 2db 16x16-os bézs színű) adja a doboz tartalmát. Ne feledjük, több, mint 1100 darabról van szó, ami akár 5-számjegyű készletbe is elmenne...

Szakítva az eddigi szokással, nem az összes lány összeépítésére kapunk utasítást, mivel csupán kettőt rejtettek az első tasakba, nevezetesen Stephanie-t és Ellát. Stephanie szokásos fehér alapon magenta-virágos topjában feszít, viszont a lovagláshoz végre nadrágot öltött, méghozzá világoszöldet. Ella aktív lovastanulmányai mellett a heartlake-i tiniélet visszavonultabb képviselője, de jó barátságban van a központi figurákkal, és sikerült is két barátnőjét elrángatni egy felejthetetlen táborozásra. Teszi mindezt pink trikóban és virágmintás fehér lovaglónadrágban. A lovaglás veszélyes sport, ezért kobak is jár mindenkinek, persze alkalmazkodva a LEGO lehetőségeihez, a lófarokba rendezett hajjal egybeöntve kapunk bizonsági fejfedőt a csajokhoz. Ha már a LEGO szakított a hagyományokkal, én nem. Csakazértis a figurák előre! A második tasakból pottyan elő Theresa és Emma. Emma a teljes kezdők nyugalmával szoknyában, hagyományos hacukájában érkezett. Szegény, nem tudja mi vár a lábaira:) Theresa mint lovasoktató természetesen kifogástalan lovas gúnyában feszít. Csizmát, lovaglónadrágot és vörös hajzuhatagához kiválóan illő halványkék hosszú ujjú blúzt öltött. Theresa eredeti haját használtam a lányokról a kapunál  készült csoportkép esetében, a többi képen azonban némi csalással Mia copfos haját vettem kölcsön, a lovasoktatói feladatok végrehajtásához való praktikussága miatt.

A készlet főszereplői – az ifjú hölgyek mellett – természetesen a nyihák. Egy szürke (az emberi szem ezt persze jelen esetben fehérnek érzékeli, de a lószín-elnevezések már csak ilyenek), egy sárga, (lásd: egyöntetű világosbarna) hókával a fején (ld. széles, fehér csík a homloktól az orrig), s egy pej (sötétebb barna, fekete sörénnyel és farokkal), szintén hókával. 
A pacik hagyományos, illetve a LoTR-készletekben megjelent újabb LEGO-lovakhoz képes erős legömbölyítést kaptak, és hál'istennek nem igyekeztek megtartani az elvetélt Belville-formátumot. A végeredmény egy kedves, kicsit talán bumfordi négylábú, ami passzol a Friends-vonal készleteinek hangulatához. Ugyan az útmutató e ponton még nem tér ki rá, de a színekért felelős gárda ismételt elrugaszkodásának hála, a nyergek mindenféle pasztelszínekben játszanak, aminek a valós élethez nem sok köze, de ha már így, hát legyen. Szerény véleményem, hogy lehetett volna pasztell az alátét vonala, maga a nyereg pedig barna, vagy fekete. Hiába no, sokat akarok. A kantárok mindazonáltal gumiból vannak és egyenfeketék, ami a nyeregszínezést még érthetetlenebbé teszi számomra. A nyereg helyét jó régi szokásához híven a LEGO kockákkal oldja meg, ami esetünkben egy 2x2 lapos elemet és egy 2x2 alapterületű, felül két bütyökkel ellátott félhengert takar. Sajna itt már a LEGO hivatalos képein is megfigyelhető a két sötétebb ló és a kitöltő elemek színei közötti finom eltérés, mely azért rendesen zavaró. Ami még rosszabb és a LEGO-tól nem számítottam ilyenre, hogy a ló és a félhenger görbülete nem azonos. Katasztrófa, sőt borzalom.


Folytassuk inkább a sort egy talicskával. Kerekére a szebb napok emlékét idéző vékony, sima gumi kerül. Ez jelentősen felvidított, és annullálta az előző rettenetemet. Pazar ötlet a szénabála megoldása.
Ezek után némi kikapcsolódásként két tárolóládát állítunk fel a lovas kiegészítőknek és szerszámoknak, úgy mint vasvilla, ostorok, kobakok. Számomra a “lépjük már túl a varázslatos 1111 darabot” jelszó jegyében született kiegészítők ezek, és nem értem, minek kellett a plusz két darab világoszöld 4x4 alapot erre elsütni. Mindegy, így ez is van. Helyüket majd az építmény két szélső oldalán találják meg.

Lányaink esti szórakozását hivatott szolgálni a piknik céljaira jól használható tábortűz a padokkal, melynek jócskán amerikai vonzatú kiegészítői a mályvacukorral felvértezett nyársak, mely esetben miért is nem westernlovaglás köré épül a készlet? Kis képzelőerővel azonban hengeresre alakított zsírszalonnákról van szó egy kis csurdításhoz. Hogy ennyire magyar vonatkozású legyen egy LEGO-készlet, az meg ugye túlzásnak tekinthető a legnagyobb jóindulattal is. Egyre megy, nekem nagyon bejövös ez a pár darabos kiegészítő. A LEGO-nál fennmaradt Belville-vödröknek is sikerült helyet találni, legyen bár rózsaszín, a nyársaknak kiváló tárolója. A bögrék némi alkoholmentes ital fogyasztásához előkészítve.

A 2011-ben barna színben malomszárnyakként illetve fekete hajóalkatrészekként debütált elemek most igazán jó szolgálatot tesznek nagykapuként. Valódi lovarda-bejárat hangulatát idézi a némi matricázást is elszenvedő építmény. A lovarda belső útjainak és elrendezésének továbbgondolását a tervezők itt praktikusan a kedves felhasználók képzelőerejére és szabadon felhasználható kockamennyiségére bízták .
Egy gyönyörű cukisági összetevőt kapunk a következőkben. A küllős fakerekeken gördülő kétszemélyes kordé önmagában is jó, de felemberezve és ló után kötve üt.
Továbbhaladva az útmutató javasolta sorban a lovak felszerelését és az ápolásukhoz szükséges eszközök rendben történő megőrzését ellátni hivatott nyergeshez jutunk. A lóbetétek és a nyergek szerencsére egyetlen muzdulattal, könnyen cserélhetők a nyeregállványokon, mivel azok tetejét egy-egy fehér egypöttyös, 2x2-es lap adja, melynek LEGO-beli feltűnése 2010-hez köthető. Az építmény hangulatosan indul, két oldalról két-két 75 fokos támaszték közé és köré épül a dark tan lábazatú, bézs (tan) folytatású fal, melynek egyhangúságát  szimmetrikusan elhelyezett újfajta téglamintázatú elemekkel akarták megtörni, s az egészet ezáltal élethűbbé tenni. Ez utóbbiért kár, szerintem idétlenség, legalábbis így. A vékony szürke és fölötte a lila csík viszont telitalálat, csakúgy mint a fölső íves ablakot két oldalról körbevevő 1x1 hengeres elemek. A szürke csík rögzítési lehetőségeket nyújt a lóápoló kiegészítőknek, illetve két (vajh, miért?) akasztót a három kantár számára. A vízvételi lehetőséget, és a lovak csemegéjének (esetünkben egy szál almának) a tárolását néhány pici panellel remekül megoldották.
Az első füzet végére maradt a javarészt fehér és némi sárga Technic-elemből felépülő körkarám, mely nevéhez “híven” ötszögletű, és ráadásul csak négy oldalról zárt. Mondjuk így biztos könnyebb bejutni a lovakkal:)
A második füzet egy igazán kellemes meglepetéssel indul. A középkék-fehér minibusz 4 teljesértékű ülőhellyel a lányoknak kisebb, ám nekem messzemenőleg jobban tetsző kivitelű, mint az előző készlet lakóautója. Fehér alváz, kék oldal, sárga belső és fehér felső fényezés jellemzi.

A pótkocsija kicsiny, ám a szükséges kiegészítők szállításához elegendő, bár nincs menő mankója az önálló tároláshoz, és a hatalmas pufikerékkel kissé vad. 
Valakit nem hagyhatott nyugodni a nemrég fellelt virág-készletek őrjítő mennyisége, ezért ennek a szerencsétlennek az orrát is feldíszítették két rózsaszín darabbal. A busz SNOT-os orrán a középen trónoló orrdísz és a pótkocsi rendszámtáblája is matricázott.


Fehér 8x16 alaplapra épül a vizesblokk, hiszen a lovassport igazán izzasztó tud lenni, és a felgyorsult anyagcsere is megoldásért kiált. A nyergestől eltérően itt a lábazatba kerültek az oda színben is passzoló tégla-elemek, és a víz elvezetését a padlószinten elhelyezett szép számú rács hivatott szolgálni. Nomád körülményekhez illő, nagy zöld lengőajtók mögött találjuk jobb oldalon a hideg-melegvizes zuhanyzót, bal oldalt pedig a WC-vel együtt telepített mosdót, tükrös szekrénykével. A nyergesnél látott lila csík (hány otthonban fellelhető tapétaszegélyként, vagy az oldalfalak és a plafon festését elválasztó festett csíkként hasonló valami...) itt is ismétlődik. A gigapanelek használatáért alapvetően kár, de a zuhanyzónál végülis jól sült el. Növeli a teret, és még törölközők, miegymás imitálására alkalmas matrica is került belülre. A zuhanyrózsa nemesen egyszerű (csap+2x2 parabola) a vízcsapok pedig kék és piros 1x1 kerek lapokkal (azaz egyszerűen: pöttyökkel) lettek megvalósítva. 

A másik oldali WC-csésze nagyon LEGO:), a csaphoz pedig szappant, krémszappant egyaránt kapunk. A tető itt is – csakúgy, mint az összes többi épületnél – szimpla, 2 pötty széles bordó imitáció csupán, ami a játszhatóságot nem rontja.


Nem maradt más hátra, mint a két darab két szintes (+tetőimitáció) épület hosszan elnyúló megépítése. A kényszeres és szimmetrikus tégla-alkalmazás a nyergesénél is zavaróbb összképhez vezet, a rózsaszín emeleti padló azonban jól illik a képbe, még ha első hallásra minimum furának hallatszik is. A téglázást, és a néhány, külsőleg nem felragasztott matricát leszámítva, hangulatos építményekhez jutunk, némi homlokzati trükkel, mint pl. kissé eltérően megoldott íves tetejű, bordó oszlopos bejáratokkal, balkonnal, és az órát körülvevő eszméletlen lehetőségeket magában rejtő furmányos nyílással. 

Egy vagonnyi, részben sárga Friends-virág és ízeltlábú, részben hagyományos virág díszíti az épületeket. Sajnos az összes többi Friends-szetthez hasonlóan itt sem kapunk annyi virágot, amivel az összes szárat teljesen beboríthatnánk. Úgy is vehetjük, persze, hogy a rengeteg virágszár egy része tartalék, de a hivatalos leltár nem ezt sugallja. A berendezés alul egy étkezőt, némi hűtővel, illetve egy tantermet, padokkal és táblával valósít meg, ez utóbbiban számos trófeát is találunk, vélhetően Theresa teljesítményét dicsőítendő. 


 Az emeleti rész kétféleképp berendezett hálóhelyiségeket rejt. Az egyikben az egyesek által “bulinak” tartott emeletes ágy kapott helyet, így egy kis mosdó is elhelyezhetővé vált, míg a túloldalt két földszintes fekhelyen pihenhetik ki magukat a táborozók, s itt van lehetőség a balkonon való szellőzésre is.

És akkor nézzük az egészet egyben!Értékelés

Ötlet: 4,5/5
Kiemelkedően jó alapötlet, rengeteg szeretnivaló részlet, a téglázás azonban az ötlettelen csicsázási inger megnyilatkozása. Egy nyitható ajtó a körkarámra pedig ütős lett volna.

Kockák: 4/5
Kockaözönnel szembesülünk, szinte minden jól használható. A formahibás ló/félhenger párosítások, ráadásul színhibával tetézve kiverték nálam a biztosítékot. Két lepke és egy balkonláda, ami a csúf matricákat illeti. Ebből a szempontból pozitívum a téglák léte, valahol máshol királyi helyük lehet. Jó az egész színösszhangja is.

Minifig: 5/5
Négy lány, végre nem a full-szokásos hacukában (kivéve Emma, de most ezt kivételesen elnézem, mert a kezdőségét sugallja), ráadásul kettő nem főszereplő, és a 4 plusz kobak(+haj) is nagyon príma választás. A készlet méretéhez esetleg kevésnek tűnhet a 4 szereplő, de nekem optimális választásnak tűnik. (4 zsámoly, 4-üléses minibusz, 3-ló = 3 lovas + 1 tréner...)

Cukiság: 4/5
Részleteiben igazán jópofa, sok a cuki apróság (mályvacukor, talicska, minibusz, kordé, a házak berendezései), az épületek néhány részlete sajnos csökkenti ezt az érzést. Vegyülnek a valósághűségre törekvő és a cuki elemek.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Ez a készlet sem csalódás, a LEGO-mérnökök a játszhatósági faktort magasra állították. Akár cukisági, akár valósághű részletről van szó (ezek ráadásul némi átfedést is mutatnak), kiválóan játszhatóak. Amit lehetett, már kiveséztem a leírásban, ide csak a pontozás maradt.

Összegzés: 22,5/25
Alternatív verziók az egész vonalra jellemző módon itt sem jelennek meg. Óriási játékok lehetősége rejlik a készletben, és kicsinek tűnő de szerintem óriási szám, hogy a shop.lego.com az USA-ban nem forgalmazza! A magasabb pontszám az előző készlethez képest maximálisan jogos, az első – hidroplános - készlettel azonban szubjektíve összemérhető eredményt mutat a végső pontszám. A több építményben elrejtett több lehetőség talán az, ami ezt a 3063-as fölé emeli összpontszám tekintetében. Relatíve drága, ám különleges vétel.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése