3 Végigjátszás 3184 Adventure Camper

A múlt héten elkezdett Friends-végigjátszások újabb darabjával jelentkezünk, egy kis nyári utóérzéssel a szánkban. Attila jóvoltából ismerkedhetünk meg egy méltán kedvelt autótípussal, az utánfutós lakókocsi szív küldi verziójával.


Az előző végigjátszásban említett sorrendben továbbhaladva a kempingezés témája köré épült készlethez jutunk. Mint látható lesz, erről is lehet egyaránt jót, s rosszat mondani, kérdés – szokás szerint – hogy melyik milyen súllyal esik latba.

Téma
Olívia – Heartlake City barna hajú természetkedvelő üdvöskéje – friss jogsijával a zsebében a heartlake-i közéletben kevésbé forgolódó kreol barátnőjéhez, Nicole-hoz indult. Ehhez nem akármit kapott kölcsön a Hair és a vonatkozó korhoz kapcsolódó egyéb kultikus mozikon edződött szüléktől: egy csiricsáré, majdnem fullextrás lakóautót, a hozzá színvilágában maximálisan illeszkedő pótkocsival.

Lakóautókról, röviden
A LEGO a járművek ezen osztályát – legalábbis európai szemmel – eléggé helyén kezeli. Van, de nem sok, és ha előfordul, általában nem nagy mellényúlás. Kezdjük 1981-gyel a Fabuland gyönyörű darabjával, a 3635 Bonnie Bunny's Camper nevezetűvel. Funkciógazdagságról szó nincs, leginkább nyúlketrec a kocsi hátsó traktusa, de cuki, és az adott környezetben igen játszható. 1989-ben még a hagyományokból merítve, négybütykös kivitelben, de a méreteihez képest idegesítően kis kerékkel jelent meg egy darab a 6388 Holiday Home with Campervan című szettben. Nekem kicsit bumfordi, a teljes készletbe viszont jól illik. A lakóautó és utánfutója kerékméretei közti különbség szépen érvényesül a még mindig 4-pöttyös, 1992-es 6351 Surf N' Sail Camper esetében, ahol viszont rettentőnek találom a szélvédőt, és egyáltalán a kékített üvegeket. 2009 a rafinált elnevezésű 7639 Camper éve, ahol a LEGO áttért a kor, illetve saját maga által diktált 6 pöcökre. Kívülről van szöglet és gömbölyítés, teljesen szétnyitható, funkciógazdagsága azonban kimerül az ülésben és alvásban, elbír viszont egy iszonyú méretű szörfdeszkát és egy bringát. 2011 évében kissé nagyobb léptékben egy kultikus darab került megformázásra, kifejezetten modell gyanánt: a 10220 Volkswagen T1 Camper Van. Nem összehasonlítási alap.

Statisztika
Ár: 7.990,-..10.109,- (8,790,-)
Kockaszám: 309 db
Minifigura: 2 fő (Olívia és Nicole)
Egyéb élőlények: -
Építmények: 4 db (lakóautó, pótkocsi, grill, asztal padokkal)
Matrica: van
Doboz: Friends stílusú, két oldalán élhorpasztással, domború előlappal



Alapkészlet
Hoppá-hoppá! A két főszereplő összeállításával kezdünk. Olivia világos pink keresztpántos slattyogót öltött lábára, színben harmonizálva az egyszerű szabású lila szoknyával, és a sötét rózsaszín, szívecskés felsővel. Hajszobrászra vélhetően nincs szüksége, tekintettel rakoncátlanul aláomló dús barna fürtjeire. Nicole hajmennyisége jóval szerényebb, és természetesen fekete, mint ahogy az kreol bőréhez passzol. Ő valószínűleg rendszeres látogatója a heartlake-i hajszalonnak, mivel frizurájának cseppnyi extravaganciát kölcsönöz az elől kétoldalt külön rendezett lokni. Sárga, virágdíszes trikójához halványkék, Olíviáénál érdekesebb szabású szoknyát visel, lila, boka fölötti pántos szandállal.

via Eurobricks
Következő lépésként a két bicikli, nevezetesen a piros és világoskék drótszamár erőt próbáló összerakásához jutunk, midőnis megállapítható, hogy a szülői segítség mindenképpen elkél a hátsó kerék beillesztéséhez. Ha ez kész, fellélegezhetünk; dolgunk jelentősen egyszerűsödik a továbbiakban.

Folytassuk a sort a – vélhetően – hordozható kerti grill összeállításával, melynek ütős tartozékai a serpenyő (“nagymamucikám legkisebb báli legyezője” a'la Vitéjz Lájszló), egy húsfordító lapát és egy kés, ha netán irdalni támad kedve a nyájas kirándulónak. A mellékelt piknikláda evőeszközöket rejt, míg a rács alatt vígan lobog a soha ki nem alvó tűz.


Ha már az étel elkészült, mi sem jobb, mint azt a szabad ég alatt, mégis kulturált körülmények között, padon ülve, asztalról elfogyasztani. Lássunk neki a váratlan fordulatok által messzire elkerült építkezésnek. Ha valakinek van ötlete, hogy egy erdei, paddal egybeépített asztal miért tartalmaz rózsaszínre festett/pácolt alkatrészt, az homályosítsa fel a nagyérdeműt, mert én a kényszeres színalkalmazáson felül más értelmét nem találtam. A szerkezet felépülte (18 elem, bő fél perc nyugiban) után nosza, terítsünk. Két piros tányér, kétféle muffinnal, egy flaska narancslé (imádom a megvalósítását) és két rózsaszín bögre adja a terítéket. Jó étvágyat, lányok!



Növeljük a léptékeket! A következőkben az utánfutkosó kivitelezési fázisához jutunk. A kényszeres színhalmozás tovább folytatódik, immáron világoszöld is keveredik a sötétszürke, rózsaszín, fehér és némi világosszürke mellé.

Óriási pozitívum és a LEGO dizájnereinek mégis meglévő eszét dicséri a robotkarral megvalósított támasztóláb. A pótkocsi mindenesetre stabil bármilyen szituban, ahogy kiterpesztették a kerekeit a szerkezet mellé.


Még egy működő funkció ehhez a csepp szerkentyűhöz: a hátoldal lenyitható, így a bicikliket nem kell emelgetni a gyengébb nemnek, nyugodtan feltolhatják azt a rámpává alakuló hátoldalon.


via Eurobricks
Végül, de elsősorban, eljutottunk a lakóautóhoz. Spéci alaplapra épül, ami befoglaló méreteit nagyjából meg is határozza. Aszimmetrikusan indul a felépítés, aztán kapcsolok... Ennek az egyik oldala nyitható lesz, ezért a csempézés. 

A színösszhang az utánfutóval majdnem teljes (a világos rózsaszín is bejön a képbe), nem bírom megszokni. Az alapréteg kialakítja a csomagtartót, a két ülést elől, és a robotgép későbbi helyét. Sajnos az ülőfelület matricázott, de ennek mintája tetszett, így felragasztottam. Két ugyanilyen matricázott sárga 2x4 csempe adja a hátsó traktusban a fekvőhelyeket, melyek egyben a csomagtartó fedelét is képezik. Csinos, de miért nem nyomott mintás? 

via Eurobricks
A csomagtartóba kerül az éppen fölös tányér és muffinforma mennyiség. Folytatván az építkezést, gyorsan kialakul a körbeüvegezett, egyik oldalt nyitható hátsó rész, és a frontkabin üléstámlája, ami az ülőfelület sárga színét hozza. 


A szimpla SNOT technikával készülő orr még ütős is lehetne, de a beépített virág miatt ez ugrott.


A jármű külső matricázása – rondasági okokból – elmaradt. A felnyitható hátsó tető kiképzése szintén SNOT-os, de még a színezés is arcpirítóan aszimmetrikus, így amit nyerünk a réven, duplán megfizettetik a vámon. Végső csicsázásként beleszórunk némi tálat, robotgépet, egy matricázott képet, hátulra pedig egy világoskék – sajnos szintén matricázott – szörfdeszkát, amitől még hippibb lesz a színorgia.

via Eurobricks









Értékelés

Ötlet: 3,5/5
Jó alapötlet, sok jópofa részlet, a színezés miatt azonban sok mínusz.

Kockák: 4/5
Kulturált mennyiségben, viszonylag jól használható kockák, két bicikli, az egyik ráadásul cool színben, jópofa kiegészítők. A színek zavarosak, és a csúf matricákért is kár.

Minifig: 4/5
Két leányzó, az egyik különleges, a másik főszereplő, de sajna a szokásos gönceiben.

Cukiság: 3,5/5
A grill és a pad+asztal rendben, a járműpark és annak részletei azonban nem cukik, viszont simán elmennek hagyományos City vonalon, és talán még jobbak is az elődöknél.

Élmény/játszhatóság: 5/5
LEGO-éknál megint kitettek magukért a játszhatóság terén. Dobjuk sutba a vizuális összhatást, koncentráljunk a funkciókra. A lányok megérkeznek gazdagon felszerelt járgányukkal, kipakolnak, indulhat a sütögetés. Amint kész, elfalatozgatnak. Tele hassal nem jó egyből mozogni, ledőlnek hát a lakóautóban, majd bringára pattannak, és körbetekernek az aktuális nemzeti parkban, egyrészt a helyi élővilág felfedezése, másrészt némi szörfözési lehetőség meglelése okán. Ez Ötös, akárhogy is csűröm-csavarom.

Összegzés: 20/25
Alternatív verziók megint csak nincsenek, kiválóan játszható úgy, ahogy van, és bár az előző készlettel azonos pontot kapott, ez nemcsak matematikailag, de szubjektíve is csak ennyit érdemel. Azért nem bántam meg a megvételét.

 
 
 Ha még most sem elég, még egy kritika a Eurobricksről.

3 megjegyzés:

 1. KÉT EMBER EGYMÁS MELLETT EGY 6 STUD SZÉLES AUTÓBAN? Miféle fekete mágia ez?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A friendses lányok ilyen karcsúak :)
   De ez is 6, és ebben is ketten nyomják, ráadásul nem karcsú lányok.
   http://www.brickset.com/detail/?Set=4205-1

   Törlés
  2. Valóban ilyen karcsúak, de még ők is csak úgy férnek el, ha az egyik leereszti, a másik pedig felemeli a kezét. A hivatkozott 4205 készletben a minifigek derékból való döntésének mértéke és a kézemelés/eresztés kombinációja teszi lehetővé az egymás mellé ültetést. Utóbbinál nincs standard szék a járműben, kvázi a padlón ülnek.

   Törlés