1 Végigjátszás 3063 Heartlake Flying Club

Ahogy délelőtt is ígértem, folytatjuk kavargásunkat tovább a rózsaszín ködben. Az új témát bemutató végigjátszás-sorozatunk első részében egy annyira nem is lányos járgányos készletet mutatunk be nektek. Azt csak csendben jegyzem meg minden felhang nélkül, hogy a sorozatban szereplő készletkritikákat egy kedves férfi-olvasónk szolgáltatja, aki nem mellesleg Paradisa-rajongó is. Köszönjük Attila!


Mint azt korábban már sokan megjegyezték, “régen minden jobb volt”. Én valamivel árnyaltabban látom ezt a dolgot, s 5 éves korom óta tartó megszakítás nélküli legóimádat után, nagy Paradisa-rajongóként sem tudtam elmenni csukott szemmel az idei évben indult Friends sorozat mellett. Hogy mennyire nem, az lehet hogy kiderül a későbbiekben (vagy nem). Mindenesetre remélem, hogy az egészen új éra e készleteivel kapcsolatos írásoknak is lesz olvasótábora.

Az időrendet félredobva a LEGO webshopjának sorrendjét veszem mérvadónak, így az első készlet, melyet kissé górcső alá veszek, a 3063 Heartlake Flying Club.

Téma
Stephanie nem kicsiben nyomatja, már tiniként megszerezte a pilótaengedélyt, jóllehet csak a jól ismert szív alakú tó fölötti repdesésre a nem kétfilléres hidroplánnal. Ha ez még nem lenne elég, előre megsúgom, egy utas szállítására is kiterjed az engedélye, így már korán belevethette magát a bizniszbe a TMA (Trans Maldivian Airlines) gépeit idéző kék-sárga-fehér színkombinációt felvonultató, de annak hidroplánjaitól jóval menőbb családi víziröppenccsel.

Hidroplán történelem - kicsiben
Maga a hidroplán rég nem ismeretlen fogalom a LEGO-nál, hiszen a 371 Sea Plane már 1977-ben megismertette az akkori gyerekeket ezzel a masinával, persze kissé szögletes kivitelben. Az akkori arctalan, álló minifigurákat én a mai napig kedvelem. 1x2 plate-ekkel kiváló színes öveket lehetett nekik adni, nem beszélve az elérhető magasság-különbségekről, ami növelte a játékélményt. 20 évvel később egy kis kunyhóval és csónakkal kiegészített készletben újra láthatunk egyet  1817 Sea Plane with Hut and Boat cím alatt. Itt számomra járművileg érezhető a hanyatlás, a kunyhó azonban nagyon jól sikerült. A nagyon elvetemült és gyermeki gondolkodásukat nem feladott versenyzők könnyűszerrel felismerhetik a járművet az 1826 Bird? Boat? Plane? “készletben” is, de tasakosak ezen kívül is vannak számosan, az antihőskor antiszuperhőse pedig az 1999-es ZNAP készlet, a 3505 Aeroplane egyik lehetősége. A szintén 1999-es 5925 Poonton Plane – bár több Adventurers-készletet is kedvelek – leginkább a “reszkess-félj-és-borzadj” kategóriába illik bele, bár az előzőnél még így is fényévekkel jobb. A 2008-ban világot látott 7723 Police Poonton Plane akár jó is lehetne, de spec-panelekből épült az egész, szóval mégsem az igazi, ráadásul bután nagy. Közeledvén időben, a 2010. évi 3178 Seaplane-hez érünk, melynek hidroplánját nem kerülte el a LEGO javuló tendenciája.

Statisztika
Ár: 4.990,-..7.790,- (5,790,-)
Kockaszám: 195 db
Minifigura: 1 fő (Stephanie)
Egyéb élőlények: 3 db (virág, madár, rák)
Építmények: 3 db (bódé, móló, hidroplán)
Matrica: van
Doboz: Friends stílusú, két oldalán élhorpasztással, domború előlappal.

Új dobozdizájn

A hátoldal alternatívák nélkül
Az a horpadás nem sérülés

Alapkészlet
Megdöbbentő módon először Stephanie-t kell összeállítani golfütőket idéző, szoknyával ellátott lábaiból, az anatómiailag továbbfejlesztett felsőtestből és fejből, valamint a Gyurcsányi elszólást gumiból megvalósító szőke, idomtalan hajzuhatagból (szösziből tud ennél ezerszer jobbat is a LEGO, miért kellett ezt csinálni?). Mikor ezzel a bonyolult manőverrel elkészültünk, megbizonyosodhatunk arról, hogy Heartlake City nem az eltunyult milliomoscsemeték fővárosa, hiszen az erősen túlméretes hobbymadarat Stephanie kezére ültetve hősnőnk ugyanolyan elszántan áll, mint annak előtte, tudomást sem véve a saját súlyának felét kitevő csicsergőről.

via Brickset

Másodikként a készlet fő motívuma, a kék-sárga-fehér vezető színkombináció mellett némi rózsaszínt is felvonultató hidroplán kerül összetákolásra. Magától értetődő – már-már túlzottan szájbarágós – az építési útmutató, viszont ennek megfelelően jól megcsodálható az egyetlen bonyolultabbnak nevezhető elem, az orr kialakítása, mely egy egyszerű, ám jól elsütött SNOT technikának köszönheti hatásos összképét.


Friends-ülésből - mely a Friends minifigek lába közé szorítható elemből és 2x2 bütyök lecsempézéséből alakítható ki - 2 is kerül a menő járgányba, így válik megvalósíthatóvá a már beharangozott utasszállítás. 2 felnőtt összedolgozva 2-3 perc alatt összerántja az egészet, aki viszont szeret rajta élvezkedni, akár negyed órára is elnyújthatja az összerakás időtartamát. Kiemelendő, hogy a zöld/piros fények előírásszerűen szerepelnek a szárnyvégeken, így légi balesetek szerencsére emberemlékezet óta nem történtek Heartlake Cityben. Kevésbé felkészült utasok részére Stephanie térképet is biztosít, melyet a majd későbbiekben megépítendő bódéban vehetnek magukhoz a szerencsések.

Értetlenül állok a matricázás/nyomott mintájú alkatrészek friends-i mixturája előtt, de még a matricaminták kavalkádja előtt is. Némelyik hangulatos, néha ütős, néha azonban fejfalbaverősen elkeserítő. Tekintettel arra, hogy a repülőre ragasztandó 4 matricából hármat ez utóbbiba soroltam, így – jó szokásomhoz híven – fel sem helyeztem ezeket.

via Eurobricks
A szélvédő örök kedvencem a megjelenése óta, a már említett rózsaszín Friends-ülések pedig elegáns bőrhuzatra emlékeztető hatást keltenek. A jól elhelyezett rácsok tovább fokozzák a hangulatot, azonban az építési útmutatóban balesetveszélyes módon a szárnyvégre helyezték a túltenyésztett szárnyast ahelyett, hogy a felszállás idejére legalábbis leláncolták volna. A történelem számára megörökítettem ezt a munkavédelmi szempontból erősen megkérdőjelezhető életképet.


Folytatván a kihívásoktól csekély mértékben hemzsegő építkezést, máris Stephanie bódéja, vagy az enyhén eufemizáló LEGO-elnevezés szerint “klubépülete” következik a sorban. Van itt kérem minden: Pink úszógumi (nyomott mintával), ha még a felszállás előtt vízbe esne valaki. Rózsaszín klubtagsági (matricázva), ha valaki elfelejtené, hol van. Enyhén Hawaii beütésű, sokféle anyagból összetákolt bódé, nemtudommér' de azért jópofa magenta (ősi magyar színmegjelölés) tetőzettel. Matricázott nyitvatartási és repülési rend, valamint szintén matricázott térkép, hogy a magasból könnyebb legyen tálékozódni. Mindez – vélhetően nagyzolásból – betonalapra van helyezve, legalábbis a szürke alaplap ezt sugallja. Majd' elfelejtettem: a szárnyascsillag embléma a “CLUB” felirattal szintén matricázott kivitelben készült, s messze földről hirdeti a Heartlake Flying Club székhelyét.

Végül, de nem utolsósorban eljutottunk a kissé alul méretezett, mindazonáltal hangulatos móló megépítéséhez, melynek fő anyaga némi világosra pácolt rönkfa, mely a szerkezet tartását adja, és a sötétbarnára pácolt deszkázat, mely a járófelület szerepét tölti be. Néhány kerítéselem és egy kék csúcsdísszel ellátott íves elem adja a szerkezet maradékát. Ezek után tekintsünk bele a kiegészítők sorába: egy darab két oldalon matricázott zászló, mely a hidroplán-kikötőt hivatott jelezni, a másik oldalon pedig egy – vélhetően pénzbedobós – távolbatekintő kapott helyett a vásott kölkök időleges lefoglalása és iszonyú mennyiségű lóvé beszedése érdekében. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Végül itt a heartlake-i óriásrák, melynek jól fejlett méretéért a sirályok és egyéb ragadozók aktív távol tartása mellett vélhetően az emberek kényszeres kenyérgalacsin-hajigálása is felelős.


Minden együtt:

via Eurobricks

Játék a készlettel:

Alternatívák
Na azok nincsenek, de ha valaki nagyon kreatív, bizonyára királyi dolgokat tud varázsolni ebből a – valljuk meg – nem is olyan kis készletből.

Értékelés

Ötlet: 5/5
Tavi városba? Feltétlen.

Kockák: 4/5
Sok és jól használható kocka, kevés túl speciális elem, de azok meg kifejezetten repülőgéphez valók. Színek rendben, de a néhány ronda matricáért kár.

Minifig: 2/5
Egy kommersz szereplő (hol az utas?), szokásos ruhájában, borzasztó szőke hajkolonccal.

Cukiság: 4/5
A hidroplán e téren is jó, a móló a kiegészítőkkel maximálisan, a bódé elég szimpla ebből a szempontból.

Élmény/játszhatóság: 5/5
Mindhárom építmény a játszhatóság jegyében készült, és e tekintetben a sokszor szapult szöszi haj sem jelent problémát. Alaplapra rakva a móló is abszolút stabil, az utasülés itt is játszik csakúgy, mint a cukisági kiegészítők. A túlméretezett állatok itt jelentenek pluszt, a játszhatóság így teljes. Lehetnének mérethelyesebbek, de csak a játszhatóság rovására.

Összegzés: 20/25 matematikailag; de szubjektíve magasabb
Alternatív verziók – korunk szokásához híven – ugyan nincsenek, de a kínált ár/érték arány, a nagyon jól játszható, és könnyen tovább bővíthető tóparti készlet, valamint az általában leírt értékelések szerintem mind-mind a beszerzés helyességét támasztják alá, s mint már említettem: tóparti városhoz feltétlen.

1 megjegyzés:

  1. Rékocs, a posztképes állapotba hozásért és a kiegészítésekért én is köszönettel tartozom Neked. Továbbá csendben, és én is minden felhang nélkül jegyzem meg, hogy a Homemaker vonalat is csíp(t)em ám!

    VálaszTörlés