2 Rózsaszín kód

Lassan-lassan körvonalazódik, mennyire jött be a 4 éves tervezői munka gyümölcseként idén debütáló Friends-vonal, és még nincs vége az évnek, a karácsonyi nagyüzem még hátra van (ami igen erős bevételi időszak egy játékgyártó cég profitjának alakulására nézve). Már a megjelenés előtt kapott hideget-meleget a LEGO (a lényeget a kockagyáron tutuka jól összefoglalta itt és itt), de a mostanában nyilvánosságra hozott pénzügyi adatok (szexizmus ide vagy oda) a dán céget igazolják akár a profitnövekedést, akár a gyártás mértékének növelését nézve. A céget ért bírálatok vehemességét - különösen a szexizmussal kapcsolatosakat - túlzónak érzem, hiszen ha kicsit körülnézünk a múltban - amit most meg is teszünk majd -, akkor ezeket a vádakat már jó pár éve meg lehetett volna fogalmazni. És nem mellesleg, ha vetünk egy pillantást a Brickset téma szerinti adatbázisára, akkor ott nagyságrendileg több fiús vonalat találunk, a lányoknak szólók szinte elvesznek, úgyhogy ebből a szempontból üdvözlendő az újítás.
A kifejezetten lányoknak szánt széria a Scala sorozattal veszi kezdetét, amely 1979 és 2001 között jelentkezett. A hordható ékszerek mellett elképesztően gazdag kiegészítőarzenállal rendelkező szetteket találunk ízig-vérig lányos témákban (tisztálkodás, szépít/(ül)getés, öltözködés, barátnőzés stb.). Hajszárító, kézmosó-adagoló, ruhafogas, szobamérleg és sorolhatnám a sok-sok érdekes kelléket... (ld. pl. a 3242-es Bathroom elemlistája vagy a 3202-es Mosókonyha, ami átalakítható edzőteremmé (!) is.) Maguk a Scala-figurák kicsit a Technic-fiúkra emlékeztetnek, a ruhák fel-levehetők, textilből készültek (moshatók) és a hajuk is életszerűbb. És még valami, elég nőiesek is (Ez vajon nem szexista?).  (A nevek ismerősek? Andrea, Olívia, Emma.)
A következő sorozat, a Belville (1994-2009) igazán érdekesen alakul, hiszen ha elnézem a figurák változását a témán belül (amelyek elég nőcisek itt is), akkor pl. 2008-ban (ekkor kezdődhetett nagyjából a Friends tervezése is) már egy preOlíviát láthatunk. Vagy nem?Ezt simán Friends-készletnek nézném, pedig nem az!

Az itt megjelent készletek egyik fele igazi habos-babos-tündérmesés-herceges, számomra igazán felejtős, a másik fele pedig a cuki kis házi kedvencekkel és a sok-sok kislányos (fésűk, csattok, láncok, ékszerecskék) kiegészítővel akár a Friends előszelének is felfogható. Már csak azért is, mert sok készlettéma felbukkan újból 2012-ben:
Pacisuli
via Brickset
via Brickset


Zenélősdi

via Brickset


via Brickset

Sztájliszt

via Brickset

via Brickset
Kutya- macskakiállítás

via Brickset

via Brickset

A harmadik témának vajmi kevés köze van a legózáshoz, mivel csak csecsebecséket tartalmaz a Clikits (2003-2006).
Negyedikként a  Town téma Paradisa (1992-1997) altémáját szokás még emlegetni a színvilág és a témaválasztás (strandolás, napfürdőzés, lovaglás) miatt. A figurák (amik ebben az esetben klasszikus minifigek) és az elemek az alább felsorolt három szériához képest a leginkább kompatibilisebbek a többi legókészlethez.

Megint csak pacizás
Végignézve az előzményeket, a Clikitset leszámítva mindenhonnan tovább vitt valamit a LEGO Friends-tervezésbe: a Paradisából elsősorban a  kompatibilitást (ami a legózás egyik markáns eleme), a Scala és Belville szériából a klasszikus legóemberkénél élethűbb figurákat, a lányos készlettémákat. Ami pluszként hozzájött mindehhez: a jól kitalált kerettörténet, a (számomra az igazi húzóerőnek számító) alaposan megtervezett, látványos épületek, a nem csak rózsaszínből álló színvilág (6 új szín jelenik meg, de egyik sem rózsaszín!).

A siker titka azonban nemcsak a külsőségekben keresendő. Mivel még nem kerültem játékkapcsolatba ilyen készlettel, nem is igazán vagyok kompetens, hogy bármilyen kritikát is megfogalmazzak. Így elméletgyártás és kockaokoskodás helyett a készletek fognak beszélni helyettem. Pontosabban Attila, aki volt olyan jófej, hogy rengeteg végigjátszást küldött nekünk, nem is akármilyen alapossággal, amit nem tudok eléggé meghálálni neki. Az első Friends-végigjátszással délután jelentkezünk, ne menjetek sehova!

2 megjegyzés:

  1. Egy kis kiegészítéssel szolgálnék: a Homemaker téma ugyan nem rózsaszín ('71-ben indult és a 80-as évek elejéig tartott ki) de a szobaberendezéseket azért csak inkább lányoknak találták ki. Az összes promo-anyag is lányokkal mutatja be a készleteket. Másrészt én a Homemakerhez számítom a " Building Set with People" címszó alatt fellelhető összes maxifiges készletet is, és így viszont már nagyon jó összekötő kapoccsá válik a két nem között, és árnyaltabbá is teszi a kérdést.

    VálaszTörlés
  2. Jó észrevétel. Ennyire nem ástam mélyre, de most gyorsan végigfutottam a két témát, és valóban gondoltak a két nem kiszolgálására.
    Teljesen mást is észrevettem, a Homemakerben elég komoly mértékű bütyöktelenítés van, ez viszont érdekes, nem tudtam :)

    VálaszTörlés