0 Képes Maersk történet 1.

Sok "cége(ér)s" készlet jelent már meg LEGO-dobozban (pl. Shell-benzinkutak, NASA, Discovery stb.), az egyik leglátványosabb sorozat egy másik dán céggel együttműködve született. Ez a vállalat a Maersk hajóstársaság, amely elképesztő méretű hajókon irtózatos számú konténer mozgósításával áruszállítást végez tengeren, óceánon, vasúton, illetve kamionok segítségével. Ez mind-mind legókészletben nagy karriert befutott jármű, amiket sok-sok konténerrel megpakolva kész is a jellegzetes Maersk-legókészlet.
Egy egészen korai modellel kezdünk 1959-ből, amelynek nyomát már csak legókatalógusban lehet megtalálni, és egy lelkes legótörténésznek, Gary Istoknak köszönhető az újraépítés. Íme a Regina Maersk Ship:
1974-ben jelenik meg dobozban az első konténerhajó, az 1650-es Maersk Line Container Ship egyedi, szép Maersk-blue színben pompázva, ez a szín ekkor fordul elő először hivatalosan.

via Brickset
1980-ban a kamionok is útjukra indultak, az első a sorban az 1651-es Maersk Line Container Lorry.

via Brickset
1985-ben adták ki az 1552-est, a Maersk Truck and Trailer Unit készletet, ami maga A KAMION - így nagybetűvel, hiszen legókamion-formatörténetileg meghatározó darab.
via Brickset
1995-ben újabb nyerges következik, amely elsősorban színvilágában tér el a korábbi daraboktól (erős a fehér dominancia), de persze formailag is mást nyújt. 
1831 Maersk Line Container Lorry.

via Brickset
2004-ben (10 152) és 2010-ben (10 155) újabb konténerszállító hajók kerülnek forgalomba színárnyalatnyi különbséggel egy kis porlefújás után.

via Brickset 10 155
Egy járműtípus még hiányzik a kollekcióból és nem is igazán értem, miért kellett ilyen sokat várni az első Mearsk-vonatra, a 10219-esre 2011-ből.

via Brickset
Végignézve a sorozatot igazán látványos, minőségi szériát találunk. A kamionokhoz már kicsit nehéz hozzájutni, de az újabb készletek bőven tartalmaznak annyi kockát, hogy meg lehessen építeni őket. Egy Maersk-kikötőt azért megnéznék darukkal vagy akár egy fúrótornyot,  de ne szaladjunk ennyire előre...
Ebben a galériában megnézhetitek az eredeti Maersk-járműveket - az arányok miatt is érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése