3 Végigjátszás: 6450 Mobile Police Truck (alternatívákkal)

Üdvözlök minden Kedves Olvasót!

Új posztolóként engedjétek meg, hogy a frissen induló végigjátszás rovat kapcsán köszöntselek titeket. Remélem, hogy az új bejegyzések sokaknak fognak örömet okozni!

Az első készlet, amely az újdonsült legózásom tárgya volt a Light&Sound szériából a 6450-es Police Mobile Truck, vagyis mozgó rendőrségi teherautó volt. A szett a legó hőskorából, 1985-ből származik, az igazi 4 stud széles nyomvonalat követve, specialitása pedig a 9V-os elem által meghajtott zene és fényjáték. A 6480-as készlettel egyetemben a LEGO ezzel a két készlettel indította útjának a már említett szériát, melyet 1997-ben fejeztek be, összesen 15 szettel, ezek között volt a Town témán kívül Space változat is. Néhányuk végigjátszásával az elkövetkezendő hónapokban  találkozni fogtok.

Maga a rendőr téma a LEGO-nál nagy hagyománnyal bír, évtizedeken átívelő óriási készletszámmal és szinte kifogyhatatlan ötletekkel. A 6450-es mai bája elvitathatatlan, véleményem szerint az arányai, felépítése és kialakítása sokak szemében még ma is az "igazi" legó. Jellemző, hogy az autók méretben minimálisan kisebbek a teherautóknál, szélességük a kerekek kivételével megegyező 4 bütyök, magasságuk éppen csak kisebb. Arányos? Nem. Aranyos? Feltétlenül!

A dobozban 84 kocka (a minifiggel együtt) lapult anno, sajnos nekem a kibontás izgalma elmaradt, révén használtan vettem, vágott dobozzal. Ez utóbbi újonnan viszont telitalálat, felnyitható, csodálható, egyszóval tökéletes! Gyerekkoromban (ma már csak nosztalgiázom a ma kapható sima dobozok láttán) az ilyen körítésért teljesen odavoltam, sajnos édesanyám nem osztotta eme lelkesedésem és a csomagolások pár napon belül a szemetesben kötöttek ki.

via Cubiculus.com

via Cubiculus.com


Alapkészlet
A teherautó megépítése nagyon könnyű, 20 perc alatt még a járatlanabb legózó is örömmel fejezheti be az összerakást, hogy aztán kipróbálhassa a fény és hangjátékot. Maga az úmutató kicsit más, mint a ma megszokottak, jobban hangsúlyozottak a bütykök, valahogy jobban kivehető maga a beépítendő elem. Vagy csak én vagyok ennyire konzervatív? A felirat a többi Light & Sound készlettől eltérően nem festett, hanem matrica, ez sajnos idővel tönkremehet, elválhatnak a szélei, ez sajnos gyakran elő is fordul, ahogy a ferde ragasztás is. Mit érdemes megjegyezni a kocsiról?
Kis ajtók, felnyitható tető, piros kormány és ülés, valamint hátsó tárolórekesz az útjelző tábláknak. Kiegészítőként fekete rádió, kék hangosbeszélő és piros jelzőtábla. A kék hűtőrács nagyon markánssá, kicsit agresszívvé teszi az elejét, a színek (fekete-fehér) kontrasztja azonban mindent visz, szemben a modern szettek piros dömpingjével.
És még valami. Tapasztalatból mondom, hogy a régi készletek kockáinak, elemeinek egymásba kapaszkodása sokkal erősebb. Néha még a szeparátor is "megizzadt", mire elvégezte a feladatát. Nem mindig jó ez, viszont tény, hogy a mai készletek könnyebben építhetőek, de még könnyebben szétszedhetőek.
Amúgy sok betű helyett beszéljenek helyettem a fotók!


Egyből kettőre is futottaA mára már jól ismert két szirénahang óriási meglepetés és újdonság lehetett anno, a fénykürtök villogása pedig nagyon autentikussá teszi az egységet, mert egy rendőrségi járművön elvárt mindkettő jelzés. Szerintem pazar, íme egy kis videó egy kicsit más járműről!
Alternatívák
És akkor egy kis újdonság, mégpedig a doboz hátulján szereplő variációk. Személyesen én nagyon hiányolom az interneten fellelhető leírásokból a B-verziókat, holott ezen alternatívák néha izgalmasabbnak tűnnek, mint maga az eredeti verzió. Természetesen a megépítésük jó szemet és nem kis fantáziát kíván, de mi ez, ha nem az igazi legózás? A tervezett végigjátszásaim során törekedni fogok az alternatívák megépítésére, de ismerve (és sejtve) az előttem álló nem mindig könnyű feladatot, néhol bizonyára beletörik a bicskám, ezt azonban jelezni fogom, sőt, a véleményetekre, meglátásaitokra, javaslataitokra ilyenkor halmozottan kíváncsi lennék.
Vissza a szetthez. Az alacsony kockaszám és a kisebb járművek, egységek miatt összerakásuk némi kis kreativitással gond nélkül kivitelezhető. Két rohamkocsi és egy helyi posztoló egység a választék, nagyon aranyos mindegyik, semmi extra, csak a lényeg. Egy kis huncutság azért van, ugyanis az egyik verzió csak plusz kockával (elektromos elem, 2*8-as fehér plate) építhető meg. Ez a trükk még néhol elő fog fordulni.
Kicsit körzeti megbízottas, de attól még elég menő
Értékelés

Ötlet: 5/5
Első szettje egy anno új szériának, úttörő, szerintem megérdemli. A hang és fény meg csak ráadás.

Kockák és doboz: 5/5
Speciálitása miatt ez nem lehet kérdés. A felnyitható doboz és átlátszó műanyag tálca meg ...

Minifig: 5/4
Elférhetett volna még egy rendőr a dobozban, a fehér sapka csak nekem furcsa?

B-verziók/alternatívák: 5/4
A fekete autó nekem annyira nem a szívem csücske, a másik rohamkocsi viszont telitalálat. Kompakt kis pickup, pakolóhellyel, rövid tengelytávval, városba ideális. A nagyobb teherkocsit ugyanakkor nem igazán tudom elhelyezni, azon kívül, hogy villog, szirénázik és POLICE felirat díszeleg rajta, inkább egy locsolóautónak vélném.


Összegzés: 20/18
A 6450-es egy szuper készlet, semmi csicsa, csak ami kell, de az 100 százalékig, az alternatív verziók is hozzák az elvárt szintet, habár náluk már érzek egy kis fantáziátlanságot. Azonban a mostani, 6 stud széles kocsiktól eltérő kinézet, forma és színvilág manapság a már régebbi legokat ismerő és kedvelő játékos számára kötelezővé teszi. Szerencsére a hazai használt piacon való gyakorisága elérhetővé teszi, az eredeti árának viszonylagos töredékéért, azonban érdemes figyelni az eredetiségre és korhűségre. Én 6400ft-ért jutottam hozzá, kettőhöz :-).

3 megjegyzés:

 1. Micsoda doboz! Ha ezt anno megkapom ma is MISB-ben lenne meg az tuti. Én az ilyet ma sem bontanám fel! :-)

  Sajnos szirénázó rendőröm (meg úgy általában ez a sorozat) nekem nincs, rendőrből csak a 6681 és 6684 van meg, de egyszer rámegyek erre is.

  Aranyos kis cucc, az szent igaz.

  De minek ehhez vajon 9 voltos elem? Nem hiszem, h 2 ceruza ne lett volna elég...

  VálaszTörlés
 2. :-)
  Anno ez ment, ma már más időket élünk.

  VálaszTörlés
 3. Ez a készlet megvan nekem is dobozostul. :)

  VálaszTörlés