7 Shinkai, Hayabusa

Érdekesen alakul a LEGO CUUSOO-n nyertes japán készletek sorsa, legalábbis ami az értékesítést illeti. De mindenek előtt egy kis CUUSOO-történelem.
A CUUSOO-t mint ötletbörzét 2008-ban indította el a LEGO kizárólag Japánban, hogy az oldalra feltöltött ötletek, alkotások - kellő támogatottságot szerezve - hivatalos készletté válhassanak. 

 cuusoo =  空想 (kúszó)
Jelentése: ábrándozás, fantázia, álmodozás, de utópiának is fordították már.
A "science fiction"  japán fordításában is ez a szó kerül elő, mint a "fiction" megfelelője:  空想科学 kúszókagaku

Kezdetben 1000 szavazat elég volt ehhez, ezt érte el a 21100-es számon kiadott Shinkai 6500 Tengeralattjáró. (Jelenleg a készlet Japánban sem kapható, csak használtan lehet fellelni belőle az Amazonon.) 2011 októberétől nyitott a világ felé a LEGO, innentől kezdve bárki bárhonnan feltölthet tartalmat és szavazhat is, de most már 10 000 támogató kell ahhoz, hogy elinduljon a készletté válás útján az ötlet. Merthogy közben felállítottak bizonyos kritériumokat is mond az alkotóval, mind az alkotásával szemben. Többek között: 10 000 voks megszerzése után a LEGO "Jury" csapata mérlegeli, hogy az adott kreálmány mennyire legókészlet-kompatibilis játszhatóság, gyárthatóság és játékmorális szempontból, és ha ezen a szűrőn át is megy, még következnek a tervezők, akik áttervez(het)ik úgy a modellt, hogy az tényleg kiadható legyen.

via theBrickBlogger.com


A második nyertes és kiadott készlet (ez is még 1000 voksot tudott maga mögött) is Japánhoz köthető, a 21101 Hayabusa műhold. (A hivatkozott linken elérhető a dobozban lapuló kis füzetecske magyar fordítása, sajnos, az építési útmutató már nem.) Mind a két készletet kizárólag Japánban kezdték forgalmazni, és valószínűleg a nyitásnak köszönhetően ez utóbbi szett nemrég óta már megrendelhető a LEGO Shop oldalán, hiszen Japánon kívül csak az e-bayen volt beszerezhető borsos áron. A Shinkait vajon miért nem teszik elérhetővé? (A poszt írása közben jött a hír, hogy a Kockaáruházban is megvásárolható a műhold.)


Összesen 3 ötlet vált eddig hivatalos készletté (a 3. - ez már 10 000 lájkkal - a 21102 Minecraft Microworld ), 4 projekt "feldolgozás alatt" - Eve Online Ships - Rifter, BTTF - DeLorean Time Machine, The Legend of Zelda, Modular Western Town. Egy kreáció nemrég érte el a 10 000-es támogatottságot: a Thinking with Portals, egy készletálmot - bár a kellő számú támogatottság megvolt - elutasítottak: Shaun of the Dead.
Nézve a tendenciát egy dolgot nem értek: adott a lehetőség, hogy bárki bármit megépítsen és viszontlássa ötletét egy hivatalos legódobozon, és ennek ellenére nem mernek/akarnak/tudnak(?) valami egyedit létrehozni, hanem filmekhez, videójátékokhoz nyúlnak és tulajdonképpen egy kész valamit kockásítanak. Nyilván a gamerek és filmőrültek tábora jól mozgósítható, de ezzel sok minden elvész a legózásból.
Köszönet Andrásnak a fordításért és a japán legópiaccal kapcsolatos információkért!

7 megjegyzés:

 1. Ez nagyon tetszett köszi az összefoglalót.

  Az utolsó megjegyzéseddel nem értek egyet.
  az ember azt próbálja megvalósítani ami szívéhez közel áll, ha ez egy filmből egy járgány akkor azt, valamint mindenki arra törekszik, hogy olyat alkosson amit majd sokan vennének. Ha én egy mesevilág nem létező figuráját akarnám megépíteni, nem mondanák rá sok ezren, hogy, hűűű ez a jégkorszakból a motkány..nekem is kell egy ilyen. Hanem csak annyit mondanának, hümm érdekes.

  A műhold szerintem egy nagyon szép és okos ötlet akár még le is csapnék rá ha nem állna hegyekben itthon a bontatlan lego amit fingom nincs mikor adok oda a gyerekeknek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Látod, mennyire máshogy látják az emberek a dolgokat. Rékocs így, Te úgy, ez így normális. Én tényleg ezt az ezer like-ot furcsálltam, de őszintém megmondva, a mai világban 10e like is hamar összejöhet, szóval nem feltételen az ötletes, kreatív legózás kerül előtérbe, hanem a trendi és hypeolt téma.

   A MASZAT-ra én is adnék like-ot! :-)))

   Törlés
  2. Köszönöm!
   Ezzel a licencelt legózással sok bajom van. Nézd meg, a LEGO készletkínálatában milyen sok van már belőlük, és az igazi, ízig-vérig legótémák meg bukdácsolnak, mintha azokra nem jutnak elég energia. A City mélyen van, a Space vonal olyan gyenge, hogy sírok, a Castle/Kingdom is csak vánszorog. Értem én, hogy kell egy kis megújulás (ebből a szempontból a Friends legalább valami eredeti dolog), de ebben a sok licensz témában csak pénzszagot érzek - már várom a Trónok harcát :))
   Szerencsére azért vannak a CUUSOON-n igazán egyedi ötletek , ezekről egyrészt már írtam, meg még írni is fogok.
   A dobozokat meg tessék nyitogatni :))

   Törlés
 2. Itt nem is az a lényeg, hogy mennyire jó egy ötlet, hanem, hogy ki mennyi lájkot tud összeszedni. De ezt már sokan leírták előttem. Ha valaki feltölt egy ötletet, akkor az jó esetben eléri az ötven szavazatot és utána heti eggyel növekszik. Ha valaki a tízezerre hajt, akkor olyan témát kell választania, amit sokan ismernek és befutott (mint a számítógépes játékok) és közzé kell tennie a népszerű, ezzel foglalkozó oldalakon és reklámoznia kell magát. Ha ez nincs, az ötletek elsikkadnak 1 nap alatt.

  Ja egyébként én is próbálkozok: http://lego.cuusoo.com/ideas/view/21319

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Emlékszem a motorizált kamionodra és jól tetted, hogy kiraktad, ott a helye. Úgyis többen kommentelték, hogy hivatalos készletben a helye :)) Drukkolok.
   Megnéztem újból a videót és nekem is szemet szúrt az a kis városnéző vonat. Ha megvan, lenne kedved megosztani velünk itt a blogon képekkel és egy kis leírással? Az is mehetne amúgy a CUUSOO-ra :))
   Pont az a baj, hogy ez a 10 000 lájk utáni hajkurászás határozza meg az ötletet, így teljesen kimarad az, hogy valami egyedi dolog szülessen. Én igazság szerint lezárnám ezt a filmes/PC-játékos vonalat, egyedüli úgymond licenszként magát a LEGO-t hagynám meg. Erre lennél példa te, aki gondolt egyet arról, hogy lehetne motorizálni a legókamionokat. De lehet, hogy vaskalapos vagyok :))

   Törlés
 3. Készül a szösszenet a kisvonatról! :)

  VálaszTörlés