2 Játékos urbánus vagy modoros moduláris?

Lehet, hogy nem szerencsés összehasonlítani City-készleteket moduláris építményekkel, pláne ha ez utóbbi nem is hivatalos, és más-más korosztály a célcsoport, de épp kapóra jött egy végigjátszás és egy találat az egyik legós blogon egy kis töprengéshez.
De előbb tegyünk egy kis kitérőt amolyan felvezetésként. Nagy várakozás előzte meg az idei év citys készletei közül a 4207-es City Garage-t. Ez teljesen érthető, végre egy olyan témával állt elő a LEGO, amely egy kis életet visz LEGO City rendőröktől és tűzoltóktól túlzsúfolt hétköznapjaiba. Nagy kihívás előtt álltak a tervezők, hiszen egy gyönyörű, Classic Town készlet nyomába szegődtek, amikor végre  a szolgáltató szektort bővítették egy parkolóházzal. Az ötlet üdvözlendő, én nagyon lelkesedtem, de lássuk csak, mi lett az eredmény.

Az előd via Brickset


Az utód via Brickset

Végigböngészve a két készlet végigjátszását azért sok minden elveszett. Már az alapoknál hiányérzetem támadt: eltűnt a két szép, Y-elágazásos plate, helyette sima, szürke lapokat kapunk. Az amúgy önálló készletekben is megjelenő Shell-kút egy sima töltőhelyre zsugorodott, és kapunk egy nagyon magas, ám annál egyszerűbb épületet. Persze mindez csak nézőpont kérdése, hiszen a nagy elődhöz képest azok a kedves piros korlátok (és a jellegzetes színvilág) eltűntek, viszont a kicsit indusztriálisabb beállítottságú legósnak lehet, hogy pont ez a szürke állványos, gyárias megoldás tetszik. Akinek tetszett a 2009-es év 7642-es Garage készlete, annak szerintem ez sem lesz ellenére, bár nem látok nagy előrelépést.

Illik hozzá, de túlságosan hasonlít rá
A lift, az autómosó megmarad, szerviz az emeletre kerül, és bővül a szolgáltatás egy biztonsági őrrel, aki nem utolsósorban egy rendőr. Ami viszont az épületnél is neuralgikusabb pont, az a járműpark. Többek lelkesednek az újfajta kerekekért, nekem feltűnt a nyitva maradónak tűnő - tán magasításnak szánt - motorháztető, és persze ott van a 4 studos VW T1 (a motoros helyett), aminek színe hihetetlenül ronda lett. Ráadásul a T1 aránytalanul kicsi lett a személyautókhoz képest...


Nagy a változás


És ha már a motorosoknál tartunk, jöjjön egy saját alkotás (gotoAndLegoé), amely az amúgy modoros, néhol bántóan realisztikus moduláris legóépítés jegyében készült, és mégis megfogott. De vajon miért?

Moduláris modellhangulat, sok ötletes részlettel: zsalu, céges felirat, bejárat

Azért, mert az építőnek volt bátorsága és elképzelése az épület kialakításakor mind a külsőt, mind a belsőt illetően. (A gyári parkolóháznál mintha darabokban heverne a  koncepció.) A belső rész két részre tagolódik: egy szervizre és egy shopra. Itt is roppant ötletes és számomra nem bántó részletességet találunk.


És volt energiája a karakterek és a járműpark (jelen esetben a motorok) kidolgozására is:


Egy szó mint száz: nem kedvencem a moduláris építkezés, de valahogy több életet, ötletességet, játékosságot érzek a mostani, ilyen témájú készletekben, legyen az akár gyári (pl. a 10218 Pet Shop kifejezetten tetszett), akár egyéni kivitelezés. A City-vonalnak nem ártana átvenni ebből a frissességből, de lehet, hogy csak a LEGO-tervezőket kellene átállítani egy kis időre egyik témáról a másikra.

A városi motorosokról teljes galéria itt, a 4207 City Garage végigjátszása itt érhető el.
Még több moduláris projekt itt nézegethető.

2 megjegyzés:

  1. A régi parkolóháznak a közelébe sem ér az új. Ez számomra nem is kérdés :-)

    VálaszTörlés